Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΡΥΛΛΑΚΗ
Δικομματικοί θεατρινισμοί

Οι αναθυμιάσεις από τις βρώμικες κόντρες του δικομματισμού, με αφορμή τους ισχυρισμούς Γρυλλάκη, προκαλούν ασφυξία στην πολιτική ζωή και απειλούν να εξοστρακίσουν τα πραγματικά προβλήματα, υποκαθιστώντας τα με «βολική» πρακτορολογία.

Οι «αποκαλύψεις» του στρατηγού Ν. Γρυλλάκη για το ρόλο της CIA την περίοδο 1988-93, αποτέλεσαν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για αποπροσανατολισμό, που άδραξαν οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, οι οποίες μέσα από θεατρινίστικη αντιπαράθεση επιχειρούν να αποκρύψουν τη σύμπλευσή τους στην εφαρμοζόμενη πολιτική και να επιτύχουν νίκες επί του «αντιπάλου». Το μεν ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να βάλει τη ΝΔ σε «θέση άμυνας» και να «αμαυρώσει» το κεντρώο προφίλ που καλλιεργεί η ηγεσίας της, ενώ η ΝΔ προσπαθεί να γυρίσει μπούμερανγκ την υπόθεση και να δείξει ότι το ΠΑΣΟΚ «ανήκει στο παρελθόν». Θεωρείται, μάλιστα, βέβαιο ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξει εκ νέου ανακύκλωση ανάλογων υποθέσεων που είχαν βρεθεί στο επίκεντρο του δικομματικού παιχνιδιού στο παρελθόν.

Ο Κ. Μητσοτάκης «φωτογράφισε» τον Κ. Λαλιώτη ως υποκινητή της όλης υπόθεσης. Προσερχόμενος χτες στην παρουσίαση του βιβλίου για τον Χ. Φλωράκη δήλωσε ότι «ο κ. Λαλιώτης επιχειρεί να ανακυκλώσει την παλιά λάσπη». Υπενθύμισε ότι το καλοκαίρι του 1994 η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για τις υποκλοπές είχε τερματίσει τις εργασίες της και είχε παραπέμψει την όλη υπόθεση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο για να αποφασίσει. Θα αποφάσιζε τότε, πρόσθεσε, για την ευθύνη και τη δική μου και του Γρυλλάκη και όλων των άλλων. «Ομως την τελευταία στιγμή το ΠΑΣΟΚ, γνωρίζοντας ότι θα κατέπιπτε τραγικά γι' αυτούς η σκευωρία, ανακάλεσαν την κατηγορία παρά τη δική μου επιμονή που τους είπα ότι είναι άτιμο αυτό που κάνετε, διότι δεν αφήνετε την υπόθεση να κριθεί στη Δικαιοσύνη», τόνισε. «Πιστεύει σοβαρά ο κ. Λαλιώτης ότι αυτό που τότε δεν μπόρεσε να πετύχει θα το πετύχει οκτώ χρόνια αργότερα, ανακατεύοντας τη λάσπη του παρελθόντος;», αναρωτήθηκε. Νωρίτερα όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τους ισχυρισμούς Γρυλλάκη απάντησε «ρωτήστε τον ίδιο». Επιπλέον, ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή, στην οποία αφήνονταν αιχμές ότι γνώριζε για τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη. «Αυτά είναι άθλιοι υπαινιγμοί. Αιδώς, Αργείοι, όταν δεν μπορείτε ή δε θέλετε να βρείτε τους δολοφόνους, τουλάχιστον να σεβαστείτε τα θύματα και τον πόνο της οικογενείας τους», δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης.

Την ίδια στιγμή η Ρηγίλλης αποφεύγει να εμπλακεί άμεσα στην υπόθεση, προκειμένου να αποφύγει την όποια φθορά, αλλά ταυτόχρονα δε θέλει να δείξει ότι υπάρχει ρήγμα στις σχέσεις της με την Αραβαντινού, όπως επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ. Ο Κ. Καραμανλής, όταν ζητήθηκε στις Βρυξέλλες να σχολιάσει τις «αποκαλύψεις» Γρυλλάκη περιορίστηκε να απαντήσει: «Δε σχολιάζω τέτοια πράγματα».

Τις αποκαλύψεις του στρατηγού Ν. Γρυλλάκη κλήθηκε να σχολιάσει ο Τόμας Μίλερ μετά τη συνάντησή του με τον Δ. Αβραμόπουλο. Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα δήλωσε άγνοια για το θέμα και ο Δ. Αβραμόπουλος είπε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πάει μπροστά έχοντας σχέση αιχμαλωσίας με το παρελθόν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υποδύεται το ρόλο της (2001-12-19 00:00:00.0)
Ανάπτυξη σημαίνει ιδιωτικοποιήσεις (2001-12-19 00:00:00.0)
«Απολογία» Μητσοτάκη (2001-12-18 00:00:00.0)
Ανακάλυψαν την... Αμερική! (2001-12-16 00:00:00.0)
Το ΠΑΣΟΚ «ποντάρει» στην μπόχα (2001-12-14 00:00:00.0)
Τα ...ακατοχύρωτα (2001-12-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ