Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ετοιμοι για συζήτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης

Η Λευκωσία παρουσιάζεται έτοιμη να συζητήσει μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, εάν αυτά συμβάλουν στην ενίσχυση των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού.

Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί μέτρα τα οποία θα μπορούν να παρουσιαστούν ως μονομερείς χειρονομίες καλής θέλησης, ενώ ο Πρόεδρος Κληρίδης έχει ανακοινώσει ότι θα συναντήσει τον κατοχικό ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, για ανθρωπιστικά θέματα.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν καθόρισε το χρόνο πραγματοποίησης της συνάντησης αυτής, αλλά είναι προφανές ότι θα ασχοληθεί με τα θέματα των αγνοουμένων και των εγκλωβισμένων.

Καλά ενημερωμένη πηγή ανέφερε πως δεν αποκλείεται επί των θεμάτων αυτών να υπάρξει ελιγμός του Ντενκτάς, ο οποίος θα επιλέξει αυτό το πεδίο για να παρουσιαστεί «διαλλακτικός», επιμένοντας όμως στις θέσεις του επί της ουσίας του Κυπριακού.

Στο θέμα των αγνοουμένων, όπως είναι γνωστό, η τουρκική πλευρά αρνείται να εφαρμόσει τη συμφωνία Κληρίδη-Ντενκτάς του 1997, ενώ για τους εγκλωβισμένους οι συνθήκες διαβίωσης παραμένουν απάνθρωπες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου, δήλωσε επί τούτου πως εάν υπάρχουν οποιεσδήποτε απόψεις για κάποια μέτρα τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν γρήγορα, στα πλαίσια των προσπαθειών για λύση, ο Πρόεδρος θα τα συζητήσει. Ο Μ. Παπαπέτρου είπε στη συνέχεια ότι δεν έχει αποφασιστεί πότε θα προσκαλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον κατοχικό ηγέτη για δείπνο στις ελεύθερες περιοχές, πλην όμως δεν απέκλεισε να απευθυνθεί πρόσκληση την περίοδο μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Κλίμα έντασης από τους Τούρκους

Κλίμα έντασης προσπαθούν να δημιουργήσουν και πάλι οι Τούρκοι, τοποθετώντας πινακίδες με προκλητικά συνθήματα στην περιοχή της γραμμής αντιπαράταξης στη Δερύνεια.

Οι πινακίδες τοποθετήθηκαν στο φυλάκιο του «Αττίλα», από το οποίο το 1996 ο τότε ψευδοϋπουργός Γεωργίας, Κενάν Ακίν, είχε πυροβολήσει και σκοτώσει τον Σολωμό Σολωμού.

Τις νέες προκλητικές ενέργειες των κατοχικών δυνάμεων παρακολουθούν οι υπηρεσίες ασφαλείας της Δημοκρατίας, οι οποίες υπέβαλαν έντονη διαμαρτυρία στα Ηνωμένα Εθνη, αξιώνοντας οι τουρκικές πινακίδες να απομακρυνθούν αμέσως από την περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ