Παρασκευή 23 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΝΑΡΗΣ 2015
ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
Πασχίζει να σηκώσει ανύπαρκτα τείχη

Τα τελευταία του χαρτιά παίζει ο Αντ. Σαμαράς στην προσπάθεια να περιορίσει κάπως τη μεγάλη δημοσκοπική διαφορά του από τον ΣΥΡΙΖΑ (6% έως 8% κάνουν λόγο οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, για «επερχόμενη εκλογική συντριβή» Σαμαρά έκανε λόγο ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ!). Αλλωστε, έχει κατά νου και το δικό του μέλλον στην ηγεσία της ΝΔ, καθώς ήδη μια σειρά επιτελεία του συστήματος του χρεώνουν λάθος προεκλογική τακτική, λάθος αποφάσεις στα χρόνια της κυβέρνησής του κ.λπ.

Σε αυτήν τη βάση, χτες βράδυ, επέλεξε να εμφανιστεί εγκαινιάζων στον Πειραιά το έργο επέκτασης του προβλήτα III, «που καθιστά το λιμάνι από τα σημαντικότερα της Ευρώπης» όπως προπαγανδίζουν στη ΝΔ, επιχειρώντας να αναδείξει την παράταξή του ως εγγυητή προσέλκυσης επενδύσεων, δρομολόγησης μεγάλων έργων, δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Ταυτόχρονα, συνεχίζοντας τα άσφαιρα πυρά προς τον ΣΥΡΙΖΑ, Σαμαράς και ΝΔ επιμένουν να λένε ότι με διακυβέρνηση Τσίπρα τέτοιες επενδύσεις (τύπου COSCO) τίθενται εν αμφιβόλω.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, η Κουμουνδούρου έχει δώσει και συνεχίζει να δίνει πλείστες όσες διαβεβαιώσεις στα μονοπώλια ότι δεν αμφισβητεί στο παραμικρό την εξουσία τους. Ισα - ίσα σκοπεύει ακόμα και να εμβαθύνει, να κατοχυρώσει τη «συνεργασία» τους με το ελληνικό δημόσιο, με σύναψη έως και διακρατικών συμφωνιών (π.χ. με την κινεζική κυβέρνηση) και όχι απλά να «περιοριστεί» σε συμφωνίες με επιχειρηματίες.

Καλωσορίζουν και την ΕΚΤ

Παραπέρα, αναφερόμενος στη χτεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να αγοράσει και ελληνικά ομόλογα με προϋπόθεση την ολοκλήρωση, τέλη Φλεβάρη, της διαβόητης «αξιολόγησης» από την τρόικα του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, ο Σαμαράς επέμεινε στην «αξιολόγηση», άρα και στην εφαρμογή των προαποφασισμένων εντός ΕΕ μέτρων για επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που φέρνουν εξαΰλωση μισθών και εργατικών δικαιωμάτων.

«Χωρίς κλείσιμο της αξιολόγησης από τους δανειστές μας για το υφιστάμενο πρόγραμμα που πρέπει να τελειώσει σε ένα μήνα, τέλη Φεβρουαρίου, θα είμαστε αποκλεισμένοι (σ.σ. από το πρόγραμμα της ΕΚΤ). Και θα συνεχίσουμε να είμαστε σε αναστολή, όσο δεν κλείνει με επιτυχία αυτή η αξιολόγηση. Αρα, ενώ η δική μας η πολιτική εγγυάται την πλήρη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτήν τη νέα εποχή για όλη την Ευρώπη, η κεντρική θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με βεβαιότητα, μας κρατάει έξω από αυτήν την κοσμογονία. Διότι ούτε το πρόγραμμα δέχεται, ούτε στην αξιολόγηση θα προχωρήσει, ούτε και τους κανόνες αναγνωρίζει», ισχυρίστηκε ο Σαμαράς, για να πείσει ότι με διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει αυτή η χορήγηση ρευστότητας στην εγχώρια καπιταλιστική οικονομία, πασχίζοντας έτσι να αναδειχτεί στα μονοπώλια ως ικανότερος να διαχειριστεί τα συμφέροντά τους.

Δίχως βάση και αυτοί οι ισχυρισμοί του για τον ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον τόσο ο Τσίπρας, όσο και ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως οι Δραγασάκης, Βαλαβάνη, Παππάς, αρθρογραφώντας σε ΜΜΕ του εξωτερικού - το δηλώνουν και στο εσωτερικό - διαβεβαιώνουν σε συνέδρια ότι αναγνωρίζουν τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η απερχόμενη κυβέρνηση, δέχονται την επέκταση του τρέχοντος μνημονίου ώστε να συνεχιστεί η αποπληρωμή των δανείων από το λαό, ετοιμάζουν δε και το δικό τους «πρόγραμμα», ένα μνημόνιο δηλαδή «αλά ΣΥΡΙΖΑ», διαπραγματευόμενοι κάποιους όρους αποπληρωμής, που σε κάθε περίπτωση θα περιλαμβάνει μέτρα και στόχους σύμφωνους με τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις που βάζει η ΕΕ.

Διόλου τυχαία, ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε χτες με ανακοίνωσή του να πανηγυρίζει για την απόφαση της ΕΚΤ, μιλώντας «για μια σημαντική απόφαση, την οποία και θα αξιοποιήσει η επόμενη ελληνική κυβέρνηση προς όφελος της χώρας», δηλαδή της καπιταλιστικής οικονομίας, αποδεχόμενος έτσι τους όρους που βάζει η ΕΚΤ για να αγοράσει ελληνικά ομόλογα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ