Πέμπτη 26 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Κάλεσμα αγώνα

Κάλεσμα στους αγρότες να συμμετάσχουν στον αγώνα για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης απευθύνει με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Αγροτική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), στην οποία επισημαίνει: «Η ΠΑΣΥ χαιρετίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις που οργανώνουν οι εργατοϋπάλληλοι της χώρας ενάντια στην αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία δεν πλήττει μόνο τους εργατοϋπαλλήλους, αλλά όλα τα λαϊκά στρώματα και δεν περιορίζεται μόνο στο συνταξιοδοτικό, αλλά επεκτείνεται και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στην κοινωνική πρόνοια.

Σαν "πιλότο" για τις αντιλαϊκές αλλαγές που προωθεί σήμερα η κυβέρνηση στους εργατοϋπαλλήλους, χρησιμοποιεί τις αλλαγές που έκανε πριν τρία χρόνια στο συνταξιοδοτικό σύστημα των αγροτών.

Πριν τρία χρόνια η κυβέρνηση με νόμο καθόρισε το 65ο έτος σαν όριο συνταξιοδότησης των αγροτών και των αγροτισσών, παρά το γεγονός ότι η δουλιά τους είναι σκληρή και πολλές φορές ανθυγιεινή. Σήμερα η κυβέρνηση αυξάνει τα όρια συνταξιοδότησης των εργατοϋπαλλήλων στα 65 χρόνια.

Πριν τρία χρόνια η κυβέρνηση θεσμοθέτησε για τους αγρότες και τις αγρότισσες την 47ετία σαν προϋπόθεση για την καταβολή ανώτερης σύνταξης. Σήμερα καταργεί την 35ετία των εργατοϋπαλλήλων και την αντικαθιστά με την 40ετία.

Πριν τρία χρόνια η κυβέρνηση κατήργησε σταδιακά την προνοιακή σύνταξη των αγροτών, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι συντάξεις παρά το γεγονός ότι διπλασιάστηκαν οι εισφορές. Σήμερα καταργεί το προνοιακό κομμάτι της κατώτερης σύνταξης του ΙΚΑ και την περιορίζει στο οργανικό κομμάτι για όσους συνταξιούχους έχουν εξωσυνταξιοδοτικό εισόδημα, με αποτέλεσμα να υπονομευτεί ο θεσμός της κατώτερης σύνταξης.

Πριν τρία χρόνια η κυβέρνηση κατήργησε την υποχρεωτική ασφάλιση των αγροτισσών, με αποτέλεσμα χιλιάδες αγρότισσες να μην έχουν αυτοτελή ασφάλιση. Σήμερα καταργεί τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις εργαζόμενες γυναίκες, αλλά "κόπτεται" για το δημογραφικό.

Πριν τρία χρόνια η κυβέρνηση κατήργησε τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των αγροτών και επέβαλε εισφορές στους συνταξιούχους, αλλά και στους εν ενεργεία αγρότες. Σήμερα με νόμο για την υγεία συρρικνώνει, υποβαθμίζει και ιδιωτικοποιεί το δημόσιο σύστημα υγείας.

Με την τακτική του "διαίρει και βασίλευε" η κυβέρνηση "βομβαρδίζει" με τα ίδια αντιλαϊκά, αντικοινωνικά μέτρα το ένα μετά το άλλο όλα τα λαϊκά στρώματα, επειδή θέλει να υπονομεύσει και να καταργήσει το δημόσιο σύστημα ασφάλισης και να το μετατρέψει σε αντικείμενο κερδοσκοπίας των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών.

Γι' αυτό η απάντηση σε αυτή την αντιλαϊκή, αντικοινωνική πολιτική θα πρέπει να είναι ενιαία και αποφασιστική. Ολα μαζί τα λαϊκά στρώματα, μικρομεσαίοι αγρότες, εργατοϋπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματοβιοτέχνες και συνταξιούχοι μπορούμε και πρέπει να διεκδικήσουμε τους βασικούς άξονες περίθαλψης, σύνταξης και πρόνοιας, που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες του λαού μας.

  • Δωρεάν, δημόσια, σύγχρονη και αναβαθμισμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλο το λαό.
  • Γενναία αύξηση των κονδυλίων της κοινωνικής πρόνοιας.
  • Δημόσιο σύστημα ασφάλισης, που θα αποτελείται από τα βασικά ταμεία (εργατοϋπαλλήλων, αγροτών, επαγγελματοβιοτεχνών) και θα εξασφαλίζει ανθρώπινες συντάξεις, που για τους αγρότες θα εκφράζονται:

- Με σύνταξη στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.

- Με αυτοτελή ασφάλιση και σύνταξη όλων των αγροτισσών.

- Με αγροτική σύνταξη ίση με την κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ.

- Με δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και άμεση θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας όλων των αγροτών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ