Πέμπτη 26 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συνεταίρος στο διάλογο - παγίδα

Πολύτιμος συνεταίρος της κυβέρνησης στον εγκλωβισμό των εργαζομένων μέσω του διαλόγου - «απάτη» αποδεικνύεται η ηγεσία της ΝΔ, η οποία ταυτόχρονα επιχειρεί, δημαγωγώντας ασύστολα, να αποφύγει το πολιτικό κόστος για την ουσιαστική στήριξη της αντιασφαλιστικής πολιτικής.

Ο Κ. Καραμανλής, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε χτες με τον υπουργό Εργασίας Τ. Γιαννίτση, τον διαβεβαίωσε ότι θα στηρίξει το «διάλογο» σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, ενώ υπέδειξε στην κυβέρνηση να κάνει ένα «νέο ξεκίνημα», προκειμένου να διασκεδάσει το φόβο και την ανασφάλεια που έχει προκαλέσει στους εργαζόμενους. Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι το κόμμα του έχει τηρήσει «υπεύθυνη στάση» και επισήμανε ότι από τα κυβερνητικά μέτρα απουσιάζει το κύριο μήνυμα αξιοπιστίας. Ο Τ. Γιαννίτσης δήλωσε εξερχόμενος ότι η ΝΔ συμφωνεί με το διάλογο σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο, ώστε «να φθάσουμε σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα» και για το σκοπό αυτό θα είναι σε επαφή. Από την πλευρά της η Μ. Γιαννάκου χαρακτήρισε το ασφαλιστικό «μείζον εθνικό θέμα» και κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει «ένα νέο ξεκίνημα χωρίς προαπαιτούμενα» και «να εγκαταλείψει προτάσεις και προτιμήσεις». Στη συνάντηση ο υπουργός Εργασίας παρέδωσε στον Κ. Καραμανλή την έκθεση των Βρετανών αναλογιστών, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε στον υπουργό ότι στο διάλογο με την κυβέρνηση τη ΝΔ θα εκπροσωπούν η Μ. Γιαννάκου και ο Δ. Σιούφας.

Την ίδια στιγμή όμως ο Κ. Καραμανλής δε διστάζει να δημαγωγεί, προκειμένου δείξει ότι τάχα η πολιτική του διαφέρει από αυτή της κυβέρνησης και να αποφύγει τη «συνυπευθυνότητα». Ετσι σε ομιλία του χτες το βράδυ σε εκδήλωση μη κυβερνητικών οργανώσεων επιτέθηκε στην κυβέρνηση για ασυνέπεια με το προεκλογικό πρόγραμμά της και αναρωτήθηκε αν «για όλα αυτά που επιχειρεί στο ασφαλιστικό έχει σχετική λαϊκή εντολή». Αποσαφηνίζοντας παραπέρα τις θέσεις του κόμματός του, κατέστησε σαφές ότι συμφωνεί με την ουσία των αντιασφαλιστικών μέτρων και διαφοροποιείται και αποδοκιμάζει ορισμένα επιμέρους, όπως τις ρυθμίσεις που αφαιρούν τη σύνταξη από τις μητέρες, καθώς τις ρυθμίσεις που μειώνουν τις συντάξεις των οικονομικά ασθενέστερων έως και 50%. Υπογραμμίζοντας όμως την «υπευθυνότητα» του κόμματός του, είπε ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν για τη βιωσιμότητα της κοινωνικής ασφάλισης και ανέφερε χαρακτηριστικά την «πλήρη εφαρμογή» των αντιασφαλιστικών νόμων της κυβέρνησης της ΝΔ και την αντιμετώπιση ορισμένων «εξωγενών παραγόντων» όπως η ανεργία και η μαύρη εργασία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ