Παρασκευή 18 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
Μήνυμα συνέχισης των διεκδικήσεων για το δικαίωμα στη μόρφωση

Παρεμβάσεις χτες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις από εκπαιδευτικούς, φοιτητές, σπουδαστές, γονείς ενάντια στο νομοσχέδιο, για την ικανοποίηση των πραγματικών αναγκών

Μήνυμα σε κάθε κατεύθυνση ότι οι δίκαιες διεκδικήσεις συνεχίζονται, ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να φέρει το ένα μέτρο μετά το άλλο μέσα στην πανδημία δεν μένει αναπάντητη, έδωσαν χτες με την αποφασιστική τους παρουσία στο Σύνταγμα εκπαιδευτικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, γονείς, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας και ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής. Δηλώνοντας πως ο αγώνας για ζωή, μόρφωση, δουλειά με δικαιώματα συνεχίζεται.

Στο πλαίσιο της πανελλαδικής μέρας δράσης για την Παιδεία και με αφορμή τη νέα πρόκληση της ψήφισης του νομοσχεδίου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση που αφορά τη μόρφωση και το μέλλον χιλιάδων νέων και συνοδεύεται από μία σειρά ακόμα αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις, χτες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας.

Τηρώντας με προσήλωση όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας, με πανό, πικέτες, φωνάζοντας δυνατά συνθήματα, οι συγκεντρωμένοι ανέδειξαν τον αντιδραστικό χαρακτήρα των νέων ρυθμίσεων, απαιτώντας για μια ακόμα φορά όλα εκείνα τα αναγκαία που δεν έκανε η κυβέρνηση για επιστροφή στα σχολεία και στις σχολές με ασφάλεια.

Χαιρετίζοντας στη συγκέντρωση ο Δημ. Ακτύπης, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, αναφέρθηκε στη συνεχή υποβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, στην παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων των αναπληρωτών με τη θεσμοθέτηση προσλήψεων σε τοπικό επίπεδο, στις ευθύνες της κυβέρνησης που όλους αυτούς τους μήνες παρουσιάζει «εικονική πραγματικότητα», αφήνει χωρίς πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση πάνω από το 30% των μαθητών. «Με τη σημερινή μας κινητοποίηση στη Βουλή, με τις κινητοποιήσεις των ΕΛΜΕ και των Συλλόγων σε όλη την Ελλάδα, δίνουμε το μήνυμα ότι οι αγώνες μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα. Οτι κάτω από τις μάσκες έχουμε φωνή, η οποία ακούγεται όσο δεν ικανοποιούνται τα αιτήματά μας», τόνισε.


Στην ανάγκη να εξασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση όλων των μαθητών στη μόρφωση αναφέρθηκε ο Ν. Καλιακάτσος, μέλος του ΔΣ της ΑΣΓΜΕ, με αφορμή και την πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου για την αξιολόγηση των μαθητών. «Ως γονείς αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε ώστε το υπουργείο Παιδείας να πάρει τα ουσιαστικά μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων με τους όρους που εμείς και τα παιδιά μας βάλαμε το προηγούμενο διάστημα, γιατί θεωρούμε τη διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία αναντικατάστατη», σημείωσε ανάμεσα σε άλλα.

Στη συνεχιζόμενη επίθεση και στα δικαιώματα των αναπληρωτών, σε μία περίοδο που «οι ανάγκες φωνάζουν για μαζικούς και μόνιμους διορισμούς όλων των αναπληρωτών εδώ και τώρα», αναφέρθηκε ο Απ. Στεργιόπουλος από την Πρωτοβουλία Αναπληρωτών, που στάθηκε στη νέα ρύθμιση για τοπικές προσλήψεις εκπαιδευτικών από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης που καταργεί τη σειρά των πινάκων, ανοίγει το δρόμο για ρουσφέτια. «Η κυβέρνηση και το υπουργείο είναι μακριά από τις ανάγκες και την πραγματικότητα», τόνισε, σημειώνοντας πως θα βρίσκει συνεχώς μπροστά της τους εκπαιδευτικούς στις συλλογικές διαδικασίες των σωματείων, τις Επιτροπές Αγώνα, για τα δικαιώματα στη δουλειά και στη ζωή.

Εκ μέρος των φοιτητικών συλλόγων που έδωσαν δυναμικό «παρών», η Χρ. Λεμπέση - Πάκου κάλεσε αντί να δίνονται 30 εκατομμύρια ευρώ για ένταση της καταστολής μέσα στα πανεπιστήμια, να δοθούν εδώ και τώρα για τις ανάγκες σε καθηγητές, υποδομές, βιβλία, δηλώνοντας πως η κυβέρνηση θα βρίσκει κάθε μέρα μπροστά της τους φοιτητές, στον αγώνα.


Να σημειωθεί ότι μια σειρά φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας προχωρούν και σήμερα Παρασκευή σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας ενάντια στην ένταση της καταστολής στα πανεπιστήμια και για τα ζητήματα της διανομής των συγγραμμάτων, της κατάστασης στις εστίες, τα μέτρα μπροστά στην εξεταστική, τις πρακτικές και τις μετεγγραφές.

Η κινητοποίηση έκλεισε με συνθήματα συνέχισης της πάλης. Παίρνοντας τον λόγο ο Σπ. Μαρίνης, μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ, τόνισε πως στάλθηκε το μήνυμα ότι οι εκπαιδευτικοί θα βρίσκονται «με όλους τους δυνατούς τρόπους παρά τις δυσκολίες στην καθημερινή γραμμή του αγώνα για τα δικαιώματα στη μόρφωση, στη δουλειά και τη ζωή. Αυτά τα αντιεκπαιδευτικά νομοσχέδια, ακόμα και αν ψηφίζονται μέσα στη Βουλή, θα ακυρώνονται στην πράξη μέσα από τον καθημερινό αγώνα. Στέλνουμε μήνυμα προς τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους μαθητές, τους φοιτητές, ότι όλοι μαζί από κοινού έχουμε τη δύναμη, οργανωμένοι, συλλογικά μέσα από τα σωματεία μας, τις διεκδικήσεις και τον αγώνα μας να επιβάλουμε τα δίκαια αιτήματά μας», τόνισε.

Σε άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη αντιπροσωπεία εκπαιδευτικών και γονιών από τις Α', Β', Δ' ΕΛΜΕ και την Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας έκαναν χτες παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, με αιχμές το νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, την ηλεκτρονική αξιολόγηση των μαθητών, την ανάγκη ασφαλούς επαναλειτουργίας των σχολείων κ.ά.

Παράσταση διαμαρτυρίας έγινε χτες και στη Λάρισα από τον Σύλλογο Ειδικού Βοηθητικού και Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (ΣΕΒΕΠΕΑ) Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, στο πλαίσιο της πανελλαδικής μέρας δράσης, με αιτήματα για να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, ανοιχτά σχολεία με ασφάλεια και υγιεινή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ