Σάββατο 19 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΓΝΟ
Σε πορεία απαξίωσης και συρρίκνωσης η επιχείρηση

Στις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας περιόδευσε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα

«Αυτό το σοκ που έχετε πάθει με την κατάσταση στην ΑΓΝΟ, τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και την Κοινωνική Ασφάλιση, ας έχει και την καλή του πλευρά: Την εξαγωγή συμπερασμάτων από τους εργαζόμενους. Είναι το πρώτο βήμα για να υπάρξει αντίστροφη μέτρηση, και θα υπάρξει».

Με αυτά τα λόγια έκλεισε την ομιλία της η ΓΓ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, σε μεγάλη συγκέντρωση εργαζομένων της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ, τις εγκαταστάσεις της οποίας επισκέφθηκε χτες το μεσημέρι, επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος, στο οποίο μετείχαν μεταξύ άλλων ο Θ. Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ, και ο Χρ. Κόφφας, μέλος της ΚΕ και γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

Μ' ένα θερμό χειροκρότημα απάντησαν οι εργαζόμενοι στις παραπάνω επισημάνσεις της, όπως ζεστή και εγκάρδια ήταν η υποδοχή που της επιφύλαξε το προσωπικό σ' όλη τη διάρκεια της περιοδείας. Τα μέλη του Σωματείου Εργαζομένων της ΑΓΝΟ στη συνάντηση που είχαν με τη ΓΓ του ΚΚΕ και το κλιμάκιο, σημείωσαν ότι οι εργαζόμενοι της επιχείρησης νιώθουν πιο έντονα τα στοιχεία της ανασφάλειας και της μη μόνιμης και σταθερής εργασίας. «Εδώ και χρόνια, υπογράμμισαν, η επιχείρηση ακολουθεί πορεία απαξίωσης και συρρίκνωσης των δραστηριοτήτων της και αν συνεχιστεί αυτή η πορεία θα βάλει - αν δεν έχει γίνει ήδη αυτό - σε κίνδυνο το μέλλον των εργαζομένων και των παραγωγών της περιοχής». Τέλος, ζήτησαν να τελειώσει άμεσα το καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης από την ΑΤΕ και η ΑΓΝΟ να συνεχίσει και να αναπτυχθεί, κρατώντας τα συνεταιριστικά χαρακτηριστικά της και όλο το προσωπικό της. Ακόμη εξέφρασαν ένα μεγάλο «ευχαριστώ» από μέρους όλων των εργαζομένων για τη συμπαράσταση του Κόμματος στους αγώνες τους.

Στην ομιλία της η ΓΓ του ΚΚΕ τόνισε ότι το πρόβλημα της ΑΓΝΟ είναι γενικότερο πρόβλημα της αγροτιάς και της εργατικής τάξης, καθώς και γενικότερο πρόβλημα για το πού πάει η ελληνική οικονομία. «Είναι εικόνα ολόκληρης της ελληνικής οικονομίας», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι «ακριβώς με το πρόβλημα αυτό θα έπρεπε ήδη να έχουν ασχοληθεί κεντρικά συνδικαλιστικά όργανα». Ακόμη σημείωσε ότι το ΚΚΕ έχει θεμελιακή θέση για τη δημιουργία σύγχρονων συνεταιριστικών επιχειρήσεων. «Αν η συνεταιριστική ΑΓΝΟ είχε στηριχτεί ολόπλευρα από τις κυβερνήσεις δεν ξέρουμε αν οι μεγάλες ιδιωτικές γαλακτοβιομηχανίες θα ήταν αυτές που είναι σήμερα. Στη θέση τους θα μπορούσε να είναι η ΑΓΝΟ όπως και άλλες συνεταιριστικές επιχειρήσεις, που θα ήταν προς όφελος όλου του ελληνικού λαού, της κτηνοτροφίας, των εργαζομένων», είπε η Αλ. Παπαρήγα.

«Σας έχουν για να σας αρμέξουν τα μεγαθήρια στο χώρο της γαλακτοπαραγωγής. Αγωνίζεστε και αγωνιζόμαστε να παραμείνει η ΑΓΝΟ, με όλα τα προβλήματα, αλλά να μην έχετε καμία εμπιστοσύνη σ' όλα όσα σας λένε. Κι αυτό το σημειώνω για να "ανέβει το θερμόμετρο της αγωνιστικότητας", αφού όταν ξέρεις πού πάνε τα πράγματα τότε ξέρεις και πώς θα παλέψεις. Πιστεύω ότι ο αγώνας σας είχε ένα μερικό αποτέλεσμα. Αναπόφευκτα, γιατί μόνοι σας να αγωνίζεστε δε φτάνει, έπρεπε να σας συμπαρασταθούν οι πάντες, και τα κεντρικά συνδικαλιστικά όργανα», σημείωσε.

«Η εκτίμησή μας είναι ότι η ΑΤΕ θα βοηθήσει στην εκκαθάριση - ενδεχόμενα και εκκαθάριση και από εργαζόμενους - και στη συνέχεια θα προσφέρει την ΑΓΝΟ σε κάποια από τις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες. Την ΑΤΕ δεν την ενδιαφέρει μια επιχείρηση, ενώ από την άλλη υπάρχουν οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες που θέλουν να καταλάβουν το 100% της ελληνικής αγοράς», επισήμανε.

Και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατέληξε: «Αν δεν κάνατε τους αγώνες, θα υπήρχαν τετελεσμένα γεγονότα. Εχει νόημα με τους αγώνες να κερδίζεις χρόνο, αλλά και για να ανασυντάσσεις τις δυνάμεις σου και για να ανοίγεις δρόμους για γενικότερες αλλαγές στη χώρα μας. Με την έννοια αυτή καλό είναι να κερδίζεις χρόνο, γνωρίζοντας όμως ότι το μέλλον δε θα έρθει νέτο σκέτο από μόνο του. Μέσα από αυτούς τους αγώνες και τις μικρότερες επιτυχίες δημιουργούνται προϋποθέσεις πραγματικά στην Ελλάδα να έχουμε γενικότερες πολιτικές εξελίξεις. Ουσιαστικές αλλαγές δεν μπορούν να γίνουν μέσα στα πλαίσια αυτής της πολιτικής που ακολουθείται. Επομένως χρειάζονται και συνδικαλιστικοί και πολιτικοί αγώνες. Με τους συνδικαλιστικούς, όταν είναι συνεπείς, μπορεί να δυσκολέψει μια κατάσταση, μπορεί κάτι να κερδίσεις, κάτι να περισώσεις, αλλά μόνο αυτοί οι αγώνες δε φτάνουν.

Οσους αγώνες και να κάνεις, όταν οι πολιτικές επιλογές πάνε στα κόμματα που η πολιτική τους γεννάει καταστάσεις όπως η ΑΓΝΟ, τινάζεις στον αέρα τους αγώνες σου. Το λέμε καθαρά, μελετήστε την πρόταση του ΚΚΕ, είναι απόλυτα δεμένη με την πείρα σας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεργία σήμερα ενάντια στο ξεπούλημα (2003-05-30 00:00:00.0)
«Μπλόκο» στο ξεπούλημα (2002-04-16 00:00:00.0)
ΟΧΙ στο ξεπούλημα της ΑΓΝΟ (2002-04-03 00:00:00.0)
Εντείνονται οι διαδικασίες ξεπουλήματος (1999-12-14 00:00:00.0)
Δίωρη στάση ενάντια στην «εκκαθάριση» (1999-12-11 00:00:00.0)
Υποσχέσεις ...ΑΤΕ για την "ΑΓΝΟ" (1998-02-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ