Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παραβρέθηκαν στη συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στο χτεσινό φύλλο του «Ριζοσπάστη» εκ παραδρομής παραλείψαμε την αναφορά στους παραβρισκόμενους στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα για το Κυπριακό. Εκεί, λοιπόν, μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν:

- Μέλη του ΠΓ, μέλη της ΚΕ και βουλευτές του ΚΚΕ

- Αντιπροσωπεία της Κομμουνιστικής Ανανέωσης

- Αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Περιφερειακής Ενωσης

- Ξανθόπουλος Θεμιστοκλής

- Κιουλάφας Κυριάκος

- Βαρδάνης Μιχάλης

- Στοφορόπουλος Θέμης

- Παπαμάργαρης Χάρης

- Καζάκος Κώστας

- Κάππος Κώστας

- Πελεγρίνης Θεοδόσης

- Καραντηνός Νίκος

- Μήτσης Ντίνος

- Τσαπόγας Γιώργος

- Κακουλίδης Γιώργος

- Παπαγυαλιάς Μπάμπης

- Σερμακέζης Σπύρος

Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ - Γ. ΑΡΣΕΝΗΣ - Γ. ΚΑΨΗΣ
Υποκύπτουμε σε τελεσίγραφο

Το κείμενο, το οποίο κατέθεσαν χθες στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής οι κ.κ. Θεόδωρος Πάγκαλος, Γεράσιμος Αρσένης και Γιάννης Καψής, με τον τίτλο «Επισημάνσεις επί του σχεδίου Ανάν», είναι το παρακάτω:

«Η κατάθεση του σχεδίου Ανάν θέτει, τόσο την Ελλάδα, όσο και την Κύπρο ενώπιον κρισίμων και δραματικών διλημμάτων. Είναι συνεπώς απαραίτητο, πριν από κάθε άλλη ενέργεια, να κατανοηθούν και να επισημανθούν τα κύρια χαρακτηριστικά του σχεδίου και να εκτιμηθούν οι συνέπειες της δρομολογηθείσης διαδικασίας.

Από τις πλέον βασικές επισημάνσεις σημειώνονται οι εξής:

Α. Προθεσμίες - Διαπραγμάτευση

Το σχέδιο του κ. Ανάν δεν είναι στην πραγματικότητα διαπραγματεύσιμο, στηρίζεται στη βάση του "take it or leave it", και στην πράξη γίνεται απολύτως δεσμευτικό, αν συνυπογραφεί αρχές Δεκεμβρίου από τα δυο ενδιαφερόμενα μέρη, και την Ελλάδα και την Τουρκία. Ακόμη και αν τα προβλεπόμενα δύο δημοψηφίσματα στις 30 Μαρτίου αποβούν αρνητικά, ναι μεν το σχέδιο κηρύσσεται άκυρο και ανυπόστατο, αλλά θα έχουν επέλθει δραματικές νομικές συνέπειες, ήτοι:

α) Θα έχουν ανατραπεί όλες οι αποφάσεις του ΟΗΕ.

β) Θα έχει δρομολογηθεί η διχοτόμηση με την αναβάθμιση του καθεστώτος Ντενκτάς σε "κυρίαρχο και ισότιμο κράτος".

Απόδειξη ότι το σχέδιο δεν είναι διαπραγματεύσιμο αποτελεί η παράγραφος 3 του "κατευθυντηρίου οδηγιών", που, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι "εφόσον και τα δυο μέρη συμφωνήσουν στην υπογραφή της βασικής συμφωνίας ιδρύσεως... αυτό θα σημαίνει ότι όλα τα διαφιλονικούμενα θέματα θα έχουν επιλυθεί προ της Κοπεγχάγης".

Ο δεύτερος κύκλος των διαπραγματεύσεων θα αφορά, στην πραγματικότητα, την οριστικοποίηση ή διευκρίνιση λεπτομερειών και όπως αναφέρει και ο Γ. Εισαγγελέας Κύπρου κ. Μακρίδης, με εισηγητικό σημείωμά του που θα διανεμηθεί σήμερα προς τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου, ο δεύτερος αυτός κύκλος δεν μπορεί να αποτύχει, διότι τότε "τα διαπραγματευόμενα μέρη θα είναι δεσμευμένα να αποδεχτούν τις εισηγήσεις του Γεν. Γραμματέα".

Συνεπώς, μόνον μέχρι των αρχών Δεκεμβρίου υπάρχει χρόνος διαπραγματεύσεων επί των ουσιωδών διατάξεων. Αν κάτι τέτοιο είναι δυνατόν, εναπόκειται στην κρίση του καθενός.

Β. Σύσταση του νέου κράτους

Ολες οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και η πάγια θέση όλων των κυβερνήσεων Ελλάδος και Κύπρου ήταν ότι βιώσιμη λύση μόνο στη βάση μιας "δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας" θα μπορούσε να επιτευχθεί.

Η θέση Ντενκτάς ήταν ότι πρέπει να υπάρξει ένας "συνεταιρισμός ισοτίμων και κυρίαρχων κρατών".

Οι προβλέψεις της θεμελιώδους Συμφωνίας που θα πρέπει να δεχτούμε και να συνυπογράψουμε προ της Κοπεγχάγης, αποδέχονται όλες τις αξιώσεις του Ντενκτάς, ανατρέπουν τις αποφάσεις του ΟΗΕ και θεσμοθετούν τη διχοτόμηση, που άτεχνα προσπαθούν να καλύψουν υπό το μανδύα του ομοσπονδιακού συστήματος. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μία χαλαρή συνομοσπονδία, αν όχι ένωση κρατών, ως η αλήστου μνήμης Αυστροουγγρική Μοναρχία. Συγκεκριμένα:

α) Το άρθρο 1 εισάγει τον όρο "συστατικό κράτος" - όρος που επαναλαμβάνεται σε όλα σχεδόν τα άρθρα του σχεδίου - και "κοινό κράτος". Αναγνωρίζεται το καθεστώς του Ντενκτάς ως κράτος και θεσμοθετείται η διχοτόμηση.

β) Τα "συστατικά κράτη" έχουν ισότιμο καθεστώς, "ασκούν κυρίαρχα όλες τις εξουσίες που δεν αποδίδονται στην κυβέρνηση του "κοινού κράτους", οργανώνονται δε ελεύθερα κάτω από τα δικά τους Συντάγματα" (παρ. 9) (Σημ. θεσμοθετείται και λειτουργικά η διχοτόμηση).

Γ. Κυριαρχία

Το σχέδιο αναφέρει ότι η "Κύπρος έχει μία κυριαρχία". Αλλά όπως τονίζει και ο Γεν. εισαγγελεύς Κύπρου, ο όρος "κυριαρχικά δικαιώματα" αναφέρεται επανειλημμένα στα δικαιώματα των συστατικών κρατών, δηλαδή η κυριαρχία αυτή διαχέεται. Επιπροσθέτως, προβλέπεται ότι:

  • Δε θα υπάρχει ιεραρχία ανάμεσα στους νόμους του κοινού κράτους και των συστατικών κρατών (άρθρο 3, παρ. 2).
  • Το κοινό κράτος θα εμπιστευτεί την εφαρμογή των νόμων στις αρχές του συστατικού κράτους (άρθρο 12, παρ. 3).
  • Τα συστατικά κράτη θα έχουν δική τους σημαία και δικό τους εθνικό ύμνο (άρθρο 1, παρ. 4).
  • Τα συστατικά κράτη (όπως προβλέπουν διάσπαρτες διατάξεις, όπως άρθρο 16 παρ. 3, άρθρο 13 παρ. 4 κλπ.) θα συνάπτουν διεθνείς συμφωνίες, θα έχουν οιωνεί διεθνή προσωπικότητα και αντιπροσώπευση στο εξωτερικό.
Δ. Λειτουργικότητα

Οι εξουσίες του Αρχηγού της Πολιτείας περιέρχονται σε 6μελές Συμβούλιο (4+2) και οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται ομοφώνως. Εάν αυτό είναι αδύνατον, η απόφαση λαμβάνεται κατά πλειοψηφία, αλλά με τουλάχιστον μια ψήφο από κάθε συστατικό κράτος. Ουσιαστικά, έχουμε δικαίωμα βέτο.

Είναι, τέλος, χαρακτηριστική η πρόβλεψη για τη μεταβατική περίοδο των τριών πρώτων ετών, οπότε προβλέπεται «συμπροεδρία» εκείνων που θα έχουν υπογράψει τη συμφωνία για περίοδο 3 ετών με την πρωτοκαθεδρία να εναλλάσσεται κάθε μήνα.

Θα αρκούσαν και μόνον αυτές οι δύο διατάξεις για να καταδειχτεί η επικίνδυνα μειωμένη λειτουργικότητα του συστήματος.

Ε. Εποικοι

Με τις επιμέρους διατάξεις (παράρτημα 4) νομιμοποιείται ή θα είναι δυνατόν να νομιμοποιηθεί η παραμονή όλων των εποίκων. Δηλαδή:

α) Πολίτες της Κύπρου θα είναι όσοι απέκτησαν την κυπριακή ιθαγένεια το 1960 και οι απόγονοί τους.

β) Κάθε άτομο που έχει γεννηθεί στην Κύπρο και έχει διαμείνει στην Κύπρο για περίοδο 7 ετών.

γ) Κάθε αλλοδαπός που διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην Κύπρο για 7 συνεχή χρόνια θα έχει το δικαίωμα να ζητήσει και να αποκτήσει την κυπριακή ιθαγένεια.

Και αν ακόμη αποδεχθούμε ότι το σχέδιο Ανάν μπορεί να αποτελέσει βάση διαπραγματεύσεων, τότε είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη να αρθούν οι τόσο σφιχτές προθεσμίες. Διαφορετικά, να έχουμε το θάρρος να ομολογήσουμε ότι υποκύπτουμε σε τελεσίγραφο».

ΑΛΕΚΑ ΖΟΡΜΠΑΛΑ
Εκ των πραγμάτων διχοτόμηση

Η Αλέκα Ζορμπαλά, μέλος της Γραμματείας της «Κομμουνιστικής Ανανέωσης», δήλωσε στο «Ρ» σχετικά με το «σχέδιο Ανάν»:

«Το "σχέδιο Ανάν" με τις ρυθμίσεις του περί "κοινού κράτους", αλλά και "συστατικών κρατών" με δικό τους Σύνταγμα, ιθαγένεια, νομοθετική και εκτελεστική εξουσία κ.λπ., υποκρύπτει την πραγματική βούληση των προτεινόντων για μια εν τοις πράγμασι διχοτόμηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και ως εκ τούτου είναι υποκριτικό.

Το σχέδιο αυτό διεκδικεί και μια παγκόσμια πρωτοτυπία, τη δημιουργία δηλαδή ενός πολιτειακού μορφώματος, ενός νέου κράτους τελικά, τα συστατικά οργανικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά του οποίου ουδέποτε απαντήθηκαν στην ιστορική διαδρομή των πολιτειακών συγκροτήσεων και οργανώσεων στον κόσμο, πολύ δε περισσότερο στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Η τεχνική αυτή κατασκευή - άσκηση επί χάρτου που καταργεί την αρχή λειτουργίας της αστικής αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, την αρχή της πλειοψηφίας δηλαδή, με τη χορήγηση του προνομίου του βέτο στην τουρκοκυπριακή πλευρά, δε σκοπεύει απλά στην ευνοϊκή μεταχείριση αυτής της πλευράς. Ο βαθύτερος στόχος είναι μέσω αυτής της πρωτοφανούς ρύθμισης να καταστεί ο ξένος παράγοντας επικυρίαρχος για την επίλυση και των πιο απλών ακόμα διαφωνιών, καταργώντας έτσι κάθε έννοια λαϊκής κυριαρχίας και εθνικής ανεξαρτησίας και καθιστώντας αυτό το κρατικό μόρφωμα στην ουσία προτεκτοράτο υπό διαρκή ομηρία.

Το "σχέδιο Ανάν" θα αποβεί δυσλειτουργικό, αναποτελεσματικό και πρακτικά ανεφάρμοστο και για έναν ακόμα λόγο: Δεν κινείται στην κατεύθυνση της υπέρβασης των υπαρκτών διαφωνιών, αντιθέσεων και διαχωρισμών μεταξύ των κοινοτήτων, αλλά αντίθετα εκτιμάται ότι θα οξύνει με τις ρυθμίσεις του αυτές τα υπαρκτά αυτά προβλήματα.

Τέλος, διά του σχεδίου αυτού επιβραβεύονται κατά παράβαση των αρχών της διεθνούς νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου οι πράξεις, αλλά και οι δυνάμεις εισβολής και κατοχής.

Πέρα από εθνικιστικές εξάρσεις, αλλά και κοσμοπολίτικους συμβιβασμούς, η αριστερά στην Ελλάδα και στην Κύπρο οφείλει να συνεχίσει να διεκδικεί την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων και ψηφισμάτων του ΟΗΕ, τα οποία στο όνομα ενός ρεαλισμού της νέας τάξης πραγμάτων αποσιωπώνται πλήρως και συστηματικά».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Εντονη κριτική και από κυβερνητικούς βουλευτές
  • Σφυροκοπήθηκε το «σχέδιο Ανάν» από τους κομμουνιστές βουλευτές
  • Κοινό κείμενο κατέθεσαν οι Θ. Πάγκαλος, Γ. Αρσένης και Γ. Καψής

Παπαγεωργίου Βασίλης

Την έντονη κριτική των βουλευτών της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής συνάντησε χτες το «σχέδιο Ανάν» για το Κυπριακό τόσο για τον τελεσιγραφικό του χαρακτήρα όσο και για σημαντικές πλευρές της ουσίας των ρυθμίσεών του.

Στην πολύωρη συνεδρίαση, που έγινε με την παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, οι βουλευτές και του κυβερνητικού κόμματος ζήτησαν να απορριφθεί το τελεσίγραφο του Ανάν για υπογραφή της συμφωνίας μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης της ΕΕ στις 12 Δεκέμβρη, ενώ η κριτική για την ουσία των προτεινόμενων ρυθμίσεων κυμάνθηκε από το ότι δε θα είναι βιώσιμο και λειτουργικό το νέο προτεινόμενο κράτος μέχρι το ότι πρόκειται ουσιαστικά για διχοτόμηση έξω από τα πλαίσια του ΟΗΕ. Την τελευταία άποψη εξέφρασαν και οι Πάγκαλος, Καψής και Αρσένης με κοινό κείμενο (δημοσιεύεται σε διπλανές στήλες) που κατέθεσαν στην επιτροπή την ώρα που στο βήμα ήταν ο Γ. Παπανδρέου.

Ο υπουργός αρκέστηκε στην παρουσίαση του «σχεδίου Ανάν» χωρίς να κάνει αξιολόγησή του και είπε ότι πρέπει να ξεκινήσει σοβαρή διαπραγμάτευση επ' αυτού ανεξάρτητα από τις σοβαρές επιφυλάξεις που μπορεί να έχει κανένας για επιμέρους πτυχές του. Ισχυρίστηκε ότι τα χρονοδιαγράμματα δεν αποτελούν τελεσίγραφο, γιατί αυτά ισχύουν μόνο εάν συμφωνήσουν και τα δύο μέρη και είπε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει η διεύρυνση της ΕΕ χωρίς την ένταξη σε αυτήν της Κύπρου.

Στόχος της κυβέρνησης, είπε, είναι εάν δεν υπάρξει λύση πριν τις 12 Δεκεμβρίου, τότε να διατηρηθεί η δυναμική της επίλυσης και μετά την Κοπεγχάγη. Είναι προτιμητέα, ανέφερε, η ένταξη της Κύπρου με λύση του προβλήματος (χωρίς να αποτελεί προϋπόθεση), γιατί εάν γίνει η ένταξη χωρίς λύση, τότε είναι πιθανόν να μην υπάρχει συνομιλητής από την άλλη πλευρά. Η λύση που θέλουμε, είπε, είναι αυτή της Ομοσπονδίας και τα κριτήρια πρέπει να είναι τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και η σταδιακή «όσμωση» των δύο κοινοτήτων. Θέλοντας προφανώς να δείξει έμμεσα ότι το «σχέδιο Ανάν» δεν είναι και τόσο κακό, ανέγνωσε τηλεγράφημα της Ελληνικής Πρεσβείας στην Τουρκία, στο οποίο περιέχονταν δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της, σύμφωνα με τις οποίες «η αποδοχή του σχεδίου θα αποβεί τραγωδία για τους Τουρκοκυπρίους και θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην Τουρκία».

Ο. Κολοζώφ: Δεν αποτελεί βάση για συζήτηση

Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Ο. Κολοζώφ υπογράμμισε ότι έγινε από ελληνικής πλευράς μεγάλος συμβιβασμός που οδηγεί στη δικοινοτική - διζωνική συνομοσπονδία. Από το 1999 είπε άλλαξε η βάση συζήτησης του Κυπριακού από τη στιγμή που οι G-7 (οι επτά πλούσιες χώρες και η Ρωσία) ασχολήθηκαν με το θέμα και έθεσαν νέο πλαίσιο που έλεγε ότι η λύση δε θα έχει βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ, αλλά πρέπει να τεθούν όλα στο τραπέζι. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε, κινείται και το «σχέδιο Ανάν», που οδηγεί σε δύο ανεξάρτητα και κυρίαρχα κράτη στην Κύπρο.

Ο Ο. Κολοζώφ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ευπρεπίζει την κατάσταση, τη στιγμή που το σχέδιο στο σύνολό του δε δικαιολογεί τέτοιο πράγμα. Με τέτοιες συγκυρίες όπως οι σημερινές, είπε, και με τελεσίγραφα δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα, ενώ υπογράμμισε τις ανησυχίες του για τη βιωσιμότητα και τη λειτουργικότητα του μορφώματος που θα προκύψει. Μάλιστα, τόνισε, είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο να ανατραπεί η όποια συμφωνία ακόμα και στη μεταβατική τριετή συμπροεδρία, οπότε το μόνο που πρακτικά θα μείνει θα είναι δύο ανεξάρτητα κράτη στην Κύπρο.

Το σχέδιο, κατέληξε, είναι αρνητικό και δεν αποτελεί βάση για συζήτηση. Ομως, τόνισε, αρμόδιοι γι' αυτό είναι οι Κύπριοι. Εμείς αξιολόγηση του σχεδίου κάνουμε και δε λέμε στους Κύπριους να πάνε ή όχι σε διαπραγμάτευση, η οποία έτσι και αλλιώς θα γίνει. Χρειάζεται, τόνισε, να ενημερωθεί ο λαός και να κινητοποιηθεί για τα δίκαια του κυπριακού λαού και οι κινητοποιήσεις αυτές μπορούν να βοηθήσουν και τη διαπραγμάτευση της ελληνικής πλευράς.

Λ. Κανέλλη: Νομιμοποιούμε την αγγλική αποικιοκρατία

Η Λ. Κανέλλη στην τοποθέτησή της είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε στα χέρια της το σχέδιο από τις 13 Αυγούστου, αλλά δεν κάλεσε κανένα κόμμα για ενημέρωση και κάλεσε τον υπουργό, αφού γίνεται λόγος για ημερομηνίες, να θυμηθεί τις 10 Ιουλίου 1974: Πρόκειται για την ημέρα που δημοσιοποιήθηκε έκθεση της επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ευρώπης μετά την τουρκική εισβολή στην οποία καταγράφονταν οι εκτελέσεις, οι βασανισμοί, οι φυλακίσεις, οι βιασμοί και οι αγνοούμενοι Ελληνοκύπριοι. Σήμερα, είπε, νομιμοποιούμε την αγγλική αποικιοκρατία και αναρωτήθηκε με τι σημαία θα παρελάσει η Κύπρος στους Ολυμπιακούς του 2004. Προχωρούμε, είπε, από το «δεν ξεχνώ» στο «δε θυμάμαι». Τόνισε ότι η Ελλάδα ως εγγυήτρια δύναμη έχει σοβαρές ευθύνες και χαρακτήρισε το σχέδιο ως «Φραπέ - Ανάν».

Εκ μέρους της ΝΔ ο Π. Μολυβιάτης ζήτησε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που θα ασχοληθεί με το θέμα και είπε ότι στην Κοπεγχάγη πρέπει να γίνει ένταξη της Κύπρου χωρίς όρους ακόμα και χωρίς λύση. Σχολιάζοντας το «σχέδιο Ανάν», είπε ότι δεν είναι δίκαιη λύση, ενώ αμφισβήτησε και τη βιωσιμότητά του και τη λειτουργικότητά του. Πρόσθεσε επίσης ότι νομιμοποιούνται οι Τούρκοι έποικοι και ζήτησε να γίνει έντονη διαπραγματευτική προσπάθεια, αλλά αναρωτήθηκε ποια θα είναι τα πραγματικά περιθώρια της όποιας διαπραγμάτευσης.

Ιδιαίτερα συναινετική εμφανίστηκε μόνο η Μ. Δαμανάκη, η οποία ζήτησε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και είπε ότι δικαιώθηκε η επιλογή για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Απέφυγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας, λέγοντας ότι ο ΣΥΝ θα μελετήσει το «σχέδιο Ανάν», ενώ πρότεινε να γίνει σοβαρή διαπραγμάτευση χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Ωμό εκβιασμό και απαράδεκτο τελεσίγραφο χαρακτήρισε ο Χρ. Παπουτσής το χρονοδιάγραμμα που θέτει το σχέδιο, ενώ είπε ότι αρκετά άρθρα του είναι απαράδεκτα.

Να μην υπογράψει τη συμφωνία πριν τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης ζήτησε από τον υπουργό ο Γ. Καψής, ο οποίος χαρακτήρισε το σχέδιο ως «θεσμοθετημένη διχοτόμηση». Υπάρχουν πολλά που δεν έχουν ειπωθεί ακόμα, είπε και σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μητσοτάκη για το Κυπριακό τον χαρακτήρισε «ιδεολογικό απολογητή» του ΠΑΣΟΚ.

Ο Στ. Παπαθεμελής ζήτησε από την κυβέρνηση να κερδίσει χρόνο και είπε ότι το «σχέδιο Ανάν» υιοθετεί συντριπτικά τις τουρκικές θέσεις, νομιμοποιεί τα τετελεσμένα και δεν είναι βιώσιμο.

Δεν υπάρχει κανένας Ανάν, το σχέδιο είναι των Αγγλοαμερικανών, είπε ο Θ. Πάγκαλος, ο οποίος είπε ότι η Τουρκία έχει τη βάρβαρη υποστήριξη των ΗΠΑ. Το σχέδιο αυτό, είπε, έγινε για να τορπιλιστεί η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και αναρωτήθηκε γιατί εκφράζει τόση χαρά για το σχέδιο ο Κ. Σημίτης. Δε θα πάθουμε τίποτα, πρόσθεσε, εάν δεν προχωρήσει η λύση Ανάν και είπε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να αρνηθούν οι Ευρωπαίοι την ένταξη της Κύπρου με το επιχείρημα ότι με τη λύση Ανάν πρόκειται για ένα καινούριο κράτος διαφορετικό από αυτό με το οποίο έγινε η συμφωνία ένταξης.

Ο Γ. Αρσένης έκανε λόγο για έναν «θανατηφόρο συμβιβασμό» και για αγγλοαμερικανικής έμπνευσης διχοτομικό σχέδιο, αφού δεν υπάρχει ενιαίο κράτος και είπε ότι αυτό το σχέδιο είναι η τελευταία ευκαιρία όχι για την Ελλάδα, αλλά για τους Αγγλους και τους Αμερικανούς.

Χάνεϊ: Η ένταξη συνδέεται με το σχέδιο Ανάν

Το κατά πόσον έχει λυθεί ή όχι το Κυπριακό θα ληφθεί υπόψη στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης όσον αφορά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Βρετανός διαμεσολαβητής στο Κυπριακό, Ντέιβιντ Χάνεϊ, σε συνέντευξή του προς την Ελληνική Υπηρεσία του ΒΒC.

Ο λόρδος Χάνεϊ διευκρίνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα προτιμούσε την ένταξη ενός επανενωμένου νησιού και πρόσθεσε, αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, πως κάθε απόφαση θα ληφθεί υπό το φως των περιστάσεων της συγκεκριμένης στιγμής. «Δεν είμαστε ακόμη στις 12 Δεκεμβρίου, είμαστε στις 14 Νοεμβρίου και ένας από τους παράγοντες που θα καθορίσουν τις περιστάσεις θα είναι και το αν έχει επιτευχθεί συμφωνία από τώρα μέχρι τότε. Δεν μπορώ να σας πω τίποτα περισσότερο από αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο Ντέιβιντ Χάνεϊ.

Βάσει του σχεδίου επίλυσης που κατέθεσε ο Κόφι Ανάν, δε θα μπορούν να πραγματοποιηθούν διεθνείς στρατιωτικές επιχειρήσεις από την Κύπρο χωρίς την έγκριση της Ελλάδας αλλά και της Τουρκίας, η οποία δεν ανήκει στην ΕΕ. Επ' αυτού, ο Βρετανός διπλωμάτης υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι κοινό χαρακτηριστικό όλων των προτάσεων για το Κυπριακό πάντοτε ήταν ότι δεν πρέπει να υπάρχει άλλη μορφή στρατιωτικής δράσης στο Νησί εκτός από την εγκατάσταση ενός μικρού αριθμού τουρκικών και ελληνικών δυνάμεων και μιας αποστολής του ΟΗΕ. Ο Ντέιβιντ Χάνεϊ είπε επίσης ότι δεν έχει νόημα, υπό το πρίσμα μιας αποστρατιωτικοποιημένης Κύπρου, η ιδέα των ευρωπαϊκών στρατιωτικών επιχειρήσεων με βάση τη Νήσο. Και κατέληξε λέγοντας ότι σε κάθε περίπτωση οι συμβάσεις καθιστούν σαφές πως υπάρχουν οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την εδαφική και τη συνταγματική ακεραιότητα της Κύπρου και των κρατιδίων, όπως είπε, που την αποτελούν.

ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΛΕΥΡΑ
Πανηγυρίζουν την εισβολή, επιφυλάσσονται για το «σχέδιο»

Συγκρατημένα αισιόδοξες, επιφυλακτικές έως και εντελώς αρνητικές είναι οι αντιδράσεις στο «σχέδιο Ανάν» της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς. Την ίδια στιγμή που η συζήτηση καλά κρατεί, στα Κατεχόμενα ετοιμάζονται να γιορτάσουν την επέτειο των 19 χρόνων από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, παρουσία του αρχηγού των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Χιλμί Οζκιόκ, ενώ σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο 4 σκάφη του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού κατέπλευσαν χτες στο κλειστό λιμάνι της Κερύνειας.

«Νέα σελίδα» για την Κύπρο χαρακτήρισε το «σχέδιο Ανάν» ο Ραούφ Ντενκτάς και δήλωσε ότι θα το μελετήσει προσεκτικά πριν δώσει την απάντησή του τη Δευτέρα, οπότε λήγει η προθεσμία. Η δήλωσή του έχει ως εξής: «Γυρίσαμε νέα σελίδα (...). Πρόκειται για ένα περιεκτικό ντοκουμέντο. Εγώ έχω πολλά να προσέξω εκεί μέσα. Τα πιο σημαντικά είναι τα θέματα που αφορούν το κράτος μας, την κυριαρχία μας, την ταυτότητά μας και, φυσικά, το έδαφός μας».

Το «σχέδιο Ανάν» αξιολόγησε και το λεγόμενο «Υπουργικό Συμβούλιο» στα Κατεχόμενα. Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο λεγόμενος «υπουργός Εξωτερικών» Τ. Ερτουγρούλογλου ενημέρωσε τους ψευδοϋπουργούς. Ο ψευδοπρωθυπουργός Ντερβίς Ερογλου, ο οποίος προήδρευσε της συνάντησης, δήλωσε ότι το εδαφικό, το θέμα των περιουσιών και η επιστροφή Ελληνοκυπρίων προσφύγων είναι θέματα που απασχολούν την τουρκοκυπριακή πλευρά κι ότι θα συνεχίσουν την αξιολόγηση της κατάστασης.

Στο μεταξύ, ο συντονιστής του Εθνικού Λαϊκού Κινήματος στα Κατεχόμενα Τανέρ Ετκίν δήλωσε ότι το σχέδιο λύσης που υπέβαλε ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν «έχει χαρακτήρα εγγράφου κι ότι αυτό είναι γεμάτο παγίδες». Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο Τ. Ετκίν ισχυρίστηκε ότι το σχέδιο δόθηκε στην Ελλάδα και στην ελληνοκυπριακή πλευρά προ δεκαημέρου και ότι στη διάρκεια του δεκαημέρου αυτού έγιναν αλλαγές υπέρ της ελληνικής πλευράς λόγω των αντιδράσεών της.

Η εθνικιστική τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Βολκάν» με ολοσέλιδη αγγελία της καλεί τους Τουρκοκύπριους να υποδεχτούν τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και ως ημερομηνία επιστροφής του αναφέρει το Σάββατο, 16 Νοεμβρίου. Η εφημερίδα καλεί όλους τους Τουρκοκυπρίους να βρεθούν στην «παλλαϊκή υποδοχή» του κατοχικού ηγέτη. Η αγγελία αναφέρεται και στα συνθήματα που θα κυριαρχούν με αποδέχτες, όπως γράφει, το δίδυμο Ελληνοκυπρίων και Ελλάδας που «έχουν αιματοβαμμένα χέρια, συμπεριφέρονται εχθρικά προς τους Τούρκους και εφαρμόζουν εμπάργκο, καθώς και στις δυνάμεις τρίτων χωρών που ασκούν πιέσεις επί των Τούρκων».

Ο τουρκοκυπριακός λαός, γράφει η εφημερίδα, «στηρίζει και εμπιστεύεται τον πρόεδρό του Ντενκτάς και δεν πρόκειται να προβεί σε παραχωρήσεις από τις εγγυήσεις της μητέρας μας Πατρίδας, την ισότητα της Μητέρας Πατρίδας, την ισότητα της κυριαρχίας μας, το κράτος μας». Την αγγελία υπογράφουν 15 οργανώσεις που υπάγονται στο Εθνικό Λαϊκό Κίνημα.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Θέλει «αλλαγές» στο «σχέδιο Ανάν»...

Μετά τις επαφές που θα έχει σήμερα με τον ειδικό συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και αύριο με τον πρόεδρο Κληρίδη αναμένεται να αποσαφηνίσει τη θέση του για το «σχέδιο Ανάν» ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο Κ. Καραμανλής που δεν έχει ακόμα δηλώσει επίσημα αν δέχεται το σχέδιο ως βάση διαπραγμάτευσης, επιχειρεί να «ισορροπήσει» μεταξύ της επιθυμίας των ΗΠΑ και της ΕΕ να λυθεί «επώδυνα» το Κυπριακό μέχρι την Κοπεγχάγη και της «απειλής» να αφήσει «χώρο» για ένα ακροδεξιό κόμμα που μπορεί να του στοιχίσει τις επόμενες εκλογές. Γι' αυτό ο Κ. Καραμανλής εμφανίζεται να επιμένει στην ανάγκη να δοθεί σκληρή μάχη για να αλλάξουν ορισμένες άσχημες πλευρές του «σχεδίου Ανάν», παρόλο που γνωρίζει ότι τα περιθώρια για «διαπραγματεύσεις» είναι ουσιαστικά ανύπαρκτα.

Στη συνάντηση που είχε χθες με τον πρώην πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας Κύπρου - ΕΕ, Γ. Βασιλείου, ο Κ. Καραμανλής επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του κόμματός του για την ανάγκη εξεύρεσης μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, σύμφωνης με τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και εναρμονισμένης με το κοινοτικό κεκτημένο. Ταυτόχρονα δεν έκρυψε την ανησυχία του για το τελεσίγραφο του Κόφι Ανάν επισημαίνοντας ότι «ακόμη και στην περίπτωση μη επίτευξης λύσης, κατά τη συνάντηση κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη θα πρέπει να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη είσοδος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Παράλληλα ο Κ. Καραμανλής εμφανίζεται υπέρμαχος της «εθνικής ομοψυχίας» και μάλιστα δε δίστασε σε αυτό το πλαίσιο να εντάξει το νόημα του γιορτασμού του Πολυτεχνείου. Μιλώντας σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ για την εξέγερση του Νοέμβρη επιχείρησε να «κλείσει» το νόημά της στα... νεοφιλελεύθερα οράματά του και στις κομματικές επιδιώξεις του. Ούτε λίγο ούτε πολύ άφησε να εννοηθεί ότι το νόημα του Πολυτεχνείου είναι να φύγει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ! Συνδέοντας το Πολυτεχνείο με το Κυπριακό είπε ότι «η φωνή του Πολυτεχνείου ενώνεται σήμερα με τη φωνή της Κύπρου», ξεχνώντας πώς φτάσαμε και στα δύο...

Αναφερόμενος στη θέση της ΝΔ στο «σχέδιο Ανάν» ο Πρ. Παυλόπουλος είπε (στο «Σκάι») ότι «θα δούμε αν αποτελεί βάση προς διαπραγμάτευση. Αν όμως -συνέχισε- αποτελέσει βάση προς διαπραγμάτευση, υπάρχουν πολλά που πρέπει να αλλάξουν, αν θέλουμε αυτό το κείμενο να οδηγήσει σε μια βιώσιμη λύση». Παράλληλα ζήτησε να καταστεί σαφές και προς τον ΟΗΕ ότι «η πορεία της Κύπρου στην ΕΕ δεν έχει καμία σχέση με την επίλυση του κυπριακού» (σ.σ. λες και δεν το ξέρει...).

Παζάρι από την Αγκυρα

Ετοιμη για τη διχοτομική λύση η Αθήνα

Με προπέτασμα το σχέδιο Ανάν η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να αποδεχτεί τη διχοτόμηση της Κύπρου η οποία φαντάζει αναπόφευκτη, είτε υιοθετηθεί είτε όχι το αμερικανοβρετανικό κατασκεύασμα που περιτυλίγει με το κύρος (;) του ο ΓΓ του ΟΗΕ. Μάλιστα, η Αθήνα «προκαλεί» την τουρκική πλευρά, με την ετοιμότητά της για υπογραφή της Συμφωνίας μέσα στις πρώτες μέρες του Δεκέμβρη, όπως το ζητά ο ΓΓ του ΟΗΕ. Η Αγκυρα, πάντως, δε φαίνεται να «τσιμπάει» και σε γενικές γραμμές, αν και αποστέλλει αντιφατικά μηνύματα, αντιμετωπίζει με περισσότερες επιφυλάξεις το σχέδιο Ανάν.

Χτες ο πρωθυπουργός, από τη Βαρσοβία όπου βρίσκεται, κλιμάκωσε την πρόκληση, δηλώνοντας ότι «μπορούμε να υπερβούμε τις δυσκολίες, αν το άλλο μέρος, δηλαδή η Τουρκία συμφωνήσει. Αν αυτό συμβεί, τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι πιθανό να υπάρξει συμφωνία πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης στις 12 Δεκεμβρίου». Εδώ, βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συμφωνία για την υιοθέτηση της «βασικής συμφωνίας» αποτελεί απαίτηση του ΓΓ του ΟΗΕ.

Ζεστό - κρύο από Αγκυρα

Το σκηνικό με τις διφορούμενες δηλώσεις των αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης συνεχίστηκε και χτες. Ο Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, που παραμένει υπουργός Εξωτερικών στο μικρό - αλλά κρίσιμο για τις αποφάσεις επί του Κυπριακού όπως αποδεικνύεται - αυτό διάστημα, δήλωσε ότι «το σχέδιο Ανάν έγινε για να εξυπηρετήσει τα σχέδια άλλων και όχι την επίλυση του Κυπριακού» και προσδιόρισε ότι στόχος των προτάσεων είναι «να ικανοποιήσει την ΕΕ και έτσι να ενταχθεί ανώδυνα η Κύπρος». Ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε επίσης ότι «το σχέδιο εξαλείφει τελείως τη διζωνικότητα. Θα δημιουργήσει νέους πρόσφυγες. Δεν επιδέχεται συζήτηση», εκτίμησε ο κ. Γκιουρέλ που χαρακτήρισε το σχέδιο «μεγάλη απώλεια για τους Τουρκοκυπρίους». Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του σημείωσε ότι «η αποδοχή του σχεδίου θα σήμαινε ότι η αντίσταση επί 40 χρόνια των Τουρκοκυπρίων θα αποδεικνυόταν μάταιη» και εξειδικεύοντας τις αντιρρήσεις του πρόσθεσε ότι «τα σημεία για το εδαφικό και τους πρόσφυγες είναι απαράδεκτα και δε συζητούνται καν. Δε γίνονται διαπραγματεύσεις για αυτά».

Ο Τούρκος υπουργός κατηγόρησε και το νικητή των πρόσφατων εκλογών στην Τουρκία Ταγίπ Ερντογάν, ότι ακολουθεί «ανεύθυνη» εξωτερική πολιτική. «Αν ο Ερντογάν δεν απαλλαγεί από το κόμπλεξ να γίνει δεκτός στη Δύση τότε θα δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα στην Τουρκία». Ο Σ. Γκιουρέλ κατηγόρησε και πάλι τα Ηνωμένα Εθνη ότι διοχέτευσαν στην ελληνική πλευρά τις προτάσεις και ότι «έγιναν διορθώσεις σύμφωνα με επιδιώξεις της ελληνοκυπριακής πλευράς». «Είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει για το τι συνιστά για μας κόκκινη γραμμή. Τα δικά μας απαράβατα. (καθεστώς ισοτιμίας - στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας). Δε σεβάστηκαν την κατάσταση της υγείας του Ντενκτάς και ότι δεν υπάρχει ακόμα στην Τουρκία κυβέρνηση. Ετσι είναι εμφανές ότι εξυπηρετούνται συμφέροντα άλλων», είπε.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τον Ταγίπ Ερντογάν και για τις επαφές που είχε με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. «Ο κ. Σημίτης δυο φορές πριν από τις εκλογές στην Τουρκία είχε επαφές με τον Ερντογάν και ο Ερντογάν του είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» είπε ο κ. Γκιουρέλ και επικαλέστηκε μάλιστα τον ελληνικό Τύπο, λέγοντας ότι «σύμφωνα με "ΤΟ ΒΗΜΑ" και μετά τις εκλογές και το πρόβλημα των δηλώσεων του Ερντογάν για το βελγικό μοντέλο, ο Ερντογάν ξανακάλεσε τον κ. Σημίτη και του είπε να μην ανησυχεί». «Αν αυτό δε διαψευστεί υπάρχει σοβαρό πρόβλημα», είπε ο κ Γκιουρέλ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσε πάλι να κινηθεί ο δικαστικός μηχανισμός εναντίον του νέου ηγέτη της Τουρκίας.

Ο Αμπτουλάχ Γιούλ, ένας εκ των στενότερων συνεργατών του Τ. Ερντογάν, προφανώς για να απαντήσει στον Σ. Γκιουρέλ, δήλωσε ότι «το Κυπριακό αποτελεί πρόβλημα που δεν μπορεί να αγνοηθεί και πρέπει να επιλυθεί». Η απάντηση, ωστόσο, «χάθηκε» από το θόρυβο της δήλωσης του αρχηγού του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατηγού Χιλμί Οζκόκ, ο οποίος μίλησε για ύπαρξη δύο κρατών και ένα νέο συνεταιρικό κράτος. Ο στρατηγός, έφτασε στα Κατεχόμενα, όπου θα βρεθεί τελικά και ο Ερντογάν, πριν επισκεφτεί στις 18 του μηνός την Αθήνα, για τον γιορτασμό της επετείου ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Κατά την άφιξή του, αφού μίλησε για ύπαρξη δύο κρατών και ένα νέο συνεταιρικό κράτος, είπε ότι οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή εναντίον των Τουρκοκυπρίων και επανέλαβε τον εκβιασμό ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα απειλήσει την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο.

Η Αθήνα

Στην Αθήνα, οι τουρκικές αντικρουόμενες δηλώσεις δημιουργούν αμηχανία και ερωτηματικά. Κύκλοι του ΥΠΕΞ εκτιμούν πάντως, ότι οι αντικρουόμενες δηλώσεις εντάσσονται στο διαπραγματευτικό παιχνίδι των Τούρκων. Οι ίδιες πηγές θεωρούν πως η τουρκική στάση θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει μετά την επίσκεψη του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Γκρόσμαν και κυρίως μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας της Τουρκίας στα τέλη Νοέμβρη. Μέχρι τότε, θα έχει διαμορφωθεί και η τακτική της ελληνικής πλευράς, αφού το Σάββατο θα έρθει στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κύπρου για διαβουλεύσεις. Στην οριστικοποίηση της ελληνικής θέσης, ασφαλώς θα παίξει ρόλο και η επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον στις 27 και 28 του Νοέμβρη, όπου θα συναντηθεί με την Κοντολίζα Ράιζ και πιθανότατα με το Κ. Πάουελ.

Ως προς τις δηλώσεις Γκιουρέλ, τοποθετήθηκε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που τις χαρακτήρισε «ιδιαίτερα έντονες και αρνητικές», λέγοντας μάλιστα ότι αυτές ακριβώς οι δηλώσεις αποδεικνύουν ότι «η δική μας πλευρά πρέπει να μείνει ενωμένη και να αντιμετωπίσει τις εξελίξεις με ομοψυχία και αποφασιστικότητα».

ΚΕΔΑ και Κυπριακό

Δημόσια τοποθέτηση έκανε για το «σχέδιο Ανάν» και η ΚΕΔΑ. Από την τοποθέτησή της, όπως δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Η ΑΥΓΗ» (14/11/2002), επισημαίνουμε ορισμένες πλευρές:

1. Στο κείμενο επαναλαμβάνονται διαρκώς τα «περί υπερπατριωτών» (δηλαδή εθνικιστών, ή ...περίπου), όπως οι της ΚΕΔΑ ονοματίζουν όσους εκφράζουν αντίθεση στο «σχέδιο Ανάν». Η αναφορά είναι περίεργη. Και τίθεται το ερώτημα: Αραγε, όποιο κόμμα αντιτίθεται στο σχέδιο, αυτή η αντίθεσή του ζημιώνει ή βοηθάει όποιους ενδιαφέρονται να υπάρξει στο Κυπριακό δίκαιη και βιώσιμη λύση; Αλλά, όσον αφορά στην ΚΕΔΑ, μάλλον γι' αυτήν ισχύει το εξής: Οποιος εναντιώνεται στον ιμπεριαλισμό, να δέχεται τη ρετσινιά του εθνικιστή! Γιατί οι της ΚΕΔΑ δείχνουν ότι (τουλάχιστον όσον αφορά στο ΚΚΕ) οι θέσεις του τους ενοχλούν, επειδή είναι διεθνιστικές και όχι πατριδοκάπηλες και φιλομονοπωλιακές...

2. Στο κείμενο, είναι σαφές ότι η ΚΕΔΑ ενστερνίζεται πλήρως τον εκβιασμό που «δουλεύει» η κυβέρνηση (και όχι μόνον η κυβέρνηση), ότι όσοι επικρίνουν το «σχέδιο Ανάν», και ιδιαιτέρως το βασικό κορμό του, παίζουν το παιχνίδι της έντασης (sic) και της οριστικής διχοτόμησης της Κύπρου! Ειλικρινά, αδυνατούμε να αντιληφθούμε το συλλογισμό που λέει: `Η θα πρέπει να γίνει αποδεχτή η διχοτόμηση που προβλέπει το σχέδιο, ή, αν δε γίνει, η Κύπρος θα διχοτομηθεί οριστικά!!

3. Φαίνεται, ωστόσο, ότι η ΚΕΔΑ θεωρεί ανύπαρκτη και τη στοιχειώδη νοημοσύνη των άλλων. Δανείζεται το επιχείρημα των τετελεσμένων - για να πει, «τι να κάνουμε τώρα;», - και σημειώνει ότι στο «σχέδιο Ανάν» «αντικαθρεφτίζονται οι συνέπειες του προδοτικού πραξικοπήματος της αμερικανοκίνητης ελληνικής χούντας»!

Καλά, όταν ο ΟΗΕ ψήφιζε θετικές αποφάσεις για το Κυπριακό, τις ψήφιζε προ χούντας και πραξικοπήματος, ή μετά τη χούντα και το πραξικόπημα; Τις ψήφισε ο ΟΗΕ τις αποφάσεις πριν ή μετά τον «Αττίλα», το 1974; Και παιδιά γνωρίζουν ότι τις ψήφισε μετά! Και ότι με αυτές έχουν συμφωνήσει όλα τα κόμματα. Αρα..; Τι έννοια έχει η αναφορά της ΚΕΔΑ στα της χούντας; Μία: Σκύψτε το κεφάλι! Κάνετε και μερικές «αντιστάσεις για τη βελτίωση» του σχεδίου και αφήστε να κυλήσει το πράγμα! Τέλος...

4. Πώς χαρακτηρίζει η ΚΕΔΑ την ενταξιακή διαδικασία της Κύπρου προς την ΕΕ; Χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται (ή όχι;) ως μοχλός οριστικού ενταφιασμού του Κυπριακού; Τι λένε για τη Συμφωνία του Ελσίνκι; Ηταν θετική για την Κύπρο;

Καμιά αναφορά δε γίνεται στην τοποθέτηση της ΚΕΔΑ για τα παραπάνω, παρότι έχουν μεγάλη σημασία για την πορεία που έφερε στο «σχέδιο Ανάν». Ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του...


M.

Τελεσίγραφο και από Σολάνα

Σαράντα ημέρες, καθώς και πολιτική βούληση είναι αρκετές για να διευθετηθεί το ζήτημα της επανένωσης της Κύπρου, δήλωσε χτες από την Αγκυρα ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Χαβιέ Σολάνα, αναφερόμενος στο σχέδιο λύσης που προτάθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν στις δύο πλευρές, ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή.

«Ζούμε με το πρόβλημα αυτό εδώ και πάνω από 40 χρόνια και ορισμένοι μπορεί να σκεφτούν ότι είναι πολύ δύσκολο να διευθετηθεί σε 30 ή 40 ημέρες. Αρχικώς αυτό μοιάζει αληθινό», εκτίμησε ο Χ. Σολάνα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Αλλά όχι στην περίπτωση αυτή, όπου οι δυσκολίες είναι πολύ καλά γνωστές, τα προβλήματα είναι επίσης καλά γνωστά, οι λύσεις πολύ καλά γνωστές και εκείνο που μας λείπει είναι η πολιτική βούληση», πρόσθεσε ο ίδιος. «Θεωρώ ότι οι 40 ημέρες είναι υπεραρκετές» για να επιτύχουμε το στόχο του προβλήματος, επισήμανε ο Χ. Σολάνα.

Παράλληλα ο Χ. Σολάνα εξέφρασε ικανοποίηση από τις συνομιλίες που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ηγέτη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, που κέρδισε τις πρόσφατες τουρκικές εκλογές.

Αναφερόμενος στα διάφορα ζητήματα, μεταξύ των οποίων αυτό της Κύπρου, τις προσπάθειες για επίτευξη συμφωνιών μεταξύ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, και την υποψηφιότητα της Τουρκίας στην ΕΕ, ο Χ. Σολάνα εκτίμησε ότι «εάν εργαστούμε με δυναμισμό, πιστεύω ότι θα υπάρξει μια καλή πιθανότητα, ώστε τα όνειρα και οι προσδοκίες της Τουρκίας να βρουν μια απάντηση στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Κοπεγχάγης».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Αποδυναμώνει το μέτωπο διαπραγμάτευσης η ελληνική κυβέρνηση

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε δήλωσή της σημείωσε: «Η ελληνική κυβέρνηση σηκώνει μεγάλο βάρος ιστορικής ευθύνης γιατί αυτή την κρίσιμη στιγμή ωραιοποιεί και εξιδανικεύει το σχέδιο Ανάν κι έτσι αποδυναμώνει το μέτωπο της αντίστασης, της πίεσης και της διαπραγμάτευσης».

Κοινή δράση ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών στην Κύπρο

Η ομιλία του Σπύρου Στριφτάρη, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη χτεσινή συγκέντρωση στα Προπύλαια

«Σήμερα είναι μια ευκαιρία για κοινή δράση και όχι μόνο. Η πάλη, για να παρεμποδιστούν τα σχέδια των ιμπεριαλιστών στην Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή είναι ένα πεδίο λαμπρό γι' αυτούς που θέλουν να παλέψουν για τη λύση προβλημάτων και όχι για τη συγκάλυψή τους και το συσκοτισμό τους. Σήμερα, ούτε η σιωπή είναι καλή, ούτε η διγλωσσία προσφέρει στα λαϊκά συμφέροντα». Τα παραπάνω τόνισε ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στη χτεσινή συγκέντρωση συμπαράστασης στον κυπριακό λαό και καταδίκης του απαράδεκτου «σχεδίου Ανάν», που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ, στα Προπύλαια. Δημοσιεύουμε στη συνέχεια ολόκληρη την ομιλία του Σπύρου Στριφτάρη.

«Συγκεντρωθήκαμε εδώ σήμερα, για να εκφράσουμε την αγωνιστική συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στον κυπριακό λαό, Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους», σημείωσε στην αρχή της τοποθέτησής του ο ομιλητής.

«Ηρθαμε εδώ», συνέχισε, «να διαδηλώσουμε, για άλλη μια φορά, πως ο κυπριακός λαός στον αγώνα του για Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη χωρίς επικυρίαρχους και κηδεμόνες, χωρίς ξένες βάσεις, δεν είναι μόνος του. Οπως δεν είναι μόνος του κανένας λαός που αγωνίζεται για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία και ελευθερία, για να καθορίζει αυτός την τύχη του και όχι οι ιμπεριαλιστές.


Οσο και αν θέλουν και προσπαθούν να επιβάλουν, με την κρατική τρομοκρατία και τον πόλεμο, οι ιμπεριαλιστές, τη σιωπή των αμνών, πάντοτε και παντού θα υπάρχουν οι φωνές της εργατικής τάξης, ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων, θα υπάρχουν οι κομμουνιστές, οι προοδευτικοί άνθρωποι που θα συμπαραστέκονται στους λαούς και θα μπαίνουν εμπόδια στα σχέδια της "νέας τάξης πραγμάτων", που θέλουν να επιβάλουν Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές.

Είμαστε εδώ να θυμίσουμε σ' αυτούς, που τόσο εύκολα ξεχνούν, ότι η βάση πάνω στην οποία πρέπει να λυθεί το κυπριακό πρόβλημα είναι οι αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, και όχι το "σχέδιο Ανάν", που φέρνει την υπογραφή των Αγγλων και Αμερικάνων που επιμελώς έκρυβαν αρκετό καιρό τώρα».

Πότε έλεγαν αλήθεια;

«Αλήθεια, πότε όλοι αυτοί, που εργολαβικά πήραν την υπεράσπιση του "σχεδίου Ανάν" έλεγαν την αλήθεια στον ελληνικό και κυπριακό λαό;», παρατήρησε ο Σπ. Στριφτάρης. «Τα προηγούμενα 28 χρόνια, που βροντοφώναξαν ότι το Κυπριακό πρέπει να λυθεί στη βάση των ψηφισμάτων και αποφάσεων του ΟΗΕ ή τώρα, που τα ψηφίσματα και οι αποφάσεις του ΟΗΕ, πετάχτηκαν στο καλάθι των αχρήστων;

Μήπως, 28 χρόνια τώρα, δεν πίστευαν αυτά που έλεγαν και απλώς κορόιδευαν τον ελληνικό και κυπριακό λαό; Και περίμεναν πότε θα τα βρουν οι ιμπεριαλιστές μεταξύ τους, για να βάλουν τον κύριον Ανάν να εκπονήσει ένα σχέδιο, που διχοτομεί την Κυπριακή Δημοκρατία, και θεωρεί την Κύπρο φέουδο των ιμπεριαλιστών της Αμερικής και της ΕΕ;

Γιατί οι προτάσεις που είχαν γίνει πριν το 1999 άραγε δεν αποτελούσαν μοναδική και ιστορική ευκαιρία για τη λύση του Κυπριακού και τούτη είναι;

Μήπως δεν υπήρχε τότε το κοινοτικό κεκτημένο και οι κάθε λογής παλιοί και νέοι ευρωλάγνοι περίμεναν να γίνει αυτό πραγματικότητα;

Μήπως, όμως, γιατί οι προηγούμενες προτάσεις έπαιρναν υπόψη τους τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και δεν ήταν πιστά αντίγραφα των σχεδίων των Αγγλων, Αμερικάνων και Τούρκων στρατοκρατών;

Μήπως γιατί τότε στη διαμόρφωση των αποφάσεων και ψηφισμάτων του ΟΗΕ συμμετείχε και η Σοβιετική Ενωση, που ήταν συμπαραστάτης των λαών και δεν μπορούσαν, τουλάχιστον τόσο ξεδιάντροπα, οι ιμπεριαλιστές να χρησιμοποιούν τον ΟΗΕ, όπως κάνουν σήμερα;

Αλήθεια, τι έχουν να μας πουν σήμερα, όλοι και ειδικά μερικοί, που θέλουν να λέγονται και αριστεροί, που χαιρέτισαν τις ανατροπές του σοσιαλιστικού συστήματος στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη;

Μήπως, γιατί χρειάστηκαν οχτώ χρόνια μετά τις ανατροπές του σοσιαλιστικού συστήματος, για να γεφυρώσουν τις διαφορές τους οι ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ;

Δυστυχώς, για όλους αυτούς, η απόφαση είναι,

Ναι!»

Ηταν γνωστά τα βασικά σημεία
του «σχεδίου Ανάν»

«Περίμεναν», συνέχισε ο ομιλητής, «τη Σύνοδο των "8" στις 2 Ιούνη του 1999, για να αποφασιστεί εκεί η αποδιεθνοποίηση του προβλήματος της Κύπρου και να πάψει να είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής, αλλά πρόβλημα των δύο μερών, που κλήθηκαν να τα βρουν μεταξύ τους "χωρίς προϋποθέσεις".

Στα πλαίσια αυτά κινήθηκαν από τις 20/6/1999 και μετά όλες οι δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ.

Επαψε να γίνεται λόγος για "διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία", "Κοινότητες", "Κυριαρχία μία και αδιαίρετη" "μία και μόνη ιθαγένεια" αρχές πάνω στις οποίες είχε γίνει και ο επώδυνος συμβιβασμός της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Ομως, αυτός ο συμβιβασμός δεν εξυπηρετούσε πλήρως τα σχέδια της νέας τάξης πραγμάτων, είτε στο τιμόνι της ήταν ο "δημοκράτης κεντροαριστερός" Κλίντον, είτε ο διάδοχός του "συντηρητικός" Μπους.

Γι' αυτό και γρήγορα στις 12/9/00 ο κ. Ανάν μίλησε για "πολιτική ισότητα" των δυο μερών, αφήνοντας έμμεσα πλην σαφέστατα ότι γίνεται λόγος για δυο ισότιμα κράτη, που "θα πρέπει να αναγνωρίζεται σαφώς στον τελικό διακανονισμό".

Στη συνέχεια του χορού που άνοιξαν οι "8" στην Κολονία μπήκαν και οι "15" της ΕΕ με τη γνωστή Σύνοδο Κορυφής στο Ελσίνκι στις 10-11/12/1999.

Εχει εδώ σημασία να υπενθυμίσουμε τους πανηγυρισμούς κυβέρνησης, αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Συνασπισμού για τα αποτελέσματα αυτής της Συνόδου.

Μόνη παραφωνία και τότε το ΚΚΕ που στην ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ στις 14/12/1999 σημείωνε: "Στη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι, το Κυπριακό οδηγήθηκε στον οριστικό ενταφιασμό του. Πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων οι αποφάσεις του ΟΗΕ, για δίκαιη και βιώσιμη λύση το Κυπριακού. Επιβεβαιώνεται ότι η Κύπρος, με ή δίχως την ένταξή της στην ΕΕ, οδεύει προς τη θεσμική διχοτόμηση".

Και μη μας πουν οι τότε πανηγυρίζοντες ότι δεν πρόσεξαν τη φράση που έλεγε στο σημείο 9 πως "το Συμβούλιο τονίζει ότι η πολιτική επίλυση του προβλήματος θα διευκόλυνε την προσχώρηση της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Εάν μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων προσχώρησης δεν έχει επιτευχθεί λύση, η απόφαση του Συμβουλίου όσον αφορά την προσχώρηση θα ληφθεί χωρίς το ανωτέρω να αποτελεί προϋπόθεση". Εν προκειμένω το Συμβούλιο θα λάβει υπόψη όλα τα "σχετικά" ούτε φυσικά μπορούμε να δεχτούμε ότι δεν ήξεραν τα σχετικά.

Από τότε, λοιπόν, είναι γνωστά τα βασικά σημεία του "σχεδίου Ανάν" και ας αφήσουν κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση και μεγαλοκαναλάρχες, τα παραπονάκια ότι τους ήρθε κεραυνός σε ξάστερο ουρανό.

Ακολούθησαν συμβούλια και διαβούλια μυστικής διπλωματίας, και όργιο πιέσεων και εκβιασμών για να καταληχτεί το σχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Ανάν στις 10/11/02, και οι μόνοι που δε γνώριζαν ήταν οι λαοί της Ελλάδας της Τουρκίας και πρώτα και κύρια της Κύπρου».

Ιστορικές οι ευθύνες
της ελληνικής κυβέρνησης

«Κατηγόρησαν το ΚΚΕ», παρατήρησε ο ομιλητής, «γιατί βιάστηκε να πάρει θέση πριν καλά-καλά δει το σχέδιο.

Δε μας είπαν όμως πού το ΚΚΕ έπεσε έξω, στην τοποθέτησή του για το σχέδιο του Ανάν, που ένας καλολαδωμένος και καλά οργανωμένος μηχανισμός από κυβέρνηση, ΝΔ και μεγαλοκαναλάρχες, βοηθούμενος και από τη στάση του ΣΥΝ και όσων κόπτονται για την ενότητα του κινήματος πάνω στο πρόβλημα και συμβαδίζουν με τον ΣΥΝ και το ΠΑΣΟΚ στα "κοινωνικά φόρουμ", βάλθηκε όχι μόνο να εξωραΐσει ένα τόσο οφθαλμοφανές άδικο, διχοτομικό και υποδουλωτικό για τον Κυπριακό λαό σχέδιο.

Δε μας είπε κανένας απ' όλους αυτούς, γιατί αυτοί πριν καλά - καλά η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου ελληνοκυπριακά και τουρκοκυπριακά, αλλά και το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου πάρουν θέση, βιάστηκαν να το κρίνουν σαν βάση για διαπραγμάτευση και ιστορική και μοναδική ευκαιρία;

Πώς θέλουν να τους πιστεύουμε, ότι η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαραστέκεται;

Οι ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης είναι ιστορικές για την τέτοια κατάληξη του Κυπριακού ζητήματος. Τεράστιες είναι και οι ευθύνες και όσων πολιτικών δυνάμεων της χώρας, οι οποίες προσδεμένες σ' ένα στείρο και άκαρπο ευρωκεντρισμό, συνέβαλαν στη δημιουργία κλίματος εφησυχασμού του λαού, αποκρύβοντας τους πραγματικούς κινδύνους που αντιμετώπιζε η Κύπρος και όλος ο λαός της από την επέλαση της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων στην περιοχή».

Σχέδιο - παγίδα

«Το ΚΚΕ», τόνισε ο Σπύρος Στριφτάρης, «μπροστά στις κρίσιμες στιγμές που αντιμετωπίζει ο κυπριακός λαός, με λύσεις υπαγορευμένες από τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και τις ηγετικές δυνάμεις της ΕΕ, που οδηγούν σε μια θεσμική πλέον αναγνώριση της διχοτόμησης και αποδοχής των τετελεσμένων της εισβολής και κατοχής θεωρεί το σχέδιο απαράδεκτο, επικίνδυνο, μη βιώσιμο.

Πρόκειται για σχέδιο-παγίδα για τα δικαιώματα του κυπριακού λαού, για τα συμφέροντα των λαών για την ευρύτερη περιοχή.

Και αυτό γιατί:

1. Καθιερώνεται ένα ιδιόμορφο καθεστώς κράτους, μοναδικού στα χρονικά του διεθνούς δικαίου, που αποτελεί μια συγκαλυμμένη αλλά σαφή μορφή Συνομοσπονδίας και μια συγκεκαλυμμένη διχοτόμηση.

Και αυτό γιατί δημιουργείται ένα νέο "κράτος" με "μια κυβέρνηση" που θα αποτελείται από δυο "συστατικά κράτη" που καθένα θα έχει το δικό του σύνταγμα, τους δικούς του νόμους και δε θα υπάρχει ιεραρχία ανάμεσα στους νόμους του κοινού κράτους και των συστατικών κρατών.

Γίνεται μόνο μια ευχή ότι το "κοινό κράτος" και τα "συστατικά κράτη" να σέβονται απόλυτα και να μην υπονομεύουν το ένα τις εξουσίες και λειτουργίες του άλλου.

2. Καθιερώνονται τρεις ιθαγένειας μία του κοινού κράτους και δύο των συστατικών κρατών.

3. Μπαίνουν περιορισμοί στην ελεύθερη διακίνηση των πολιτών και στην επιστροφή όσων από τους πρόσφυγες θέλουν να γυρίσουν στα σπίτια τους. Αν αυτά δε συνηγορούν ότι πρόκειται πράγματι για δύο κράτη ξεχωριστά σε συσκευασία του ενός για τα μάτια του κόσμου, τότε η λέξη διχοτόμηση δεν έχει το νόημα που ξέρουμε.

Δεν είναι μόνο αυτά. Το "σχέδιο Ανάν" νομιμοποιεί την εισβολή και κατοχή, αναγνωρίζοντας τα τετελεσμένα και πάνω σ' αυτά καλεί σε διαπραγμάτευση. Εξισώνονται οι θύτες με τα θύματα και καλούνται να δώσουν κάτι στο εδαφικό, παίρνοντας όλα τα άλλα, που με την εισβολή και κατοχή επιδίωξαν.

Με το "σχέδιο Ανάν" καταργείται κάθε έννοια δημοκρατικής συγκρότησης ενός κράτους, αφού καταργείται η αρχή της πλειοψηφίας, αλλά και της υλοποίησης των αποφάσεων της κεντρικής κυβέρνησης.

Υπονομεύεται η έννοια της εθνικής κυριαρχίας, με τον ορισμό ανωτάτου δικαστηρίου που θα αποτελείται από 9 άτομα, 3 Ελληνοκύπριους, 3 Τουρκοκύπριους και 3 που δε θα είναι Κύπριοι.

Ακόμη, με αποφάσεις όχι της κεντρικής κυβέρνησης, αλλά της Ελλάδας και της Τουρκίας θα μπορεί να χρησιμοποιείται το έδαφος και τα λιμάνια της Κύπρου για σκοπούς του ΝΑΤΟ και λοιπών ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Οπως και το σχέδιο της συνθήκης Λονδίνου -Ζυρίχης ήταν μη βιώσιμο, το ίδιο και το "σχέδιο Ανάν" είναι μη λειτουργικό και βιώσιμο, αφού η μειοψηφία θα μπορεί να μπλοκάρει κάθε απόφαση».

Δεν είναι τυχαία η χρονική στιγμή

«Θέλουμε ακόμα», συνέχισε ο ομιλητής, «να καταγγείλουμε στον ελληνικό λαό ότι η χρονική στιγμή που επελέγη, για να παρουσιαστεί το σχέδιο αυτό δεν είναι καθόλου τυχαία.

Είδε το φως της δημοσιότητας σε περίοδο που οι Αμερικάνοι και Αγγλοι ιμπεριαλιστές ετοιμάζονται για την επίθεση στο Ιράκ, και έχουν ανάγκη τη βοήθεια της τουρκικής κυβέρνησης. Είναι περίοδος που το Παλαιστινιακό βρίσκεται σε μια από τις πιο οξυμένες φάσεις του και στην Τουρκία σχηματίζεται κυβέρνηση και στο Ισραήλ ετοιμάζονται για εκλογές.

Ακόμη, είναι μπροστά μας σε λιγότερο από ένα μήνα το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη, που θα αποφασίσει για τη διεύρυνση της ΕΕ και την ένταξη της Κύπρου.

Γι' αυτό και στο "σχέδιο Ανάν" κυριαρχεί η λογική του εκβιασμού με την καθιέρωση τελεσιγραφικών χρονικών περιορισμών, για να αποσπαστεί άρον-άρον η αποδοχή από τις κυβερνήσεις και τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας και της Κύπρου, ότι θα αποτελέσει τη βάση για παραπέρα διαπραγμάτευση.

Οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές, ανάμεσα στις άλλες επιδιώξεις τους, εξασφαλίζουν έτσι και ένα μοχλό πίεσης για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ενώ οι Βρετανοί πέρα από το ότι εξασφαλίζουν τη μόνιμη παραμονή τους σαν εγγυήτριας δύναμης και την παραμονή των στρατιωτικών τους βάσεων στο νησί, που στην ουσία αποτελεί μια τρίτη κρατική οντότητα, που όμως δεν υπάγεται στο "κεντρικό κράτος".

Μ' αυτό το σχέδιο, αν γίνει αποδεχτό, οι ηγετικές δυνάμεις της ΕΕ διασφαλίζουν μια πολιτική λύση στο Κυπριακό πριν την απόφαση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, στέλνοντας φυσικά περίπατο το περιβόητο "κοινοτικό κεκτημένο".

Με την ευκαιρία θέλουμε να θυμίσουμε ποιο κοινοτικό κεκτημένο επικαλούνται οι κάθε λογής ευρωλιγούρηδες.

Μήπως αυτό της ελεύθερης διακίνησης των πολιτών;

Τόσο εύκολα ξεχνούν το ξύλο που έφαγαν μερικοί από αυτούς και την απέλασή τους από την Ιταλία, πριν και μετά κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης στη Γένοβα.

Κι αν ακόμη μας πουν ότι γι' αυτό φταίει ο Μπερλουσκόνι θα τους θυμίσουμε το Γκέτεμποργκ της κεντροαριστερής Σουηδίας, και τη λειτουργία των μηχανισμών εκείνων, που σ' όλη τη δημοκρατική γι' αυτούς ΕΕ φακελώνουν και εμποδίζουν κάθε φωνή που λέει την αλήθεια και αγωνίζεται για τα δίκαια του εργάτη, του φτωχού αγρότη και μικροεπαγγελματία».

Πάτημα σε δύο βάρκες
σημαίνει συνενοχή

«Το ΚΚΕ σαν Κόμμα διεθνιστικό», σημείωσε ο Σπ. Στριφτάρης, ολοκληρώνοντας την ομιλία του, «έχει χρέος να συμπαρασταθεί στον κυπριακό λαό Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους κι αυτό κάνει.

Μαθήματα από καλοπληρωμένους κονδυλοφόρους κοσμοπολίτες και προπαγανδιστές της "νέας τάξης πραγμάτων" δεν παίρνει, όπως δεν παίρνει μαθήματα από τους απολογητές και συνηγόρους της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, αλλά και αυτούς που προσπαθούν να κάνουν τον καπιταλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο.

Εχοντας σαν στόχο του τη συσπείρωση πολιτικών, κοινωνικών δυνάμεων και προσωπικοτήτων στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια θα συνεχίσει να είναι η φωνή της αντίστασης και της συνείδησης της εργατικής τάξης και των συμμάχων της.

Σ' αυτή τη συσπείρωση έχουν όλοι θέση, όσοι είναι στην όχθη που βρίσκεται ο λαός, η εργατική τάξη, η φτωχή αγροτιά, οι μικροεπιχειρηματίες και η νεολαία.

Είναι και σήμερα μια ευκαιρία για κοινή δράση και όχι μόνο. Η πάλη για να παρεμποδιστούν τα σχέδια των ιμπεριαλιστών στην Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή είναι ένα πεδίο λαμπρό γι' αυτούς που θέλουν να παλέψουν για τη λύση προβλημάτων και όχι για τη συγκάλυψή τους και το συσκοτισμό τους.

Σήμερα ούτε η σιωπή είναι καλή, ούτε η διγλωσσία προσφέρει στα λαϊκά συμφέροντα.

Η σιωπή και το πάτημα σε δύο βάρκες σημαίνει συνενοχή και αποδοχή των τετελεσμένων και το ΚΚΕ δε θα μπει στη λογική τόσα μας δίνουν, τόσα παίρνουμε.

Γιατί, αυτή είναι η λογική που μας έφερε εδώ που είμαστε.

Μας έφτασε, από τη μια να απεμπολούνται όχι μόνο κυριαρχικά δικαιώματα αλλά συνδικαλιστικές και δημοκρατικές ελευθερίες, το οχτάωρο, το δικαίωμα στην εργασία, τη μόρφωση, τον πολιτισμό, στην Υγεία και από την άλλη να συζητάμε όχι τι θα αποσπάσουμε από τους καπιταλιστές, αλλά πώς θα αφήσουμε απ' αυτά που είχαμε πάρει με τους αγώνες μας.

Κανένας δε δικαιούται να λέει ότι δεν ξέρω, δεν το έμαθα. Ολοι ξέρουμε, όλοι γνωρίζουμε πού το πάνε και για τον κυπριακό λαό γι' αυτό ας είμαστε ξάγρυπνοι και έτοιμοι για νέους αγώνες».

ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Το "σχέδιο Ανάν" να επιστραφεί»

Η αλήθεια, που όλοι αυτές τις ημέρες προσπαθούν να την αποσιωπήσουν, να τη διαστρεβλώσουν ή να την ωραιοποιήσουν, ακούστηκε χτες μεγαλόφωνα από χιλιάδες κομμουνιστές στα Προπύλαια. Είναι η αλήθεια που όλοι όσοι ευθύνονται, απ' το 1974 έως σήμερα, για το ξεπούλημα της Κύπρου, την παρουσιάζουν θρασύτατα ως «αντιδραστικά επιχειρήματα», θέλοντας έτσι να κρύψουν τα τερατώδη ψέματά τους. Ο λαός όμως, της Ελλάδας και της Κύπρου, έχει μνήμη και γνώση. Εχει φωνή, έχει θέληση, έχει διάθεση για αγώνα, για κοινή δράση και πάλη. Η πρώτη απόδειξη δόθηκε χτες. Η αλήθεια, όσο κι αν επιχειρούν κάποιοι να τη φυλακίσουν στα συρτάρια τους, φωνάζει. Οι μνήμες ζητούν «εκδίκηση». Ο λαός ξέρει. «Ούτε σιωπή, ούτε διγλωσσία», είπε χαρακτηριστικά χτες ο Σπ. Στριφτάρης. Και οι χιλιάδες κομμουνιστές με τα συνθήματά τους και με τη δέσμευση ότι οι αγώνες τους θα συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση, έδειξαν ότι γνωρίζουν το σωστό δρόμο.

Ο κόσμος, που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του ΚΚΕ και συγκεντρώθηκε από νωρίς το απόγευμα στα Προπύλαια, ξεκαθάρισε ότι δε θα συναινέσει στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης, των Αμερικανών και των Ευρωπαίων, ότι θα αντισταθεί στη διχοτόμηση του μαρτυρικού νησιού, ότι δε θα γίνει συνήγορος της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και των συμφερόντων της «νέας τάξης πραγμάτων». Παράλληλα οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν το διεθνιστικό τους πνεύμα και την αλληλεγγύη τους τόσο στους Ελληνοκύπριους, όσο και στους Τουρκοκύπριους. «Το "σχέδιο Ανάν" να επιστραφεί, Κύπρος ενιαία και ανεξάρτητη».


Τα πανό τους, που είχαν απλωθεί κατά μήκος της Πανεπιστημίου, έδειχναν ακριβώς αυτές τις προθέσεις. Ενδεικτικό είναι ίσως το πανό της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», που είχε ζωγραφισμένη την Κύπρο και πάνω της καρφωμένο ένα μαχαίρι. Είναι το μαχαίρι που η ελληνική κυβέρνηση, με τη συναίνεση και άλλων πολιτικών δυνάμεων, βάζει ακόμα πιο βαθιά στο τόσο ταλαιπωρημένο νησί και στους κατοίκους του. Το σύνθημα του πανό, «Οχι στη διχοτόμηση», η λαϊκή απάντηση στα σχέδιά τους. «Κύπρος ενιαία, ανεξάρτητη. Καμιά υποταγή σε ΗΠΑ και ΕΕ», ήταν το σύνθημα του πανό της ΚΝΕ, ενώ αίσθηση προκάλεσε η «γυμνή» αλήθεια μιας πικέτας που έγραφε: «Κυβέρνηση Σημίτη: Εδώ έχουμε ξεπουλήσει όλη την Ελλάδα, στην Κύπρο θα κολλάγαμε;».

Αμέσως μετά την ομιλία του Σπ. Στριφτάρη, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, οι συγκεντρωμένοι ξεκίνησαν να ανηφορίζουν την Πανεπιστημίου για να φτάσουν στα γραφεία του ΟΗΕ στο Σύνταγμα. Τα συνθήματα μαχητικά και ξεκάθαρα: «Ελλάδα, Κύπρος, Παλαιστίνη, Αμερικάνος δε θα μείνει», «Οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν», «ΝΑΤΟ και Βρυξέλλες φονιάδες των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών». Οταν η πορεία έφτασε στο ύψος της Βουλής, τα συνθήματα που ακούστηκαν κατά επανάληψη ήταν: «Κυβέρνηση Σημίτη υπάλληλοι του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο» και «Να ποιοι είναι οι κεντροαριστεροί, του ΝΑΤΟ συνεργάτες και των λαών σφαγείς».

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η ισχυρή κινητοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων. Κλούβες βρίσκονταν παραταγμένες στη Βασ. Σοφίας, με τους αστυνομικούς να έχουν σχηματίσει μπροστά τους «αλυσίδες», ενώ πάνοπλες διμοιρίες των ΜΑΤ έτρεχαν μπροστά απ' την ειρηνική πορεία σαν να επρόκειτο να συμβεί... χαλασμός. Οι διμοιρίες αυτές στήθηκαν μπροστά στα γραφεία του ΟΗΕ και δημιούργησαν εύλογα την εντύπωση ότι πραγματοποιούσαν «πρόβα τζενεράλε» ενόψει του εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου. Οταν η πορεία έφτασε στον προορισμό της, φωνάχτηκαν ξανά τα ίδια συνθήματα, με ιδιαίτερη έμφαση στο σύνθημα «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών», και δόθηκε η υπόσχεση ότι το επόμενο ραντεβού θα δοθεί πάλι στους δρόμους.

Να σημειωθεί, ως στιγμιότυπο, ότι σε όλη τη διάρκεια της πορείας, αλλά και της συγκέντρωσης, οι διαδηλωτές μοίραζαν άρθρο του «Ριζοσπάστη» (σε φυλλάδια) με τον τίτλο «Η αλήθεια για το σχέδιο Ανάν». Η κίνηση αυτή έγινε στα πλαίσια της βαθύτατης ανάγκης που υπάρχει για σωστή ενημέρωση του ελληνικού λαού, έτσι ώστε να παρουσιαστούν στις πραγματικές τους διαστάσεις τα γεγονότα, κάτι που τονίστηκε επανειλημμένως στη χτεσινή συγκέντρωση. Γιατί μόνο αυτή η αλήθεια μπορεί να γίνει η φωτιά που θα κάψει τα ψέματα και τα σχέδιά τους...

Στη χτεσινή συγκέντρωση παραβρέθηκαν η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας της ΚΕ του Κόμματος, αντιπροσωπεία της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, καθώς και αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Εξορισθέντων - Φυλακισθέντων '67-'74 κ.ά.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Να ξεσηκωθεί ο λαός!

Από το Βόλο ξεκίνησαν χτες οι αγωνιστικές συγκεντρώσεις κατηγορηματικής καταδίκης του ιμπεριαλιστικού σχεδίου για το Κυπριακό, των κομμουνιστών στη Θεσσαλία, που οργανώνουν οι ΝΕ του ΚΚΕ. Τη σκυτάλη των συγκεντρώσεων παίρνουν σήμερα το απόγευμα η Λάρισα, η Καρδίτσα και τα Τρίκαλα.

Η συγκέντρωση στη Λάρισα θα γίνει στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, στην Καρδίτσα στις 7 μ.μ., στη Νέα Αγορά και στα Τρίκαλα, επίσης, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Στη χτεσινή συγκέντρωση και πικετοφορία στο Βόλο, που πραγματοποιήθηκε στη συμβολή των οδών Αντωνοπούλου και Δημητριάδος, μέλη, φίλοι και οπαδοί του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έδωσαν το «παρών» τους για να βροντοφωνάξουν «όχι» στο τελεσίγραφο Ανάν, στέλνοντας μήνυμα αλληλεγγύης στον κυπριακό λαό και διαμηνύοντας την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους για μια ενιαία, κυρίαρχη, ανεξάρτητη και δημοκρατική Κύπρο.

«Το σχέδιο Ανάν δεν είναι τίποτα άλλο, παρά ένα κατασκεύασμα των ΗΠΑ και της Βρετανίας, που έχει τη σύμφωνη γνώμη της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών κρατών», τόνισε μιλώντας στη συγκέντρωση ο Γ. Λούμας, μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου Μαγνησίας του ΚΚΕ. «Ο λαός -υπογράμμισε- πρέπει να ξεσηκωθεί. Στο χέρι μας είναι να τους σταματήσουμε, να τους αφαιρέσουμε κάθε δυνατότητα να διαπραγματευτούν αυτό το απαράδεκτο σχέδιο, που αναπαράγει και διαιωνίζει προβλήματα και, ταυτόχρονα, εγκυμονεί ένα επικίνδυνο μέλλον για την Κύπρο και την Ελλάδα, για τον κυπριακό και ελληνικό λαό».

Μετά τη συγκέντρωση, ακολούθησε η πικετοφορία στους δρόμους του Βόλου.

ΚΡΗΤΗ
Μαχητικές συγκεντρώσεις - πορείες

Σήμερα στα Χανιά

ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΡΕΘΥΜΝΟ.--

Συγκέντρωση και πικετοφορία, συμπαράστασης στο δοκιμαζόμενο κυπριακό λαό και καταδίκης του εξαιρετικά επικίνδυνου «σχεδίου Ανάν», πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο, που κάλεσαν οι Νομαρχιακές Επιτροπές του ΚΚΕ.

Στο Ηράκλειο, η συγκέντρωση έγινε στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία των Λιονταριών. Με κεντρικό σύνθημα «ΟΧΙ στο τελεσίγραφο - σχέδιο του Ανάν. Ενιαία Ανεξάρτητη Κύπρος», οι διαδηλωτές έκαναν ξεκάθαρη την αντίθεσή τους στα σχέδια των ιμπεριαλιστών για την ουσιαστική διχοτόμηση της Κύπρου. Λίγο μετά τις 6.30, οι διαδηλωτές, φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας στα χέρια πικέτες, πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης.

Στο Ρέθυμνο, το αγωνιστικό ραντεβού ήταν στις 7 το απόγευμα στο Δημαρχείο της πόλης. Αμέσως μετά ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Ρεθύμνου. Οι συγκεντρωμένοι και κατά την πορεία μοίραζαν την ανακοίνωση του Κόμματος, ενημερώνοντας τον κόσμο για τα βρώμικα σχέδια των ιμπεριαλιστών, καλώντας τον, ταυτόχρονα, να εκδηλώσει την κατηγορηματική αντίθεσή του στα τελεσίγραφα και στην υπαγόρευση λύσεων από τους ιμπεριαλιστές σε βάρος της Κύπρου και του λαού της.

Σήμερα, Παρασκευή 15 Νοέμβρη, συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί και στα Χανιά. Τη διοργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ, στις 7.30 το απόγευμα, στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.

Κινητοποιούνται στην Πελοπόννησο

Την αντίθεσή τους στα σχέδια διχοτόμησης της Κύπρου μέσω του «σχεδίου Ανάν» καταθέτουν σήμερα Παρασκευή 15 του Νοέμβρη, οι κομμουνιστές μαζί με το λαό και τη νεολαία, σε μια σειρά πολιτικών συγκεντρώσεων και συλλαλητηρίων συμπαράστασης προς τον κυπριακό λαό για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος που διοργανώνουν οι ΝΕ του ΚΚΕ σε πολλές πρωτεύουσες νομών της Πελοποννήσου. Χτες, στη Σπάρτη οι κομμουνιστές του νομού προχώρησαν σε μαζική εξόρμηση και ενημέρωσαν το λαό της πόλης για το «σχέδιο Ανάν» και τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Σήμερα, τη σκυτάλη παίρνουν μια σειρά πόλεις στην Πελοπόννησο καθώς και η Ζάκυνθος και η Κεφαλονιά. Συγκεκριμένα:

Σήμερα Παρασκευή,

- Στην Πάτρα, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πλ. Ολγας).

- Στον Πύργο, στις 6 μ.μ., στην πλατεία ΟΤΕ.

- Στην Καλαμάτα, στις 7 μ.μ., στην πλατεία 23ης Μάρτη.

- Στην Τρίπολη, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

- Στο Αργος, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Δερβενακίων (σταροπάζαρο).

- Στη Κεφαλονιά, στις 7 μ.μ., στο Ληξούρι, μπροστά από το Δημαρχείο.

- Στη Ζάκυνθο, στις 6:30 μ.μ., μπροστά από τα γραφεία της ΝΕ του Κόμματος.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Τελεσίγραφα δε δέχονται οι λαοί»

Χαρακτηριστικό το πανό στην πορεία των κομμουνιστών στη θεσσαλονίκη

Motion Team

Χαρακτηριστικό το πανό στην πορεία των κομμουνιστών στη θεσσαλονίκη
«Κυβέρνηση Σημίτη, υπάλληλοι του ΝΑΤΟ, η Κύπρος δεν είναι προτεκτοράτο», διαδήλωσε χθες ο λαός της Θεσσαλονίκης και ορθώνοντας το ανάστημά του διαμήνυσε: «Τελεσίγραφα δε δέχονται οι λαοί, στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή»! Μέσα από μια πραγματικά μεγάλη συγκέντρωση, που έγινε χθες βράδυ στο χώρο μπροστά στο άγαλμα του Βενιζέλου, ο λαός της Θεσσαλονίκης καταδίκασε την καλοσχεδιασμένη προσπάθεια επιβολής της απαράδεκτης λύσης που προτείνεται για τη δήθεν δίκαιη επίλυση του Κυπριακού. Υψωσε τα λάβαρα του αγώνα και προειδοποίησε ότι θα συνεχίσει και θα κλιμακώσει τον αγώνα για να μην περάσει το διχοτομικό σχέδιο του Κ. Αναν.

Στο χώρο στήθηκε συμβολικά ένα πένθιμο σκηνικό για να καταδείξει τη μεθόδευση «ενταφιασμού» του κυπριακού ζητήματος. Διαβάστηκε το ποίημα του Οδ. Ελύτη «Χρυσοπράσινο φύλλο» για να αναδειχτεί η επιθυμία του λαού για Κύπρο της ειρήνης και όχι ορμητήριο των ΝΑΤΟικών. Εκεί μίλησε ο Ηλίας Γκουτζιγιάννης μέλος του ΝΓ της ΚΟΘ του ΚΚΕ και ξεκαθάρισε πως ο λαός με τη συμμετοχή του στην πρώτη αυτή μεγάλη διαδήλωση στέλνει μήνυμα ανυποταγής και δηλώνει: «Υπερασπιζόμαστε την ειρήνη στην περιοχή, τον κυπριακό λαό, εναντιωνόμαστε στο "σχέδιο Ανάν". Υπερασπιζόμαστε την ενιαία ανεξάρτητη Κύπρο. Με τη συμπαράστασή μας αυτή υπερασπιζόμαστε και το δικό μας δικαίωμα, ως λαός, να λύνουμε τα οποιαδήποτε ζητήματα ανακύπτουν, χωρίς ξένες επεμβάσεις, το δικαίωμα της εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας». Και σημείωσε την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη του λαού, ώστε να ξεσκεπαστούν τα σχέδια και οι στόχοι των ιμπεριαλιστών.


Motion Team

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης η οποία με ενδιάμεσο σταθμό το αμερικάνικο προξενείο, κατέληξε έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Σε όλη τη διαδρομή, οι κομμουνιστές μαζί με τους υπόλοιπους διαδηλωτές, με μια φωνή διαδήλωναν: «ΕΟΚ - Ανάν - Αμερικανοί προωθούν τη λύση τη διχοτομική», «Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός»...

Εξω από το αμερικανικό προξενείο έδειξαν παραστατικά το σχέδιο των ιμπεριαλιστών για διχοτόμηση της Κύπρου και απαίτησαν: «go home killer».

Στη συγκέντρωση που οργάνωσε η ΚΟΘ του ΚΚΕ, μεταξύ άλλων συμμετείχαν στελέχη και εκλεγμένοι νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι της «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα», συνδικαλιστές, εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Συσπείρωσης, του ΙΝΚΑ και της Κίνησης Πολιτών, της Κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003».

Στις άλλες πόλεις

Με μαζικές συγκεντρώσεις, πορείες, πικετοφορίες και άλλες μορφές διαμαρτυρίας, ο λαός της Μακεδονίας και της Θράκης εξέφρασε χθες βράδυ την απόφασή του να αντισταθεί αγωνιστικά, ώστε να αποτρέψει την επιβολή του «σχεδίου Ανάν» για την Κύπρο.

Από τη Φλώρινα μέχρι και την Αλεξανδρούπολη ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία ύψωσαν τα λάβαρα και τις γροθιές και διαδήλωσαν την απαίτηση για «Κύπρο Ενιαία Ανεξάρτητη».

Στο Κιλκίς έγινε συγκέντρωση στην πλατεία Ειρήνης, όπου μίλησε ο Τ. Καΐκης, στέλεχος του Κόμματος. Παραβρέθηκαν συνδικαλιστές, αιρετοί της Αυτοδιοίκησης και μαζικά ο εργαζόμενος λαός. Ακολούθησε μαχητική πορεία.

Αντίστοιχα μαχητική και μαζική συγκέντρωση και πορεία έγινε και στην πόλη των Σερρών.

Στην Αλεξανδρούπολη, η συγκέντρωση έγινε μπροστά στο Δημαρχείο. Μίλησε ο Δ. Κουκουράβας, γραμματέας της ΝΕ Εβρου. Ακολούθησε μια μεγάλη σε μαζικότητα διαδήλωση στους δρόμους της πόλης.

Μαζική ήταν και η συγκέντρωση που έγινε στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης. Εκεί μίλησε ο Γ. Στραβού γραμματέας της ΝΕ και στη συνέχεια λαός και νεολαία πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης.

Μαχητικές πικετοφορίες έγιναν σε Φλώρινα, Κατερίνη, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή και Πτολεμαΐδα.

Στη Δράμα και τη Βέροια έγιναν μαζικές εξορμήσεις ενημέρωσης του λαού.

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Αγωνιστικές κινητοποιήσεις

Αγωνιστικές συγκεντρώσεις και πικετοφορίες, με παράλληλη διακίνηση υλικού του ΚΚΕ για το Κυπριακό, πραγματοποίησαν οι Νομαρχιακές Οργανώσεις του ΚΚΕ στα Γιάννενα, τη Λευκάδα, την Κέρκυρα, την Αρτα και την Ηγουμενίτσα, χτες το βράδυ, διαδηλώνοντας ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών για την Κύπρο και για να δοθεί δίκαιη λύση του Κυπριακού.

Στα Γιάννενα, οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από το παλιό Εργατικό Κέντρο, πραγματοποιώντας δυναμική πορεία και φωνάζοντας αδιάκοπα συνθήματα κατά του ιμπεριαλισμού, κατά της διχοτόμησης της Κύπρου και του σχεδίου του Ανάν που, ουσιαστικά, νομιμοποιεί τη διχοτόμηση της Κύπρου, και υπέρ της ανεξαρτησίας της Κύπρου. Η πορεία έγινε στον κεντρικό δρόμο της πόλης και έφτασε ως τη Νομαρχία όπου έγινε ομιλία από τον Κ. Αλυσανδράκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτή.

Στο Αγρίνιο έγινε συγκέντρωση στην πλ. Δημοκρατίας όπου μίλησε ο Τ. Πατούλας, Γραμματέας της ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, όπου σημαντική ήταν η παρουσία Κυπρίων φοιτητών. Στην Κέρκυρα, τη Λευκάδα και την Αρτα έγιναν πικετοφορίες στους κεντρικούς δρόμους των πόλεων με συνθήματα κατά του ιμπεριαλισμού και των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, καθώς και συνθήματα συμπαράστασης στον κυπριακό λαό. Οι πορευόμενοι διαδηλωτές μοίραζαν ενημερωτικό υλικό του ΚΚΕ.

Τέλος, στην Ηγουμενίτσα έγινε μαζική εξόρμηση με το σχετικό ενημερωτικό υλικό σε όλη την αγορά της πόλης.

* Σήμερα γίνεται πικετοφορία στους δρόμους της Πρέβεζας, στις 8:30 μ.μ., την οποία διοργανώνει η ΝΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ.

Ο «Ρούλης» (ξανα)πετάει ... μπουκάλια

Το ρεπορτάζ με την υπογραφή του συναδέλφου Νίκου Παπαδογιάννη δημοσιεύτηκε στην «Ελευθεροτυπία», στις 27/1/97. Αντιγράφουμε:

«Το αιφνιδιαστικό, απεγνωσμένο σπριντ του Στέλιου Συμεωνίδη προς τα αποδυτήρια (την ώρα που η Αστυνομία προσπαθούσε να τον φυγαδεύσει από άλλο τούνελ) έμοιαζε με απονενοημένο διάβημα. Και δεν μπορούσε να τον σώσει από την πράσινη λαίλαπα.

»Μία καλά υπολογισμένη γροθιά τον πέτυχε στο δόξα πατρί. Μια άλλη τον πήρε ξώφαλτσα. Τρεις - τέσσερις τύποι τον πήραν στο κυνήγι (...) Καταιγίδα από πτερόεντα αντικείμενα εκτοξεύονταν εναντίον του (ακόμα και ο γνωστός δημοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης πέταγε μπουκάλια)... Οταν πια ο τρομοκρατημένος Συμεωνίδης έφτασε σε ασφαλές σημείο, κατάλαβε ότι το πρόσωπό του ήταν γεμάτο αίματα, από την μπουνιά που δέχτηκε. Χρειάστηκαν ράμματα για να κλείσει η πληγή.

»"Προτιμώ τους χουλιγκανισμούς στο γήπεδο, παρά στη δημοσιογραφία...", μας είπε ο δημοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης, όταν ζητήσαμε την άποψή του για τις εικόνες που τον έδειχναν - καθαρά - να πετάει μπουκάλι (!) στο διαιτητή Συμεωνίδη, από την εξέδρα των επισήμων, μετά το τέλος του αγώνα μπάσκετ Παναθηναϊκός - Αρης...

»Ο κ. Πρετεντέρης, πάντως, φαίνεται να μη συμμερίζεται την έκταση που πήρε το θέμα, αφού, όπως μας είπε: "Ενα ολόκληρο γήπεδο κόχλαζε, φώναζε και πέταγε μπουκάλια εκείνη τη στιγμή. Εύλογο είναι κι εσύ ν' αντιδράσεις με τον ίδιο τρόπο ...εθιμικά. Δεν καταλαβαίνω γιατί γίνεται θέμα. Οποιος δεν έχει πάει γήπεδο, δεν μπορεί να καταλάβει τι συμβαίνει αυτές τις στιγμές. Οταν νιώθεις ότι αδικείσαι, αντιδράς με όποιον τρόπο βρίσκεις πρόσφορο εκείνη τη στιγμή"».

Υπενθυμίζουμε τις προ 5ετίας επιδόσεις του Πρετεντέρη, διότι φαίνεται πώς ό,τι κάνει στα γήπεδα, τα ίδια κάνει και στη δημοσιογραφία. Στα γήπεδα θεωρεί «πρόσφορο» να πετάει μπουκάλια. Στη δημοσιογραφία θεωρεί «πρόσφορο» να πετάει ύβρεις. Τις τελευταίες μέρες, δε, και με αφορμή το Κυπριακό, έχει ξεσαλώσει. Οσους δε συντάσσονται με το σχέδιο Ανάν, τι «κάφρους» και «κουτσαβάκια» τους ανεβάζει, τι «αερολόγους» και «λουλουδούδες του πατριωτισμού» τους κατεβάζει...

«Λουλουδούδες του πατριωτισμού», λοιπόν. Πρόκειται για «εκσυγχρονιστική» πολιτική ορολογία, από έναν αυθεντικό «χουλιγκάνο», εντός και εκτός γηπέδων: Τον Ρούλη (εκ του «Πρετεντερούλη») τον μπουκαλόμαγκα...


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΛΑΜΙΑ - ΧΑΛΚΙΔΑ
Κάλεσμα επαγρύπνησης

Κάλεσμα επαγρύπνησης και κινητοποίησης του λαού για να αποτραπούν οι αρνητικές εξελίξεις σε βάρος της Κύπρου και του κυπριακού λαού που δρομολογούν οι ιμπεριαλιστικές χώρες των ΗΠΑ-Μ. Βρετανίας και η ΕΕ, απηύθυναν οι κομμουνιστές και άλλοι εργαζόμενοι με τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν χτες στις πόλεις της Λαμίας και της Χαλκίδας.

Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν πολλοί εργαζόμενοι, ιδιαίτερα νεολαίοι, διατρανώνοντας την απαίτησή τους για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Καταδίκασαν, αντίθετα, το σχέδιο - έκτρωμα του Κ. Ανάν χαρακτηρίζοντάς το «νεκροθάφτη» της Κύπρου και του Κυπριακού, ελληνοκυπριακού και τουρκοκυπριακού λαού.

«Κύπρος ενιαία ανεξάρτητη» βροντοφώναξαν οι διαδηλωτές καλώντας σε αγώνα για να μην περάσουν τα διχοτομικά σχέδια των Αγγλοαμερικάνων ιμπεριαλιστών.

* Σήμερα, κινητοποίηση συμπαράστασης στον κυπριακό λαό διοργανώνει η ΝΕ Αμφισσας του ΚΚΕ η οποία καλεί το λαό της περιοχής να πάρει μαζικά μέρος και να διαδηλώσει την αντίθεσή του στα διχοτομικά σχέδια που θα πληρώσουν τόσο ο λαός της Κύπρου αλλά και ο τούρκικος και ελληνικός λαός.

ΚΥΠΡΟΣ
Στάση αναμονής ενόψει αποφάσεων

Η κυπριακή κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα μελετούν το «σχέδιο Ανάν», προκειμένου να τοποθετηθούν την ερχόμενη Δευτέρα, στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, για το κατά πόσο γίνεται αποδεκτό. Πάντως, με βάση τη μέχρι τώρα τοποθέτηση κυβερνητικών επισήμων και των μεγαλύτερων κομμάτων, η απάντηση, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, αναμένεται να είναι θετική, αν και θα εκφραστούν σοβαρές επιφυλάξεις για ορισμένα θέματα, όπως η λειτουργικότητα του κράτους, η επιστροφή των προσφύγων και η διευθέτηση του θέματος των περιουσιών και η αποχώρηση των εποίκων.

Στο μεταξύ, ο γενικός εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αλ. Μαρκίδης, δήλωσε χθες ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα είναι έτοιμη την ερχόμενη Δευτέρα να απαντήσει στον ΓΓ του ΟΗΕ, εάν το αποδέχεται ως βάση για συζήτηση και διατύπωσε την εκτίμηση ότι την ερχόμενη εβδομάδα δεν πρόκειται να αρχίσουν πραγματικές διαπραγματεύσεις, λόγω της καθυστέρησης στην επάνοδο του Ρ. Ντενκτάς. Διευκρίνισε, δε, ότι το «σχέδιο Ανάν» δεν προβλέπει συνέχιση των διαπραγματεύσεων, εάν μέχρι τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης δεν υπάρξει η προσυπογραφή των τμημάτων, που ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει προσδιορίσει στο σχέδιό του. Κι αυτό, γιατί, όπως εξήγησε ο γενικός εισαγγελέας, ο Κ. Ανάν πιστεύει πως η δυνατότητα για λύση του Κυπριακού εξαντλείται με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Γ. Κασουλίδης είπε χθες ότι το ερώτημα, κατά πόσον το χρονοδιάγραμμα είναι ανέφικτο, θα απαντηθεί στην πράξη. «Η πρωτοβουλία, σημείωσε, χωρίζεται ουσιαστικά σε δύο μέρη: Πρώτον, τη διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο πλευρών για την οποία τίθεται το χρονικό όριο της 12ης Δεκεμβρίου και, δεύτερον, εφ' όσον υπάρξει συμφωνία, στην τεχνικοοικονομική επεξεργασία διαφόρων θεμάτων, οπότε θα υπάρξει και παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα, ο οποίος θα δώσει τις δικές του εισηγήσεις.

Οσον αφορά στο ΑΚΕΛ, θα συνέλθει σήμερα το ΠΓ για να συζητήσει το θέμα. Στο μεταξύ, όπως μεταδίδεται από τη Λευκωσία, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δ. Χριστόφιας εισηγήθηκε χθες αλλαγή της διαδικασίας που προτείνεται από τον Κόφι Ανάν με το σχέδιό του για λύση του Κυπριακού, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία κατατίθεται με τελεσιγραφικό τρόπο και προειδοποίησε για κινδύνους επίλυσης του Κυπριακού με τρόπο που θα αδικεί κατάφωρα την ελληνοκυπριακή πλευρά. Μίλησε, επίσης, για εκβιασμό, από αυτούς οι οποίοι βρίσκονται πίσω από το σχέδιο και οι οποίοι συνδέουν τη λύση του Κυπριακού με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Ερχονται τελεσιγραφικά, είπε, να μας πουν, θα το δεχτείτε θέλετε δε θέλετε έως τον Δεκέμβριο γιατί θα εξαρτηθεί η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Οσοι βρίσκονταν πίσω από αυτόν τον εκβιασμό, μας έλεγαν ότι δε θα συμβεί κάτι τέτοιο. Είναι σαφέστατο ότι το σχέδιο χρειάζεται σοβαρότατη και σκληρή διαπραγμάτευση χωρίς αυστηρά όρια».

Αναφορικά με την κυριαρχία, την ιθαγένεια και το νέο κράτος, είπε ότι χρειάζονται εξηγήσεις και διευκρινίσεις, ώστε να γνωρίζουμε αν οι διατυπώσεις μάς καλύπτουν. Μίλησε ακόμη για πονηριά των αρχιτεκτόνων του σχεδίου, αφού, όπως είπε, βάζουν διάφορα θέματα που ικανοποιούν τη μια πλευρά και σε άλλα σημεία βάζουν το ίδιο θέμα με τρόπο που ικανοποιεί την άλλη πλευρά, μισοαναιρώντας τα προηγούμενα.

Ημέρα ανακήρυξης του ψευδοκράτους

Με αφορμή τη σημερινή επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους πριν από 19 χρόνια, οργανώνονται από διάφορες οργανώσεις εκδηλώσεις καταδίκης. Οι εκδηλώσεις καταδίκης θα κορυφωθούν σήμερα με συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας και πορεία προς το οδόφραγμα του «Λήδρα Πάλας». Το ΑΚΕΛ οργανώνει σήμερα αντικατοχική εκδήλωση στο οδόφραγμα, με ομιλητή τον ΓΓ Δημήτρη Χριστόφια. Το ΑΚΕΛ, στην ανακοίνωσή του, επισημαίνει την κρισιμότητα των στιγμών με την υποβολή του «σχεδίου Ανάν» και τονίζει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά διεκδικεί το δικαίωμα της διαπραγμάτευσης, ώστε η λύση που θα επιτευχθεί να είναι προς το συμφέρον του συνόλου των Κυπρίων και προς το συμφέρον της ειρήνης και της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ