Πέμπτη 26 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Με ποιον θα πάνε και ποιον θα αφήσουν;

(προς τους ψηφοφόρους, τα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ)

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει ξεκόψει οριστικά και αμετάκλητα από τις ανάγκες, τα δίκαια, τις ελπίδες των εκατομμυρίων ψηφοφόρων, που την ψήφισαν στις εκλογές. Οχι μόνο αυτό. Τώρα επιδιώκει να στρέψει αυτόν τον κόσμο, της δουλιάς και της απαντοχής, ενάντια στον ίδιο του τον εαυτό.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θέλει να εξαπατήσει πρώτους από όλους τους ψηφοφόρους της, τα απλά μέλη του κόμματος, θέλει να μετατρέψει όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε «Δούρειο Ιππο» κατά της κοινωνίας. Δεν μπορούμε παρά να απευθυνθούμε σε όλο αυτό τον κόσμο, στους ψηφοφόρους, στα μέλη, στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που πρέπει να δουν κατάματα την αλήθεια.

***

Ας σκεφτούν τι κάνει και τι τους ζητά η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ:

  • H παρακάτω δήλωση σχετικά με το χαρακτήρα των κυβερνητικών προτάσεων έγινε από το Δ. Ρέππα. Είναι χτεσινή: «Ολες οι ιδέες και οι προτάσεις αντιμετωπίζονται σε ισότιμη βάση. Δεν υπάρχει πρόκριμα. Δεν υπάρχει προαποφασισμένο. Δεν υπάρχει προαπαιτούμενο, το οποίο να συνοδεύει μια πρόταση, μια ιδέα, η οποία να βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, σε σχέση με άλλες ιδέες και προτάσεις», ήταν η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, στην προσπάθειά του να βρεθεί «σωσίβιο», για να συρθούν οι εργαζόμενοι στην απάτη του «κοινωνικού διαλόγου. Είναι, άραγε, ειλικρινής η τοποθέτηση αυτή; Την απάντηση τη δίνει η ίδια η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με το πλαίσιο διαλόγου για το Ασφαλιστικό, που μοιράστηκε λίγες ώρες νωρίτερα. Ιδού: «Απέναντι στην πρόταση της κυβέρνησης - λέει το ΠΑΣΟΚ - οι συνδικαλιστικοί και κοινωνικοί φορείς των εργαζομένων απαντούν με πέντε ΟΧΙ: Οχι αύξηση εισφορών, όχι αύξηση ορίων ηλικίας, όχι υπονόμευση της κατώτερης σύνταξης, όχι συμπερίληψη και πρόσθετων εργαζόμενων στο νέο σύστημα πέρα από αυτούς που προέβλεπε ο νόμος Σιούφα». Και το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ καταλήγει και επεξηγεί: «Ας είμαστε ειλικρινείς, δεν υπάρχουν ούτε η δυνατότητα ούτε και οι πόροι για την κάλυψη των πέντε - δίκαιων κατά τα άλλα - απαιτήσεων»!

Υπάρχει πιο προφανής κοροϊδία; Δεν είναι σαφές ότι την ώρα που τα ηγετικά κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ ψεύδονται και υποκρίνονται «διαλλακτικότητα», την ίδια ώρα θέλουν να εξαπατήσουν ακόμα και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ, μετατρέποντάς τους σε εμπροσθοφυλακή μιας απίθανα αντικοινωνικής επιχείρησης; Κι όλα αυτά στο όνομα της... «ειλικρίνειας»!

  • Στην ίδια ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, αναφέρεται: «Εμείς έχουμε το καθήκον να ολοκληρώσουμε κι αυτή τη σημαντική μεταρρύθμιση»! Αλήθεια, ποιος ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ, ποιο μέλος του, ποιο στέλεχός του έχει ξεχάσει ότι ολόκληρη η προεκλογική περίοδος του 2000 κινήθηκε γύρω από την κόντρα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για το ποιος θα δώσει... πρώτος τις 150.000 σύνταξη, με τον κ.Σημίτη να διατείνεται σε όλες τις συνεντεύξεις του ότι εκείνος ήταν ο πιο φερέγγυος...

Ενα χρόνο μετά οι συνταξιούχοι των 124.000 δρχ. όχι μόνο περιμένουν (ακόμα) να δουν την αύξηση, αλλά εκείνοι που τους υπόσχονταν «αύξηση» τους μειώνουν τις κατώτερες συντάξεις στις 60.000δρχ. το μήνα, εμφανίζοντας μάλιστα αυτή την εξέλιξη σαν «καθήκον» του κόσμου που ψήφισε ΠΑΣΟΚ να την προωθήσει!

  • Πόσες φορές δεν το έχουμε ακούσει: Οταν μια κυβέρνηση διαδέχεται την άλλη υποστηρίζει ότι οι ευθύνες που ανέλαβε η προηγούμενη (σ.σ.: στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ, στους βιομήχανους, στους εφοπλιστές κλπ.) τη βαραίνουν και την ίδια, αφού «το κράτος έχει μια συνέχεια». Το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ σημειώνει χαρακτηριστικά στην προχτεσινή του ανακοίνωση: «Η μεταρρύθμιση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης... έχει να κάνει με τις εξελίξεις στην ΕΕ και συμπεριλαμβάνεται στο περίγραμμα των βασικών διαρθρωτικών αλλαγών». Με άλλα λόγια, πρέπει να είμαστε συνεπείς με την ΕΕ και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή μας σε αυτήν...

Την ίδια ώρα η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, λέει: Ναι, είναι αλήθεια ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις, από τη δεκαετία του '50, έκλεψαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, τα λεφτά αυτά ανήκουν στους εργαζόμενους και τους τα χρωστάμε, αλλά εμείς τι φταίμε, δεν μπορούμε να τους τα δώσουμε! Βλέπετε, όταν πρόκειται για το ΝΑΤΟ ή την ΕΕ ή τους πλουτοκράτες «μας» οι κυβερνήσεις «μας» είναι συνεπείς. Οταν πρόκειται για τους εργάτες...

  • Οταν η κυβέρνηση λέει ότι θέλει να «σώσει» το ασφαλιστικό εννοεί ότι αφού έκλεψε ό,τι έκλεψε, αφού φαλίρισε τα Ταμεία, αφού μοίρασε τα λεφτά των εργατών στους κεφαλαιοκράτες, τώρα θέλει να τιμωρήσει κι από πάνω τον κλεμμένο, υποβάλλοντάς τον με μια νέα ληστεία και τον καλεί να ξαναπληρώσει όσα του έκλεψε ο κλέφτης!

Η παροιμία για το γάτο, που εκτός όλων των άλλων... σκούζει κι από πάνω, βρίσκει εν προκειμένω την πλήρη εφαρμογή της.

  • Οταν το ΠΑΣΟΚ ήταν αντιπολίτευση, το 1992, έλεγε ότι θα καταργήσει το νόμο Σιούφα (έτσι έλεγε και για την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, για την ΑΓΕΤ κλπ.).

Επειτα από 10 χρόνια, όχι μόνο δεν καταργεί εκείνους τους νόμους Σιούφα, αλλά η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ φέρεται ωσάν ο Σιούφας να αποτελεί την έτερη «μεταγραφή», μετά από εκείνη του Κοντογιαννόπουλου...

***

Τα μέλη του ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη του που δε συναγελάζονται στα «κότερα», οι απλοί ψηφοφόροι του κόμματος, ήρθε η ώρα να πάρουν θέση. Και η θέση τους δεν μπορεί να είναι σε κείνη την όχθη που βρίσκεται η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ