Σάββατο 19 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αλλεπάλληλα τα κρούσματα αστυνομοκρατίας

Η επιθετική αστυνόμευση θίγει τα ατομικά δικαιώματα, κατήγγειλε με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος

Τα εντεινόμενα τον τελευταίο καιρό κρούσματα αστυνομοκρατίας κατήγγειλε χτες στη Βουλή ο Αντ. Σκυλλάκος, με αφορμή την κακοποίηση δύο εργαζομένων στο Συγκρότημα Λαμπράκη, τον εξευτελισμό και τη διαπόμπευση πολίτη στην Ομόνοια, τη σύλληψη φοιτητών που διαδήλωναν στο Σύνταγμα, αλλά και την προχτεσινή στάση της αστυνομίας απέναντι σε συνδικαλιστές δημοσιογράφους της ΠΟΕΣΥ.

Απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, αφού αναλώθηκε σε γενικότητες περί «δημοκρατικής συμπεριφοράς των αστυνομικών», επιβεβαίωσε το πρώτο περιστατικό για το οποίο όπως είπε έχουν ήδη ληφθεί μέτρα. Ετσι ο επικεφαλής της περιπολίας αυτής έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, διεξάγεται ένορκη εξέταση - έρευνα από την αστυνομία και σε λίγες μέρες θα υπάρχει αποτέλεσμα και αυστηρή τιμωρία, εφόσον τα καταγγελλόμενα αποδειχθούν αληθή.

Από την άλλη υπερασπίστηκε το δικαίωμα της αστυνομίας να προβαίνει «σε ελέγχους νομιμότητας» όσων ζουν στη χώρα προκειμένου να μην μπαίνει κανένας χωρίς τα αναγκαία ταξιδιωτικά έγγραφα. Οσο για τις διαδηλώσεις, είπε ότι απαιτείται «αυτοσυγκράτηση» για να μη γίνονται βίαια επεισόδια.

Ο Αντ. Σκυλλάκος τόνισε ότι έχουν πυκνώσει το τελευταίο διάστημα τα κρούσματα σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών και μάλιστα με προκλητικό τρόπο από την πλευρά ορισμένων αστυνομικών οργάνων.

Υπογράμμισε πως δεν επαρκούν οι διαβεβαιώσεις του υπουργού ότι είναι προσανατολισμένη η αστυνομία στη δημοκρατική λειτουργία, αφού φαίνεται ότι και ο υπουργός έχει εμπλακεί στη λογική της επιθετικής αστυνόμευσης. «Είπατε, τόνισε, λίγο - πολύ θα αφήσουμε έτσι τους αλλοδαπούς; Η λογική της επιθετικής αστυνόμευσης οδηγεί σε τέτοια παρατράγουδα. Και μπορεί να δημιουργεί ένα αίσθημα ότι υπάρχει αστυνομία, ότι κάνει ελέγχους και να σας ικανοποιεί για επικοινωνιακούς λόγους, αλλά θίγει τα ατομικά και δημοκρατικά δικαιώματα».

Ο βουλευτής σημείωσε ότι υπάρχει και ο μακροπρόθεσμος στόχος γι' αυτό ετοιμάζονται ο «τρομονόμος» και η απαγόρευση των διαδηλώσεων, προκειμένου να είναι πειθαρχικοί όσοι θέλουν να κινητοποιηθούν ενάντια στην εξουσία και να μην αντιδρούν σε ό,τι αντιλαϊκό υπάρχει. Τέλος, ζήτησε να γίνει ένορκη εξέταση για όλες τις καταγγελίες, προκειμένου να δειχτεί έμπρακτα ότι πάει να μπει ένα φρένο σε αυτές τις περιπτώσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Οραμα» αστυνομοκρατίας (2006-07-27 00:00:00.0)
Πληθαίνουν τα κρούσματα αστυνομικής βίας (2000-11-30 00:00:00.0)
Υπέρ της οπλοφορίας τάσσεται η ΚΕΚΔΕ! (2000-01-29 00:00:00.0)
Διάλεξη περί "εσωτερικού εχθρού"! (1997-10-31 00:00:00.0)
Αναγκαίος ο αναπροσανατολισμός δράσης της Αστυνομίας (1997-01-08 00:00:00.0)
Συρρικνώνονται οι ελευθερίες του πολίτη (1996-05-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ