Σάββατο 19 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στον παλμό της μεγάλης Πορείας Ειρήνης ζει όλη η πόλη

Το ξεκίνημα θα γίνει στις 10 το πρωί από το Στρατόπεδο «Παπακυριαζή», στον Εύοσμο

Την επιτακτική ανάγκη να δώσουν όλοι το «παρών» στην αυριανή Πορεία Ειρήνης που οργανώνει το φιλειρηνικό κίνημα της Θεσσαλονίκης, ιδιαίτερα τώρα που οι εξελίξεις στη Βαλκανική φέρνουν τον πόλεμο ακόμη πιο κοντά στα σύνορά μας, σημειώνει ο Μ. Κωνσταντινίδης, μέλος της Γραμματείας της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη και καλεί κάθε νέο και νέα, κάθε δημοκράτη, κάθε πολίτη που δεν κλείνει τα μάτια μπροστά στο ιμπεριαλιστικό έγκλημα που διεξάγεται στην περιοχή, να πάρουν μέρος στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία που θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί από το στρατόπεδο «Παπακυριαζή» στον Εύοσμο.

Αυτό το μήνυμα - κάλεσμα μεταφέρθηκε μέρες τώρα σε κάθε γωνιά της Θεσσαλονίκης, μέσα από τις εξορμήσεις και τις περιφερειακές εκδηλώσεις που πραγματοποίησαν οι τοπικές Επιτροπές Ειρήνης. Και όλα τα μηνύματα δείχνουν - σε πείσμα όσων καλλιεργούν το αντίθετο - πως ο λαός τούτης της πόλης δεν ξεχνά και καθημερινά συνεχίζει τον αγώνα που ξεκίνησε από την πρώτη μέρα του βρώμικου ΝΑΤΟικού πολέμου εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Καθημερινά τιμά αγωνιστικά τη μνήμη του μάρτυρα της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη βαδίζοντας στα φωτεινά του βήματα. Προετοιμάζεται για τη δική του αντεπίθεση ειρήνης και δίνει τη μάχη για την ενδυνάμωση του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.

Ετσι με δική τους προσυγκέντρωση θα κατευθυνθούν προς το χώρο εκκίνησης της πορείας οι κάτοικοι των Βορειοδυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης. Οι φιλειρηνικές οργανώσεις της περιοχής καλούν σε προσυγκέντρωση στις 9 το πρωί μπροστά στο Δημαρχείο της Σταυρούπολης. Από εκεί θα κατευθυνθούν προς το στρατόπεδο «Παπακυριαζή» (το λεωφορείο της γραμμής 21 περνά κοντά από το στρατόπεδο).

Στο μεταξύ, σε μαζική συμμετοχή στην πορεία ειρήνης καλεί τους εργαζόμενους του νομού και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας πως «ιδιαίτερα σήμερα είναι αναγκαίο να ενισχυθούν οι αντιπολεμικές φιλειρηνικές εκδηλώσεις του λαού, αφού διανύουμε μια περίοδο που τα γεγονότα σηματοδοτούν τον κίνδυνο γενικότερης αποσταθεροποίησης στη Βαλκανική».

Η πορεία ειρήνης θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί και μέσω μιας διαδρομής που θα περάσει από συνοικίες της Δυτικής Θεσσαλονίκης και του Κέντρου, θα καταλήξει στο μνημείο του Γ. Λαμπράκη στη συμβολή των οδών Ερμού και Βενιζέλου όπου, γύρω στη 1.30μμ, θα γίνει η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση και η κατάθεση στεφανιών στη μνήμη των μαρτύρων του αγώνα για την υπεράσπιση της ειρήνης.

Προηγούμενα, στις 12.30μμ στο λιμάνι, στο ύψος της συμβολής των οδών Λ. Νίκης και Αγίας Σοφίας, φίλοι της ειρήνης από τη Χαλκιδική θα κάνουν απόβαση με καΐκια. Μια απόβαση ειρήνης που στόχο έχει να αναδείξει το αίτημα του λαού της περιοχής για Θεσσαλονίκη λιμάνι της ειρήνης, της φιλίας και της συνεργασίας των λαών. Οι φίλοι της ειρήνης θα επιβιβαστούν στα καΐκια στα Μουδανιά και από εκεί παράκτια θα φθάσουν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Στο μεταξύ, σε σημεία απ' όπου θα περάσει η μεγάλη πορεία, τοπικές Επιτροπές Ειρήνης προγραμματίζουν εκδηλώσεις υποδοχής για τους οδοιπόρους της ειρήνης. Εκδηλώσεις θα γίνουν στις 10.45πμ στην Πλατεία Επταλόφου, στις 11.30πμ στο Στρατόπεδο «Παύλου Μελά», και στις 12μμ έξω από το κτίριο του Οργανισμού Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, στην περιοχή του Βαρδάρι.

Στις άλλες πόλεις

Πορείες Ειρήνης και άλλες πολύμορφες αντιπολεμικές εκδηλώσεις οργανώνουν σχεδόν σε όλες τις πόλεις της Μακεδονίας και Θράκης οι Επιτροπές Ειρήνης και οι αντιπολεμικές πρωτοβουλίες που έχουν συσταθεί από τους φορείς της περιοχής μετά το ΝΑΤΟικό έγκλημα στη Γιουγκοσλαβία.

Σήμερα το βράδυ στην Αλεξανδρούπολη η αντιπολεμική επιτροπή οργανώνει συγκέντρωση - συναυλία στις 8.30μμ στο χώρο του Φάρου. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί αντιπολεμικό θεατρικό σκετς από τους νεολαίους της ΝΔΕ και στη συνέχεια θα ακολουθήσει συναυλία.

Εξάλλου, αύριο Κυριακή 20 του Μάη, στις 7μμ, πορεία ειρήνης οργανώνει και το φιλειρηνικό Κίνημα της Φλώρινας. Ενώ στην Καβάλα αύριο το πρωί θα πραγματοποιηθεί αγώνας δρόμου για την Ειρήνη στη μνήμη του Μαραθωνοδρόμου Γρηγόρη Λαμπράκη. Ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί από την Κεντρική Πλατεία.

Επίσης, πορείες ειρήνης έχουν προγραμματιστεί να γίνουν: Στην Πιερία την Τρίτη 22 του Μάη. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 6μμ από την Περίσταση και θα καταλήξει στην πλατεία Κατερίνης όπου θα ακολουθήσει συγκέντρωση. Στις 27 του Μάη σε Κοζάνη, Γρεβενά, Κιλκίς και Σέρρες.

Στην Πέλλα το φιλειρηνικό κίνημα οργανώνει πολυθεματικές εκδηλώσεις (έκθεση φωτογραφίας μέσα στην οποία αποτυπώνεται το ΝΑΤΟικό έγκλημα των 78 ημερών και τα συντρίμια που άφησε πίσω του, έκθεση ζωγραφικής και μουσικό πρόγραμμα με ερασιτεχνικά σχήματα) που θα ταξιδέψουν σε 4 πόλεις του νομού. Σήμερα Σάββατο 19 του Μάη, 8μμ, στο Πάρκο Μικρών Καταρρακτών στην Εδεσσα, αύριο Κυριακή 20 του Μάη, 8μμ, στο Πάρκο Δημαρχείου στη Σκύδρα, το Σάββατο 26 του Μάη, 8μμ, στον Πεζόδρομο των Γιαννιτσών και την Κυριακή 27 του Μάη, 8μμ, στον Πεζόδρομο της Αριδαίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες αντιπολεμικές δραστηριότητες(2005-05-21 00:00:00.0)
Νέες αντιπολεμικές δραστηριότητες(2005-05-20 00:00:00.0)
Αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις τις επόμενες μέρες(2005-05-15 00:00:00.0)
Αντιπολεμικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα(2003-03-29 00:00:00.0)
ΑντιΝΑΤΟικός πυρετός στη Βόρεια Ελλάδα(2001-05-12 00:00:00.0)
Σε παλλαϊκό ξεσηκωμό καλεί η ΕΔΥΕΘ(2000-05-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ