Πέμπτη 26 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ταξική αγωνιστική ενότητα, η απάντηση στις κυβερνητικές επιλογές

Με την αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ συναντήθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα

«Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να υπάρξει ένας πολύμορφος, ενωτικός, ταξικός αγώνας των εργαζομένων, για να πάρει πίσω η κυβέρνηση τις επιλογές της, για να προβληθούν μέσω αυτού του αγώνα οι σύγχρονες, πιεστικές, επιτακτικές ανάγκες των εργαζομένων». Την κατηγορηματική αυτή δήλωση έκανε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μετά τη συνάντησή της με αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ, κατά την οποία συζητήθηκε το μείζον θέμα των ημερών, αυτό της κοινωνικής ασφάλισης.

Ολόκληρη η δήλωση της Αλέκας Παπαρήγα έχει ως εξής:

«Οσον αφορά το ΚΚΕ θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να υπάρξει ένας πολύμορφος, ενωτικός, ταξικός αγώνας των εργαζομένων, για να πάρει πίσω η κυβέρνηση τις επιλογές της, για να προβληθούν μέσω αυτού του αγώνα οι σύγχρονες, πιεστικές, επιτακτικές ανάγκες των εργαζομένων για δουλιά, για ελεύθερο χρόνο και ιδιαίτερα για μια κοινωνική ασφάλιση σύγχρονη, δημόσια, που δεν έχει καμιά σχέση με τις προθέσεις και τις επιλογές της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο τομέα, αλλά και γενικότερα.

Εμείς θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι, πριν από όλα στον ιδιωτικό τομέα, στα μεγάλα και μικρά εργοστάσια, πρέπει να προστατευτούν από την εργοδοτική τρομοκρατία. Να στηριχτούν, ούτως ώστε να εκφράσουν τη δίκαιη αγανάκτηση και θέλησή τους και να πάρουν μέρος μαζικά στην αυριανή απεργία, στις επόμενες μεγάλες απεργιακές ή άλλες κινητοποιήσεις, που κατά τη γνώμη μας πρέπει να ακολουθήσουν. Γιατί ο αγώνας αυτός θα είναι σκληρός και σε καμιά περίπτωση οι εργαζόμενοι - είμαστε βέβαιοι ότι ήδη έχουν μια πείρα - δε θα παραπλανηθούν από ελιγμούς και υποχωρήσεις που στοχεύουν μόνο να κερδηθεί χρόνος από την πλευρά της κυβέρνησης και να μπει μπροστά η μηχανή του διαλόγου - παγίδα.

Πιστεύουμε, λοιπόν, βαθιά στην ταξική αγωνιστική ενότητα των εργαζομένων και όλες οι επόμενες κινητοποιήσεις, αυτές που έχουν εξαγγελθεί, η Πρωτομαγιά, αυτές που θα προετοιμαστούν, πρέπει να βοηθήσουν να μπουν νέες δυνάμεις εργαζομένων στον αγώνα, γιατί το ζήτημα είναι καθαρά συσχετισμού δύναμης.

Οι εργαζόμενοι μπορούν να πετύχουν σήμερα κάτι, για να μπορέσουν να συνεχίσουν ακάθεκτοι την αντεπίθεσή τους».

Με τη σειρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος δήλωσε:

«Συναντηθήκαμε με τη ΓΓ του ΚΚΕ και κουβεντιάσαμε το μείζον θέμα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία, το ασφαλιστικό. Γνωρίζουμε όλοι ότι όλη η Ελλάδα από το Διδυμότειχο έως την Κρήτη είναι στο πόδι, συσπειρώνεται και συμμετέχει αγωνιστικά στις κινητοποιήσεις, για να αποτραπεί αυτή η επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι, τα μέτρα πολιτικής που εξήγγειλε η κυβέρνηση και φυσικά το αποτέλεσμα αυτών των μέτρων, εάν περάσουν, που δε θα περάσουν, αθροιστεί σε αυτό που έχει προκύψει από προηγούμενες παρεμβάσεις, νόμοι της ΝΔ και άλλες, δημιουργεί μια αβάσταχτη κατάσταση, φέρνει τους εργαζόμενους σε μια θέση που δεν μπορούν να καλυφτούν τα στοιχειώδη κοινωνικά τους δικαιώματα.

Απορρίψαμε αυτά τα μέτρα, δε θεωρούμε ότι μπορούμε να συζητήσουμε με την κυβέρνηση αυτές τις επιλογές και προκηρύξαμε απεργιακές κινητοποιήσεις, οι οποίες και θα συνεχιστούν, προκειμένου και να αποτρέψουμε αυτή την επιλογή, αλλά να υποστηρίξουμε και τις προτάσεις μας, προκειμένου και να ενισχυθεί ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης και οι παρεχόμενες υπηρεσίες και οι παροχές, συντάξεις, υγεία, πρόνοια, για να ενισχυθεί κοινωνικά η θέση των εργαζομένων.

Το ΚΚΕ, όπως γνωρίζετε, με ζωντανές, αγωνιστικές και δημιουργικές δυνάμεις που διαθέτει μέσα στην κοινωνία και ιδιαίτερα στο χώρο των εργαζομένων, υποστηρίζει αυτή την προσπάθεια, της επιτυχίας της απεργίας, μας δηλώθηκε ότι οι προσπάθειες αυτές θα ενισχυθούν με κάθε τρόπο και βεβαίως με τη διαφορετικότητα που κάνει τις προσεγγίσεις σε διάφορα θέματα το ΚΚΕ, δεν είναι δικό μας θέμα να σχολιάσουμε τις προσεγγίσεις αυτές, εμείς ζητήσαμε την ενωμένη δράση των εργαζομένων και αυτό φαίνεται ότι επιτυγχάνεται και ότι στην αυριανή κινητοποίηση όλοι οι εργαζόμενοι μαζί θα δώσουν το αγωνιστικό "παρών". Και στις συγκεντρώσεις και στην απεργία και θα δώσουν εκείνη τη δυναμική που έχει ανάγκη η κοινωνία μας σήμερα, έτσι ώστε να συσπειρωθεί σε εκείνες τις αναζητήσεις και πολιτικές που θα περιορίζουν το κοινωνικό έλλειμμα και θα διαμορφώνουν καλύτερους όρους για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους και τα άλλα πλατιά λαϊκά στρώματα σε σχέση με τα προβλήματα που τα απασχολούν».

Καλούμενος να σχολιάσει προτάσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ που αποσκοπούν στην έναρξη ενός διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης και συνδικαλιστικού κινήματος, ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος ανέφερε: «Εχουμε απεργία αύριο. Θα δώσουμε τη μάχη για την απεργία. Υπάρχουν διάφοροι που λένε διάφορα πράγματα. Δε νομίζω πως ταιριάζει σε μας να σχολιάζουμε τον καθένα και αυτά που λέει. Αν η κυβέρνηση έχει να δώσει καμιά πρόταση καινούρια που θα οδηγεί τα πράγματα στην προστασία των εργαζομένων και θα αποτρέπει περιορισμό των δικαιωμάτων, θα συμβάλει στο να ενισχυθεί η θέση των εργαζομένων, να μην αυξηθούν τα όρια ηλικίας και να μη μειωθούν οι συντάξεις, δεν έχει παρά να το πράξει. Ο καθένας δηλώνει ό,τι θέλει».

Σε ερώτηση για το αν το ΚΚΕ θα έπαιρνε μέρος σε ένα διάλογο από μηδενική βάση, η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε: «Το πρώτο πράγμα όπου θα πρέπει να συγκεντρωθεί η προσοχή του κόσμου είναι στο τι σύστημα κοινωνικής ασφάλισης θέλει να κατακτήσει. Δεδομένου ότι το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης έχει υποσκαφτεί εδώ και χρόνια. Αρα πρώτο θέμα είναι ποια είναι τα δικαιώματα των εργαζομένων στη δουλιά, στην υγεία, στη συνταξιοδότηση, στην πρόνοια. Δεύτερο, έχουμε κι εμείς μια πείρα, που δεν είναι αποκλειστικά δική μας. Ο διάλογος χρησιμοποιείται ως παγίδα για να ανακοπούν οι αγώνες. Για να υπάρξουν διαιρέσεις και υποδιαιρέσεις στο συνδικαλιστικό κίνημα. Επομένως, αυτός ο διάλογος δεν μπορεί να αποτελέσει μέσο επίλυσης προβλημάτων. Θεωρούμε ότι ο καλύτερος διάλογος είναι αυτός που διεξάγεται με όρους κινήματος, είναι αυτός ο διάλογος που πρέπει να αναπτυχθεί πιο έντονα μέσα στις ίδιες τις γραμμές του συνδικαλιστικού κινήματος, για το ποια θα πρέπει να είναι η σύγχρονη στρατηγική του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Για το ποιες θα πρέπει να είναι οι συμμαχίες του με τα άλλα λαϊκά στρώματα και, επομένως, όταν οι αγώνες και το θερμόμετρο της ταξικής πάλης ανεβαίνει, τότε μπορεί να υπάρξει αντανάκλαση και αποτελέσματα.

Ο διάλογος κορυφών, και όπως τον βλέπει η κυβέρνηση, είναι αποπροσανατολισμός και παραπλάνηση. Ο διάλογος σήμερα πρέπει να γίνει με όρους κινήματος. Και να το πούμε καθαρά: στο εργοστάσιο, στο γραφείο, στην επιχείρηση, στο χωριό, στους δρόμους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ