Σάββατο 19 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λαϊκή συνεταιριστική επιχείρηση

Απαντώντας σε ερώτηση για τις μικρές και συνεταιριστικές επιχειρήσεις και τα πλήγματα που δέχονται, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η Αλέκα Παπαρήγα επισήμανε πως:

«Η επιχείρηση αυτή θα είναι μια συνεταιριστική επιχείρηση - ας το πω - λαϊκή. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Βάζω τον όρο "λαϊκή" με την έννοια να υποδηλώσουμε ότι δεν έχει καμία σχέση με αυτούς τους συνεταιρισμούς, όπως τους γνωρίσαμε.

Θα είναι μια λαϊκή συνεταιριστική επιχείρηση, που θα συνενώνει τον αγρότη, το μικρό παραγωγό και βέβαια θα έχει και τον τομέα τον παραγωγικό, που όμως αυτή η επιχείρηση πρέπει να στηρίζεται από τον κρατικό, από το δημόσιο τομέα.

Γιατί, αν την αφήσεις μόνη της αυτή την επιχείρηση μέσα στη ζούγκλα της ΦΑΓΕ, της ΔΕΛΤΑ, της ΜΕΒΓΑΛ, των εισαγωγών, ενός εμπορίου που ευνοεί μόνο τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, ακόμη κι αν γίνει λαϊκή συνεταιριστική, δε θα αντέξει».

Δεν υπάρχει μεσοβέζικος δρόμος

«Επομένως - τόνισε στη συνέχεια - δεν υπάρχει μεσοβέζικος δρόμος που να δανείζεται κάποια στοιχεία και από τη σημερινή κατάσταση και να δανείζεται και κάποια στοιχεία πιο λαϊκά. Αυτή πρέπει να είναι μια λαϊκή συνεταιριστική επιχείρηση, η οποία να ευνοείται στη διακίνηση των προϊόντων και προπάντων να προστατεύεται από τη συγκέντρωση της ιδιοκτησίας και του πλούτου αυτής της επιχείρησης, στα χέρια λίγων.

Γιατί μπορεί να κάνεις και μια μεγάλη συνεταιριστική επιχείρηση και μέσα εκεί να μπουν μερικοί με μεγάλα κεφάλαια και με πολιτικές πλάτες και να καταβροχθίσουν τους μικρούς. Αυτή είναι η θέση μας.

Από εκεί και πέρα βεβαίως εμείς παλεύουμε να παρεμποδίσουμε τα ολοκληρωτικά σχέδια καταστροφής της. Εχουμε μια πρόταση συνολική, αλλά παλεύουμε να παρεμποδίσουμε και τα σχέδια της καταστροφής της, γιατί δε θέλουμε να κλείσει η επιχείρηση. Θέλουμε να μείνει. Θέλουμε να παίρνουν καλούς μισθούς οι εργαζόμενοι. Θέλουμε να πωλούνται τα προϊόντα της ΑΓΝΟ στα μαγαζιά και όχι να εκτοπίζονται.

Η Αγροτική Τράπεζα πρέπει να ξέρετε ότι έχει πάψει πλέον να είναι Τράπεζα, έστω και με τα ψίχουλα ή τη μικροβοήθεια που έδινε στους αγρότες. Είναι μια επιχείρηση του Χρηματιστηρίου και τα πάντα τα βλέπει με βάση τα κέρδη. Είναι μια Τράπεζα, η οποία έχει πολυκλαδικές δραστηριότητες και βλέπει την επιχείρηση ΑΓΝΟ σαν μύγα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ