Πέμπτη 26 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ο καλύτερος διάλογος είναι ο αγώνας

Συνέντευξη της Αλ. Παπαρήγα στον «ΣΚΑΪ»

Συνέντευξη στον «ΣΚΑΪ 100,4» και το δημοσιογράφο Λυκούργο Κομίνη, έδωσε χτες η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και απάντησε σε ερωτήσεις του δημοσιογράφου σχετικά με τα αντιασφαλιστικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση.

Στο ξεκίνημα της συνέντευξης ο δημοσιογράφος ζήτησε τη θέση της Αλ. Παπαρήγα για το ζήτημα του «διαλόγου» και της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

«Αν θέλεις να ασκήσεις τη μέγιστη δυνατή πίεση, τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, και ο λαός να παρέμβει - δεν είναι μόνο τι θα κάνει το ένα κόμμα ή το άλλο - η σωστή θέση είναι να αποσυρθεί το κείμενο. Κανένας διάλογος. Κι ο διάλογος γίνεται με πάρα πολλούς τρόπους. Ο πιο σημαντικός είναι αυτός που γίνεται αύριο, η απεργία».

Συνεχίζοντας σημείωσε: «Δεν μπορεί να γίνει διάλογος με μια κυβέρνηση, η οποία δρομολογεί εδώ και χρόνια τις προϋποθέσεις ανατροπής της κοινωνικής ασφάλισης».

«Γιατί ο διάλογος να είναι αυτοσκοπός; Θα έλεγα ότι - έτσι το βλέπουμε ως ΚΚΕ - θα ήταν μια πρώτη νίκη των εργαζομένων, να αποσύρει η κυβέρνηση αυτό το κείμενο, για να κερδηθεί χρόνος. Πρέπει να παρεμποδιστούν αυτά τα μέτρα. Αν δεν μπορείς να τα ανατρέψεις και να διεκδικήσεις τα πιο ριζοσπαστικά σήμερα, μπορείς τουλάχιστον να παρεμποδίσεις και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ακόμη μεγαλύτερης πίεσης στην πορεία».

Η Αλέκα Παπαρήγα στη συνέχεια προέτρεψε: «οι εργαζόμενοι να ασκήσουν πίεση στις συνδικαλιστικές ηγεσίες και να διατυπώσουν τι ζητούν και τι διεκδικούν. Να ξέρουν ότι αυτό δε θα λυθεί μέσω διαλόγου. Μπορεί να γίνει μια συνάντηση με την κυβέρνηση και ένας διάλογος αλλά δεν είναι ο διάλογος ο δρόμος επίλυσης του προβλήματος. Είναι ο αγώνας, ο οποίος μπορεί να περιλαμβάνει και μια μορφή διαλόγου».

«Ο κοινωνικός διάλογος - τόνισε - όπως τον έχει θεσμοθετήσει η κυβέρνηση, είναι παγίδα και απάτη».

«Ο αγώνας αυτός - υπογράμμισε - θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και δέκα χρόνια και οι εργαζόμενοι να έχουν γνώμη, γιατί το ξέρουν το θέμα. Να μη διαμορφώνουν γνώμη την τελευταία στιγμή και στο πόδι».

Ανέφερε δε ότι: «Πιστεύουμε ότι ακόμα και αν η κυβέρνηση εκδηλώσει κάποια σημεία υποχώρησης, η επόμενη φάση είναι ακόμα πιο κρίσιμη, διότι πρέπει να γίνει πραγματική υποχώρηση της κυβέρνησης και όχι στα λόγια. Η κυβέρνηση έχει την πείρα της, κάνει τους ελιγμούς της και δυστυχώς σε αυτούς τους ελιγμούς έχει πολλούς βοηθούς, και με αυτή την έννοια δεν μπορεί να πει κανείς ότι "κάνω μια απεργία και τελείωσε". Η επόμενη φάση είναι ακόμα πιο κρίσιμη από τη σημερινή».

«Δεν είναι σωστό ότι η ανατροπή της κοινωνικής ασφάλισης αρχίζει τώρα. Αν ήταν ένα ξεκίνημα, θα μπορούσε να πει κανείς ότι μου φτάνει να εμποδίσω το ξεκίνημα. Προϋπάρχει ένα καθεστώς, με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, με την ελαστικοποίηση, με τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, με τις ιδιωτικοποιήσεις κλπ.».

Για τη στάση της ΝΔ σχετικά με τις προτάσεις της κυβέρνησης, η ΓΓ του ΚΚΕ δήλωσε:

«Για να μην αδικώ την κυβέρνηση, θα ήθελα να υπογραμμίσω την εξαιρετικά δημαγωγική στάση της ΝΔ... Νυν υπέρ πάντων, η επιστροφή στη διακυβέρνηση».

Τέλος, για τη τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε:

«Υπάρχουν και μελέτες που γίνονται ακόμα και μέσα στους κόλπους του ΣΕΒ, οι οποίες αποτυπώνουν ότι η χρηματαγορά τίναξε τα ταμεία στον αέρα. Οι εργαζόμενοι δεν μπορεί να περιμένουν πώς θα πάει το χρηματιστήριο. Χρήματα υπάρχουν αλλά το ζήτημα είναι ότι αυτά δεσμεύονται για τα κέρδη και το μεγάλο κεφάλαιο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να πάρουν όλοι τις ευθύνες τους για τις αντιλαϊκές ανατροπές (2010-06-22 00:00:00.0)
Στο πλευρό των λαών της Παλαιστίνης και του Λιβάνου (2006-07-18 00:00:00.0)
Ψήφο για ένα μεγάλο μέτωπο αντίστασης και αντεπίθεσης (2000-03-16 00:00:00.0)
Η συζήτηση μ' έναν εργάτη... (2000-01-13 00:00:00.0)
Αισιόδοξοι γιατί ο λαός αρχίζει να αφυπνίζεται (1997-06-14 00:00:00.0)
Ετοιμα τα σχέδια διχοτόμησης της Κύπρου (1997-05-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ