Σάββατο 17 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Στους ενωτικούς και οξυμένους αγώνες η λύση των προβλημάτων

Συνέντευξη Τύπου εφ' όλης της ύλης της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στο Αργοστόλι

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ενώ απαντά στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου στο Αργοστόλι
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ενώ απαντά στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου στο Αργοστόλι
«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της χώρας, δεν μπορούν να λυθούν χωρίς ενωτικούς και οξυμένους αγώνες». Με τη χαρακτηριστική αυτή φράση η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, έστειλε ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα στον ελληνικό λαό ότι μόνο με τη δική του αγωνιστική δράση μπορεί να αλλάξει την κατάσταση.

Χτες το απόγευμα, η Αλ. Παπαρήγα σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε σε κεντρικό ξενοδοχείο στο Αργοστόλι, αναφέρθηκε σε όλες τις πολιτικές εξελίξεις. Μίλησε για τα τοπικά προβλήματα της Κεφαλλονιάς, για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, παρουσίασε τις Θέσεις του ΚΚΕ και υπογράμμισε, με ιδιαίτερη έμφαση, ότι σήμερα «ο ελληνικός λαός πρέπει να καταδικάσει όλες εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις, που είτε εφαρμόζουν τη συγκεκριμένη αντιλαϊκή πολιτική είτε συμβιβάζονται και ανέχονται αυτή την κατάσταση, με αποτέλεσμα η λαϊκή δυσαρέσκεια να μη μεταφράζεται σε αγώνες».

«Είναι συνένοχοι»

Η ελληνική κυβέρνηση είναι συνεγκληματίας, τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, αναφορικά με την αποστολή πλοίου και μεταγωγικών αεροπλάνων στο Αφγανιστάν, αλλά και στρατιωτικών δυνάμεων στο Κόσσοβο, προκειμένου να διευκολύνουν τις ΗΠΑ να μεταφέρουν στρατό στη Μέση Ανατολή. Αναμφισβήτητα τις εγκληματικές αποφάσεις του πολέμου τις παίρνουν οι ΗΠΑ και γενικά οι ισχυρές καπιταλιστικές χώρες. Αλλά και οι μικρές χώρες που δίνουν χέρι βοηθείας είναι συνένοχες, είναι συνυπεύθυνες. Κι αν οι πολλές χώρες της Γης έλεγαν «όχι» στις λίγες τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα. Το ζήτημα δεν είναι μικρή ή μεγάλη χώρα το ζήτημα είναι αν αποφασίζεις να σταθείς με τη μεριά των λαών κι αν λες «όχι» κατηγορηματικά σε έναν ιμπεριαλιστικό, σε έναν επιθετικό κατακτητικό πόλεμο.

Η γνώμη μας είναι πως όποιο κόστος, ενδεχόμενα, κι αν έχει για τη χώρα μας, αξίζει η αντίσταση, αξίζει το «όχι» στον πόλεμο. Αλλωστε, το κόστος από την άρνηση θα είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με το κόστος της συμμόρφωσης.

Θα τους καταψηφίσουμε και στους δύο γύρους

Σε σχέση με τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και την πολιτική των συνεργασιών η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε πως είναι άλλη μια καλή ευκαιρία να γίνει ένα βήμα εμπρός, εφόσον πραγματοποιηθεί μεγαλύτερος απεγκλωβισμός του λαού και από τα δύο κόμματα. «Η λογική που λέει να φεύγουμε από το ΠΑΣΟΚ και να πηγαίνουμε στη ΝΔ ή να πάμε με το ΠΑΣΟΚ για να μην έρθει η ΝΔ, όπως και να πάμε με τη ΝΔ για να φύγει το ΠΑΣΟΚ, είναι μια εγκληματική λογική. Δεν είναι εγκληματίες αυτοί που την εφαρμόζουν, οι άνθρωποι, είναι εγκληματική η ίδια η λογική. Δε θα επιτρέψουμε λοιπόν, εμείς ως κόμμα, η προσπάθεια που κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια - μιλώντας για απεγκλωβισμό από τα δύο κόμματα - να κάνει ένα βήμα πίσω, στο όνομα του να εκλέξουμε ένα Δημοτικό Σύμβουλο ή και έναν δήμαρχο. Το κυριότερο είναι να περπατήσει αυτή η προσπάθεια.

Και κάτι ακόμα. Γιατί δηλαδή αυτή η θέση μας που λέει, απεγκλωβιστείτε από τα δύο κόμματα δεν μπορεί να συνδυαστεί και με ανάδειξη δημοτικών συμβούλων και δημάρχων; Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει μια αγωνιστική συσπείρωση κατά των δύο μεγάλων κομμάτων που θα συγκεντρώσει όλο αυτό τον κόσμο που έχει υποφέρει από αυτά τα δύο κόμματα; Γιατί αυτή η συσπείρωση η αγωνιστική δεν μπορεί να είναι στο δεύτερο γύρο; Είναι θέμα επιλογής του κόσμου. Δεν είναι νομοτέλεια να περνούν στο δεύτερο γύρο συνδυασμοί που υποστηρίζονται από τα δύο μεγάλα κόμματα. Αλλωστε, η ψήφος είναι μυστική.

Επομένως, αυτό που προτείνουμε εμείς δεν έρχεται σε αντιπαράθεση με τη θεμιτή φιλοδοξία που έχουμε να βγούνε περισσότεροι κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές σε αυτά τα τοπικά όργανα. Γιατί δηλαδή, πρέπει να εξαρτήσουμε την πρόοδο των θέσεων των αγωνιστικών δυνάμεων απ' τη συνεργασία με ένα από τα δύο κόμματα.

Επίσης πρέπει να ξέρουν (σ.σ. τα δύο μεγάλα κόμματα) ότι ανταλλάγματα από εμάς δε θα έχουν. Θα τους καταψηφίσουμε στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και στους δύο γύρους.

Μέσα στα ψηφοδέλτια που εμείς στηρίζουμε θα καλέσουμε και ανθρώπους από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, αγωνιστές, καταξιωμένους, οι οποίοι μπορεί να σκέφτονται έτσι γενικά, αλλά έχουν αποδείξεις στα μεγάλα προβλήματα. Αν υπάρχουν τέτοιοι, το ΚΚΕ θα συστήσει στις οργανώσεις του να συμπεριλάβει τέτοιους ανθρώπους στα ψηφοδέλτια. Δεν πρόκειται να χύσουμε την καρδάρα που με τόσο κόπο έχουμε γεμίσει».

Φοροελαφρύνσεις - ψίχουλα για το λαό

Αναφορικά με τις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης και συγκεκριμένα του υπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη, για τις περίφημες φοροελαφρύνσεις, τόνισε πως είναι ψίχουλα για το λαό, γιατί πρώτον, θα εξανεμιστούν αμέσως και γιατί επιπλέον η ελληνική οικογένεια πληρώνει πολύ περισσότερα για την Παιδεία, την Υγεία, τη στέγη. Δε λειτουργούν ούτε σαν προσωρινή ανακούφιση, ενώ για το μεγάλο κεφάλαιο οι φοροαπαλλαγές είναι μεγάλες και θα έχουν και συνέχεια.

Οι αγρότες να δώσουν απάντηση στον κ. Σημίτη

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την εκτίμηση που έκανε ο Κ. Σημίτης πως η αγροτιά πάει καλά, η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε: «Η αγροτιά της Κεφαλονιάς και ολόκληρης της χώρας να δώσει απάντηση αντί για μένα στον Σημίτη. Για εμάς η απάντηση είναι καθαρή: Εμείς δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Καλούμε την αγροτιά και ολόκληρο τον ελληνικό λαό να οργανώσει ένα μακρύ αγώνα επεξεργασμένο, συστηματικό, όχι τυφλό αγώνα, προγραμματισμένο και δεν το κρύβουμε. Δεν πατάμε κουμπιά για να γίνονται οι αγώνες. Συμμετέχουμε στους αγώνες και καταθέτουμε και τη γνώμη μας για τη στρατηγική του αγώνα».

Για το ίδιο θέμα και την τακτική που ακολουθεί η ΝΔ, υπογράμμισε: «Η ΝΔ έχει βαριά ευθύνη όπως και το ΠΑΣΟΚ στο γεγονός ότι ένα μέρος της αγροτιάς είπε δεν αγωνίζεται, είτε αγωνίζεται με ξεπερασμένα πια σήμερα αιτήματα. Κοιτάξτε ποια είναι η τακτική της ΝΔ. Οι αγώνες ξεκίνησαν. Για να πιάσει επαφή με την αγροτιά, γιατί τη βλέπει σαν ψήφους, είπε ναι να γίνουν οι αγώνες. Και την ίδια ώρα προσπαθεί να υπονομεύσει τους αγώνες μέσω αιτημάτων, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στα σημερινά προβλήματα είτε βγαίνοντας κάθε μέρα και λέγοντας «να μην αποκλείσετε τους δρόμους».

Εμείς δε βγήκαμε να πούμε «αποκλείστε τους δρόμους». Ομως δεν έχει δικαίωμα η ΝΔ, όπως και κανένα κόμμα, να υπαγορεύει με ποια μορφή πάλης θα αγωνιστούν αυτοί που είναι ταλαιπωρημένοι και φτωχοί. Με όποια μορφή πάλης νομίζουν ότι τους συμφέρει και τους υπηρετεί θα αγωνιστούν. Δε θα πει η ΝΔ με ποιο τρόπο θα γίνονται οι αγώνες.

Η ΝΔ ξέρετε τι θέλει να κάνει; Θέλει να χρησιμοποιήσει τους αγώνες, να πάρει ψήφους και την άλλη μέρα που θα γίνει κυβέρνηση να κάνει ό,τι και το ΠΑΣΟΚ. Θα πει ότι σωστά αγωνιζόμασταν όταν ήταν το ΠΑΣΟΚ τώρα όμως δεν έχετε λόγο να αγωνίζεστε. Οπως και το ΠΑΣΟΚ που σήκωνε τις μαύρες σημαίες και έλεγε σωστά αγωνιζόμασταν επί Μητσοτάκη αλλά τώρα δε χρειάζονται αγώνες. Είναι γνωστό το παραμύθι.

Εμείς αγωνιζόμαστε με συνέπεια, οποιαδήποτε κι αν είναι η κυβέρνηση και καλούμε τους αγρότες οι ίδιοι να διαλέξουν τις μορφές πάλης, να έχει ποικιλομορφία ο αγώνας γιατί είναι μακρύς, δεν είναι «βγαίνω σε ένα συλλαλητήριο και λύνονται τα προβλήματα». Δημαγωγεί η ΝΔ και με αυτή την έννοια βάζει εμπόδια στους αγρότες.

Τέλος, σε άλλο σημείο της συνέντευξης η Αλ. Παπαρήγα απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την ανατροπή του σοσιαλισμού στις χώρες που τον εφάρμοσαν, σημείωσε:

«Ο σοσιαλισμός νίκησε στο 1/3 της Γης. Και επομένως αναπτυσσόταν κάτω από την κυριαρχία του καπιταλισμού. Αυτό που υποτίμησε ο σοσιαλισμός και που υποτιμήσαμε και εμείς ήταν ακριβώς αυτός ο παράγοντας. Και θεωρήθηκε η νίκη στο 1/3 της Γης οριστική και τελεσίδικη και από εκεί προέκυψαν και πολλά προβλήματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ