Σάββατο 19 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 19 ΤΟΥ ΜΑΗ

1913. Υπογράφεται η συνθήκη συμμαχίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Σερβία κατά των εδαφικών βλέψεων της Βουλγαρίας. Ενα μήνα αργότερα θα αρχίσει ο Β' Βαλκανικός Πόλεμος.

1929. Δημοσιεύεται στο «Ριζοσπάστη» ανακοίνωση της Βαλκανικής Κομμουνιστικής Ομοσπονδίας, που καταγγέλλει τη δολοφονία από την Αστυνομία της Γιουγκοσλαβίας του γραμματέα του ΚΚ Γιουγκοσλαβίας και μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Διεθνούς, Ντιούρο Ντιάκοβιτς, και του γραμματέα της Εργατικής Βοήθειας Γιουγκοσλαβίας, Νικόλα Χετσίμοβιτς.

1934. Στη Βουλγαρία εγκαθιδρύεται με πραξικόπημα στρατιωτικοφασιστική δικτατορία.

1939. Υπογράφεται στη Θεσσαλονίκη αντιφασιστικό σύμφωνο μεταξύ της Εκλογικής Επιτροπής του Ενιαίου Μετώπου και του Σοσιαλιστικού Κέντρου.

1974. Ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν κερδίζει τον Φρανσουά Μιτεράν στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

1999 Βομβαρδίζεται ένα από τα σημαντικότερα διυλιστήρια στο Βελιγράδι. Ο Τσερνομίρντιν φτάνει μόνος του τελικά στην πρωτεύουσα της Γιουγκοσλαβίας και συναντάται με τον Μιλόσεβιτς. Σημείο τριβής το ποιος θα ηγηθεί της ειρηνευτικής δύναμης και από ποιους θα αποτελείται. Με την αποχώρηση του Τσερνομίρντιν ξεκινούν και πάλι οι βομβαρδισμοί στο Κόσσοβο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 4 άτομα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ