Σάββατο 19 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κατατέθηκε χτες στη Βουλή ο «τρομονόμος»

Με την πραγματοποίηση μεγάλης συγκέντρωσης στην πλατεία Κάνιγγος την Πέμπτη, 24 Μάη, απαντάει ο λαός της Αθήνας στο «τρομονομοθέτημα» του υπουργείου Δικαιοσύνης

Παπαγεωργίου Βασίλης

Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις σύσσωμου του νομικού και πανεπιστημιακού κόσμου για το νέο «τρομονόμο», των Δικηγορικών Συλλόγων, με επικεφαλής τον ΔΣΑ, των κοινωνικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανθρώπων του Πνεύματος, καλλιτεχνών κλπ., ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος κατέθεσε χτες αυτό το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Η κυβέρνηση υπέκυψε στα κελεύσματα των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όχι στις εκκλήσεις του νομικού κόσμου και των κοινωνικών οργανώσεων για να αποσύρει αυτό το «τρομονομοθέτημα». Εξάλλου, το ίδιο το νομοσχέδιο ήταν καρπός πιέσεων των ΗΠΑ, ενώ η δήθεν καταπολέμηση της τρομοκρατίας χρησιμοποιείται ως όχημα για να επιβάλουν τη «νέα τάξη πραγμάτων» και να νομιμοποιήσουν επεμβάσεις και πιέσεις σε βάρος κυβερνήσεων, λαών και κινημάτων, που αμφισβητούν και αντιστέκονται στην κατεδάφιση κοινωνικών κατακτήσεων και στη συρρίκνωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών.

Στο προσκήνιο τώρα μπαίνει ο λαός. Καθημερινά δημιουργούνται επιτροπές κατά του «τρομονόμου», πραγματοποιούνται εκδηλώσεις σε συνοικίες της Αθήνας και σε διάφορες πόλεις της ελληνικής επικράτειας, ενώ μια πρώτη γεύση θα πάρει η κυβέρνηση με τη μεγάλη συγκέντρωση την Πέμπτη στις 24 Μάη, στις 7.00 το απόγευμα, στην πλατεία Κάνιγγος.

Στο τελικό κείμενο κάποιες επιμέρους μικροαλλαγές δεν αλλάζουν σε τίποτα τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου. Σήμερα, οι ισχυροί της Γης χρειάζονται αυστηρή και σκληρή νομοθεσία και Δικαιοσύνη, για να αντιμετωπίσουν όχι το οργανωμένο έγκλημα, όπως υποκρίνονται, αλλά για να τιθασεύσουν τις κοινωνικές αντιδράσεις και να εξουδετερώσουν όσους αντιστέκονται και αγωνίζονται για τα κοινωνικά δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες.

Με το νομοσχέδιο επέρχονται αλλαγές που μεταβάλλουν το ποινικό σύστημα της χώρας μας.

Σχετικά με τον ορισμό της έννοιας της εγκληματικής πράξης, που δέχτηκε και τη μεγαλύτερη κριτική από πανεπιστημιακούς - νομικούς, και πάλι ο ορισμός είναι πολύ ασαφής. Στο άρθρο 1 του νομοσχεδίου στον ορισμό της εγκληματικής πράξης γίνεται λόγος για «δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα από τρία ή περισσότερα πρόσωπα οργάνωση». Και με αυτή τη διατύπωση, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, μπορούν να κατηγορηθούν άτομα που αγωνίζονται ενάντια στην κυρίαρχη τάξη πραγμάτων ή ακόμη και για τα δικαιώματά τους. Ετσι, κινδυνεύει οποιαδήποτε τέλεση ενός ελαφρού εγκλήματος από τη φθορά ξένης περιουσίας μέχρι τη συμμετοχή σε απαγορευμένη συγκέντρωση ή την απλή απείθεια να υπαχθεί στις αυστηρές διατάξεις του «τρομονόμου» και να τιμωρηθεί με ποινή φυλάκισης.

Με τα λεγόμενα μέτρα επιείκειας, που απαλλάσσουν όποιον δώσει «χρήσιμες πληροφορίες» στις αστυνομικές αρχές και συμβάλει στην εξάρθρωση «εγκληματικής οργάνωσης», καθιερώνεται ο χαφιεδισμός.

Προβλέπεται η εκδίκαση όλων των πράξεων συμμετοχής σε οργάνωση που έχουν σκοπό την τέλεση κακουργημάτων από τα Ποινικά Εφετεία, με αποτέλεσμα να αποκλείονται τα Μεικτά Ορκωτά Δικαστήρια, ένας λαϊκός θεσμός που προβλέπεται από το Σύνταγμα και έχει τη νομιμοποίησή της στη δημοκρατική αρχή της λαϊκής κυριαρχίας.

Επικίνδυνη είναι η διάταξη που επιτρέπει στους αστυνομικούς να υπεισέρχονται μέσα σε οργανώσεις ως δήθεν μέλη τους και νομιμοποιεί τους προβοκάτορες.

Με άλλες διατάξεις καθιερώνεται η ηλεκτρονική παρακολούθηση όχι μόνο του ύποπτου δράστη, αλλά και της οικογένειάς του. Η λήψη γενετικού υλικού (DNA) ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου για κατάχρηση στην εφαρμογή του με πολύ δυσάρεστες συνέπειες, ενώ καθιερώνεται ακόμη και ο θεσμός ανωνύμων καταθέσεων.

«H "Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη", καταγγέλλει την κυβέρνηση για την κατάθεση σήμερα (σ.σ.: χθες) στη Βουλή του επικίνδυνου και αντιδημοκρατικού νόμου με τον ψευδεπίγραφο τίτλο "Για την προστασία του πολίτη από αξιόποινες πράξεις εγκληματικών οργανώσεων".

Παρά τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από το νομικό κόσμο της χώρας, από επιστημονικούς φορείς και το λαϊκό κίνημα, η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάθεσή του. Η πράξη αυτή δείχνει τη θέλησή της να συνταχθεί με πιέσεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και άλλων χωρών. Ολοι μαζί χρησιμοποιούν ως πρόσχημα την τρομοκρατία, για να επιβάλουν τη Νέα Τάξη Πραγμάτων, τη νομιμοποίηση των επεμβάσεων και των πιέσεων σε βάρος χωρών, λαών και κινημάτων, που αντιστέκονται στην κατεδάφιση κοινωνικών κατακτήσεων και τη συρρίκνωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών».

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση»

Σε ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και Αλληλεγγύη» τονίζει τα παρακάτω:

«Ο "τρομονόμος" που επεξεργάστηκε η κυβέρνηση συνδέεται αντικειμενικά με το στόχο της τρομοκράτησης και της καταστολής των μεγάλων λαϊκών αγώνων, που αναπτύσσονται ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα που προωθεί. Συνδέεται άμεσα και με το προετοιμαζόμενο νομοσχέδιο για τον περιορισμό και την απαγόρευση των διαδηλώσεων.

Η "Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη", στα πλαίσια της καλύτερης ενημέρωσης των πολιτών, αλλά και του συντονισμού των αντιδράσεων, διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεις σε δήμους της Αθήνας και όλης της χώρας, καθώς και κεντρικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί κεντρική αγωνιστική εκδήλωση διαμαρτυρίας, την Πέμπτη 26 Μάη 2001, στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία Κάνιγγος.

Η "Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη", χωρίς να τρέφει αυταπάτες καλεί:

- Την κυβέρνηση και τον υπουργό Δικαιοσύνης, έστω και την ύστατη αυτή στιγμή, να αποσύρουν από τη Βουλή το νέο τρομονόμο και τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου να μην συνδέσουν το όνομά τους με τέτοια αντιδραστικά νομοθετήματα.

- Τις συνδικαλιστικές και τις άλλες μαζικές οργανώσεις της χώρας μας να εκφράσουν ποικιλόμορφα την αντίδρασή τους, να αναλάβουν πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση και να πορευτούν με την Επιτροπή μας, ώστε να μην ψηφιστεί από τη Βουλή και να μην εφαρμοστεί στην πράξη το νέο τερατούργημα.

Ιδιαίτερη ευθύνη και βαρύτητα έχει η δραστηριότητα των πνευματικών ανθρώπων, των Δικηγορικών Συλλόγων και των άλλων σχετικών με τη νομική επιστήμη φορέων, των καλλιτεχνών, αλλά και άλλων προσωπικοτήτων, που ήδη έχουν δείξει ευαισθησία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες, για να μην περάσει το νομοθετικό τερατούργημα, για να αχρηστευτεί στην πράξη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ