Σάββατο 19 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σπρώχνει την κυβέρνηση... να κυβερνήσει!
  • Ως «αυριανή κυβέρνηση» η ηγεσία της ΝΔ μπαίνει μπροστά για την υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων
  • Ασφυκτικές πιέσεις στην κυβέρνηση να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για το Ασφαλιστικό

Μπροστάρης για την υλοποίηση των νεοφιλελεύθερων επιλογών θα είναι το επόμενο διάστημα η ηγεσία της ΝΔ, σπρώχνοντας και την κυβέρνηση σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά και επιχειρώντας να καρπωθεί από τη φθορά της.

Αυτή θα είναι η κατ' ευφημισμόν αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ, όπως προσδιορίστηκε στη χτεσινή, πρώτη μετά την εκλογή του, συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Στη συνεδρίαση καταλήχθηκε ότι η ΝΔ οφείλει να επιδείξει «υπεύθυνη» στάση, να ενισχύσει, δηλαδή, τις «καλές εντυπώσεις» που έχει δημιουργήσει στην αστική τάξη, ώστε να την εμπιστευτούν για την ανάληψη της εξουσίας. Η τακτική της Ρηγίλλης συνοψίζεται στη φράση του εκπροσώπου Τύπου Θ. Ρουσόπουλου, στη δήλωση που έκανε μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου: «Οσο η κυβέρνηση ασκείται στο ρόλο της αντιπολίτευσης, τόσο περισσότερο εμείς υποχρεούμαστε να πολιτευόμαστε ως αυριανή κυβέρνηση».

Σαφέστατο δείγμα γραφής αυτής της τακτικής αποτελεί η στάση της στο Ασφαλιστικό. Αιχμή του δόρατος θα είναι η άσκηση πιέσεων στην κυβέρνηση να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε να διευκολυνθούν οι «κοινωνικοί εταίροι» και η ΝΔ να πάρουν τη σκυτάλη και να δώσουν ώθηση στην επιβολή των αντιασφαλιστικών επιλογών. «Δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να πηγαίνει σε ένα διάλογο χωρίς να προτείνει τίποτα», είναι η χαρακτηριστική φράση της Μ. Γιαννάκου που αποτυπώνει το πώς θα κινηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα η Ρηγίλλης. Παράλληλα η ΝΔ θα παραμένει στους γενικόλογους άξονες για τη λύση του Ασφαλιστικού (δημόσιος αναδιανεμητικός χαρακτήρας και τριμερής χρηματοδότηση), ακριβώς για να δημιουργήσει σύγχυση για την πραγματική πολιτική της, που δεν είναι άλλη από αυτή που διατύπωσε ο Γ. Σουφλιάς, τη σταδιακή, δηλαδή, μετάβαση σε ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα με ταυτόχρονη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Ο Κ. Καραμανλής έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η ΝΔ έχει ξεκινήσει το διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς, επισήμανε μάλιστα ότι τα συνδικάτα προσήλθαν σε αυτό το διάλογο, ενώ δεν έκαναν το ίδιο με την κυβέρνηση.

Ο Κ. Καραμανλής στην εισήγησή του διαπίστωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση και δεν έχει όραμα, πνοή, στρατηγική και λύσεις στα προβλήματα. Γι' αυτό, τόνισε, οι ευθύνες της ΝΔ είναι μεγάλες. Ο πρωθυπουργός υπό το βάρος των αδιεξόδων διαλέγει την πόλωση και θα προσπαθήσει να περάσει στην αντεπίθεση, επιχειρώντας εκτροπή από τα πραγματικά και τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, αλλά «εμείς δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε». Η ΝΔ είναι υπεύθυνη δύναμη και δεν πρέπει να διχάζει, αλλά να ενώνει, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ. Εκτίμησε ακόμα ότι η εικόνα του κόμματος είναι καλή, επικαλέστηκε γι' αυτό τα γκάλοπ, αλλά συμπλήρωσε ότι «δεν πρέπει να εφησυχάζουμε».

Ο γραμματέας της ΚΕ Β. Μεϊμαράκης εκτίμησε ότι η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι θα επιχειρήσει να αντιστρέψει το κλίμα και ζήτησε αξιοποίηση όλων των στελεχών και καλύτερο συντονισμό και συνεργασία, καθώς και ενοποίηση του πολιτικού λόγου.

Παράλληλα, η ηγεσία της ΝΔ το επόμενο διάστημα θα εντείνει τη δημαγωγία της σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το φιλολαϊκό προσωπείο της, αναδεικνύοντας θέματα όπως η ανεργία, η υγεία, η παιδεία, το περιβάλλον, τα προβλήματα «του αγροτικού κόσμου», ενώ την ίδια στιγμή θα βάζει πλάτες για να προχωρούν οι νεοφιλελεύθερες διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία και αλλού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ