Σάββατο 19 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Μπράβο, Γιώργο»
  • Συγχαρητήρια από τον τουρκικό Τύπο στον Ελληνα ΥΠΕΞ
  • Αμετακίνητη στις θέσεις της η Αγκυρα για το Κυπριακό και το Αιγαίο

Η Τουρκία δεν πρόκειται να αποδεχτεί την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, επανέλαβε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας την πάγια θέση της Αγκυρας σε συζήτηση που έγινε στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Την ίδια στιγμή, ο τουρκικός Τύπος «αποθέωνε» τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, γιατί υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει κάνει σημαντική πρόοδο στον τομέα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Τουρκία θα κάνει ό,τι απαιτείται προς το συμφέρον της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειου Κύπρου «και δεν υπάρχει όριο σ' αυτό που θα κάνουμε», είπε ο κ. Τζεμ, επαναλαμβάνοντας ταυτόσημες δηλώσεις που είχε κάνει κατά τη διάρκεια της συνάντησης του στη Λευκωσία, τον περασμένο μήνα.

Ο Τούρκος υπουργός, απαντώντας σε ερωτήσεις Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, είπε ακόμα ότι κανείς δεν πρέπει να περιμένει αλλαγή της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής λόγω της οικονομικής βοήθειας που δίνεται στην Τουρκία. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας σε δηλώσεις του επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας του για εφ' όλης της ύλης διάλογο, υποστηρίζοντας πως στην Ελλάδα υπάρχουν κύκλοι που δεν επιθυμούν το διάλογο.

Στην Αθήνα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επικέντρωσε, χτες, τις προσπάθειές του στη δικαιολόγηση και ανασκευή των όσων υποστήριξε ο υπουργός ενώπιον των 14 εταίρων του της ΕΕ. Εκεί ο Γ. Παπανδρέου, αυτόκλητα, υποστήριξε ότι η Αγκυρα έχει πραγματοποιήσει σοβαρά βήματα στον τομέα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι νεκροί και μελλοθάνατοι στα τουρκικά «λευκά κελιά» δεν εμπόδισαν τον Ελληνα υπουργό να επιμείνει στην πολιτική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, κερδίζοντας ένα πρωτοσέλιδο «μπράβο» από την εφημερίδα «Μιλιέτ».

Προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ παρουσίασε χτες μια άλλη εκδοχή για τα όσα υποστήριξε ο Γ. Παπανδρέου.

«Ο υπουργός, είπε ο εκπρόσωπος, τόσο κατά τη διάρκεια του γεύματος των υπουργών, όπου συζητήθηκε το θέμα, όσο και στις δηλώσεις του μετά στους Ελληνες δημοσιογράφους, επισήμανε ιδιαίτερα το σοβαρό έλλειμμα στα θέματα υλοποίησης των υποχρεώσεων που έχει η Τουρκία από την εταιρική σχέση. Τόνισε ότι με την πολιτική μας έχουμε διαμορφώσει πλέον ένα εργαλείο ελέγχου της Τουρκίας σε όλα τα θέματα πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων και χάρη στην προσπάθεια της Ελλάδας έχουν τεθεί οι συγκεκριμένες υποχρεώσεις για τις αλλαγές στο σωφρονιστικό σύστημα και στο σύστημα των τουρκικών φυλακών, στην εταιρική σχέση. Ο κ. Παπανδρέου, συνέχισε ο εκπρόσωπος, ανέφερε επίσης ότι γίνονται κάποιες κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση για την αλλαγή του άρθρου 16 του αντιτρομοκρατικού νόμου, όπως διαπίστωσε και αντιπροσωπεία του ΣτΕ, που επισκέφθηκε πρόσφατα την Τουρκία, μένει όμως να δούμε την έμπρακτη εφαρμογή των αλλαγών αυτών».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ υπεραμύνθηκε της πολιτικής που ακολουθεί ο Γ. Παπανδρέου, λέγοντας «ότι ορισμένοι οι οποίοι εγκαλούν τον υπουργό Εξωτερικών για έλλειψη ευαισθησίας στα ανθρώπινα δικαιώματα, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μέχρι σήμερα παραμέναμε σ' ένα καταγγελτικό επίπεδο στην πολιτική μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, σήμερα όμως - χάρη και στην προσπάθεια που σας είπα της ελληνικής πλευράς - έχουμε ένα αξιόπιστο πλαίσιο παρακολούθησης της τουρκικής πολιτικής, σε όλο το πλέγμα των πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων, τις οποίες η τουρκική κυβέρνηση οφείλει να υλοποιήσει, εάν βεβαίως επιθυμεί την προσέγγισή της με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη μελλοντική της ένταξη».

Την πολιτική του Γ. Παπανδρέου στήριξε με δηλώσεις του και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Δ. Ρέππας, λέγοντας «ότι είναι ένας πολιτικός που έχει διεθνή ακτινοβολία. Η παρουσία του είναι πολύ σημαντική και ο λόγος του έχει ιδιαίτερο βάρος στο πλαίσιο της ΕΕ, επειδή ακριβώς οι πρωτοβουλίες του έχουν οδηγήσει τη χώρα μας σήμερα σε μια θέση πολύ καλύτερη από εκείνη στην οποία βρισκόταν λίγα χρόνια πριν. Η κυβέρνησή μας έχει πετύχει σημαντικά αποτελέσματα στον τομέα αυτό. Πρέπει να επαινούμε - εσείς, ο ελληνικός λαός - τους πολιτικούς, οι οποίοι στον τομέα τους οδηγούν τα πράγματα σε ένα τέτοιο επίπεδο, αντί να μεμψιμοιρούμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ