Πέμπτη 26 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Ενταση και αντιπερισπασμοί

«Δραματικός» νυχτερινός ελιγμός Γιαννίτση, για ...«πάγωμα» των προτάσεων

Στην αναζήτηση χρόνου για να βγει από το αδιέξοδο επιδίδεται πλέον η ηγεσία της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ. Αργά χτες το βράδυ, ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης, στα πλαίσια ενός ακόμη ελιγμού της κυβέρνησης, ανακοίνωσε ότι τα μέτρα που προτείνει για το Ασφαλιστικό «παγώνουν», έτσι ώστε να συζητηθούν και οι άλλες προτάσεις. Η ανακοίνωση έγινε κατόπιν συνεννόησης με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη. Ομως, γενική είναι η εκτίμηση ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει από τις προτάσεις της και ότι η κίνηση αυτή αποτελεί άλλον έναν αντιπερισπασμό, μπροστά στην έκρηξη της λαϊκής οργής.

Η εξέλιξη αυτή σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εφησυχάσει τους εργαζόμενους. Αντίθετα, πρέπει να εντείνει την κατάσταση συναγερμού, ώστε με την επαγρύπνηση και τον αγώνα τους να μην επιτρέψουν σε κανένα να θυσιάσει τις κατακτήσεις τους στο τραπέζι του «κοινωνικού διαλόγου». Η σημερινή απεργία και κάθε αγώνας που θα ακολουθήσει, θα πρέπει με δυναμικό και αποφασιστικό τρόπο να καταδικάσει κάθε είδους κίβδηλο ελιγμό και εκείνους που θα σπεύσουν να τον αποδεχτούν και νομιμοποιήσουν.

Στο μεταξύ,η επίσημη απάντηση στο αίτημα των «63» για έκτακτη σύγκληση της ΚΕ και της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ μετατίθεται για την άλλη Πέμπτη 3 Μάη, οπότε συνεδριάζει το ΕΓ και προτίθεται να προβεί σε δηλώσεις ο Κ. Σημίτης.

Χτες, στη συνεδρίαση του Συντονιστικού της Εκτελεστικής Γραμματείας, ο γραμματέας Συνδικαλιστικού Ρ. Σπυρόπουλος ζήτησε να παγώσει για δυο μήνες κάθε «διάλογος» και η κυβέρνηση να επανέλθει από το Σεπτέμβρη. Από την πλευρά του ο Θ. Πάγκαλος φέρεται στη συνεδρίαση να πρότεινε αναζήτηση «κοινωνικών πόρων» για το ασφαλιστικό, ενώ οι Γ. Μωραΐτης και Τ. Αντωνίου εκτίμησαν ότι τα μέτρα θίγουν το 80% των εργαζομένων και δε θα περάσουν.

Από την πλευρά του το Μαξίμου εμφανίστηκε και χτες στις επίσημες δηλώσεις του Δ. Ρέππα να πασχίζει με κάθε τρόπο για να σύρει τους εργαζόμενους στο διάλογο. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ρωτήθηκε για το δίμηνο «πάγωμα», ακόμα κι αυτό το άφησε ανοιχτό, αρκεί πρώτα να αρχίσει, όπως είπε, η διαδικασία του «διαλόγου».

Ωστόσο, κατ' ιδίαν, κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ότι τα μέτρα «δεν πρόκειται να πάνε στο συρτάρι» και ότι «θα νομοθετηθούν ακόμα και χωρίς διάλογο»!

Ενταση για δεύτερη μέρα

Τέλος χτες συνεδρίαζε μέχρι αργά για δεύτερη μέρα ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Ελέγχου Εργασίας του ΠΑΣΟΚ με το Συνδικαλιστικό του κόμματος, όπου και πάλι δημιουργήθηκε ένταση με τον Χρ. Πρωτόπαππα, να παραδέχεται ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει μείζον πολιτικό πρόβλημα και σε μια προσπάθεια αντιπερισπασμού να προτείνει κύκλο διαλόγου 4 ενοτήτων, με κύρια εκείνη που μιλάει για «διεύρυνση των αρχών του νέου συστήματος», όπου ως «νέο» ορίζεται φυσικά η κυβερνητική θέση για το ασφαλιστικό...

Η Β. Παπανδρέου δήλωσε ότι «δεν μπορεί άλλο να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση» στην οποία έχει περιέλθει το ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν έλειψαν και κορόνες όπως του Θ. Πάγκαλου. Ο τελευταίος φέρεται να μίλησε για κίνδυνο «διαζυγίου του ΠΑΣΟΚ από την πολιτική εξουσία», ενώ επίσης του αποδίδεται η φράση πως «αν κάποιος δει να του κλέβουν το σπίτι και είναι καλός άνθρωπος και παλιός μαρξιστής, μπορεί να μην καταγγείλει τον κλέφτη στην αστυνομία, αλλά δεν πρόκειται να κάτσει κιόλας να συζητήσει με τον κλέφτη τι θα του κλέψει»... Θυμίζουμε, παρεμπιπτόντως, ότι ο Θ. Πάγκαλος ήταν μεταξύ αυτών που συμφώνησαν για τα μέτρα στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής με το ΕΓ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ