Παρασκευή 10 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΒΟΥΛΗ
ΨΗΦΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Στη «βιομηχανία» fast track ψήφισης των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), που έχει ανοίξει η κυβέρνηση στην Ολομέλεια της Βουλής αξιοποιώντας τις έκτακτες διαδικασίες για να εφοδιάσει την εργοδοσία με απανωτά αντεργατικά μέτρα, τα οποία ήρθαν για να μείνουν και την επόμενη μέρα, προστέθηκε χτες και η ΠΝΠ που εκδόθηκε στις 20 Μάρτη.

Κατατέθηκε με μορφή νομοσχεδίου από το υπουργείο Υγείας και έχει τίτλο «Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης και άλλες διατάξεις».

Περιέχει σειρά ρυθμίσεων που ενισχύουν παραπέρα και θωρακίζουν την κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων και διαμορφώνουν ένα ακόμα πιο εφιαλτικό τοπίο στους χώρους δουλειάς. Οσο για το σύστημα δημόσιας Υγείας, προβλέπονται για τα «μάτια του κόσμου» μερικά ημίμετρα, που μόνο ως κοροϊδία μπορούν να χαρακτηριστούν μπροστά στις τεράστιες ανάγκες, όπως αυτές αναδεικνύονται από τους υγειονομικούς και τις κινητοποιήσεις τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, μέσα σε κλίμα συναίνεσης λόγω της «εθνικής ομοψυχίας που επιβάλλουν οι έκτακτες περιστάσεις», όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, επιδόθηκαν σε «εποικοδομητικές» προτάσεις, παροτρύνοντας την κυβέρνηση «για ακόμα πιο τολμηρά μέτρα» υπέρ του κεφαλαίου, γιατί αυτό που «προέχει είναι να βγουν όρθιες οι επιχειρήσεις» από την «υγειονομική κρίση». Σε ό,τι αφορά την ψηφοφορία, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε κατά, ενώ ΚΙΝΑΛ, Ελ. Λύση και ΜέΡΑ25 παρών.

Το ΚΚΕ, στην αντίπερα όχθη, καταψήφισε το νομοσχέδιο, αναδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση, με αφορμή την πανδημία και με τις πλάτες των άλλων αστικών κομμάτων, βρήκε την ευκαιρία να ξεδιπλώσει τη νέα επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα με βάση τις κατευθύνσεις του κεφαλαίου που ήδη είχε στα σχέδιά της. Κατέθεσε παράλληλα συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε όλους τους κλάδους, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών αγροτών, που πρέπει να γίνουν στόχοι πάλης για το λαό, για να μην πληρώσει και πάλι αυτός το «μάρμαρο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ