Παρασκευή 18 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
Ρυθμίσεις μακριά από την ανάγκη για ποιοτική και αναβαθμισμένη Επαγγελματική Εκπαίδευση

Τον αντιδραστικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου ανέδειξαν με τις τοποθετήσεις τους οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Ο ειδικός εισηγητής του Κόμματος Γιάννης Δελής επισήμανε ότι το νομοσχέδιο όχι μόνο δεν έχει καμία σχέση με την αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, αφού πουθενά δεν γίνεται αναφορά για βελτίωση υποδομών και τεχνολογικού εξοπλισμού, πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού και συνολικά για τα αιτήματα μαθητών, εκπαιδευτικών γονιών, αλλά υλοποιώντας σχεδόν όλα όσα ζήτησε ο ΣΕΒ από το περασμένο καλοκαίρι, «δεκαπεντάχρονα παιδιά πετιούνται μακριά από τα σχολεία και οδηγούνται άρον άρον στην κατάρτιση και την ανήλικη εργασία. Αυτό είναι το σημερινό, το σύγχρονο πρόσωπο της βαρβαρότητας του 21ου αιώνα, ανήλικη εργασία, η οποία μάλιστα θα επιδοτείται από το κράτος, στα πλαίσια των ενεργητικών πολιτικών, όπως λέτε, δηλαδή φρέσκο, νεότατο εργατικό δυναμικό, τζάμπα για τις επιχειρήσεις».

«Οσο για τους εκπαιδευτικούς σε αυτές τις επαγγελματικές σχολές», συνέχισε, «το νομοσχέδιο προβλέπει ότι δεν θα είναι μόνιμοι. Δεν θα είναι καν εκπαιδευτικοί αλλά εκπαιδευτές, λέει, με αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών, ή ακόμα και εμπειροτέχνες με επαγγελματική εμπειρία. Με το νομοσχέδιο γίνεται βεβαίως και ένα βήμα παραπέρα, αφού αυτές οι ΕΣΚ μπορεί εκτός από δημόσιες να είναι και ιδιωτικές. Δηλαδή αν μια γαλακτοβιομηχανία σε μια περιοχή έχει ανάγκη από εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό στον κλάδο της, θα μπορεί άνετα να ιδρύει μία επαγγελματική σχολή κατάρτισης, να παίρνει εργάτες από τη δική της σχολή».

Αναφερόμενος στην ίδρυση πρότυπων ΕΠΑΛ, σημείωσε ότι οδηγεί στην κατηγοριοποίησή τους και για τα Δημόσια ΙΕΚ επεσήμανε ότι τα μικρά οδηγούνται στο κλείσιμο και οι σπουδαστές στα νύχια των ιδιωτών σχολαρχών. Το πρόβλημα, τόνισε, είναι η καπιταλιστική αγορά, που στερεί τη μόρφωση από τους νέους για να προσφερθούν φτηνά εργατικά χέρια στο κεφάλαιο.

Ζήτησε την απόσυρση του άρθρου για την ίδρυση Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας, τονίζοντας πως εξυπηρετεί την παραχάραξη της Ιστορίας της Κατοχής της χώρας από τα ναζιστικά γερμανικά στρατεύματα.

Η Μαρία Κομνηνάκα έκανε ειδική αναφορά στα νέα όργανα που δημιουργούνται με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, «με τη συμμετοχή εκπροσώπων των επιχειρήσεων, εργοδοτικών οργανώσεων και τοπικών φορέων, ώστε και σε περιφερειακό επίπεδο να εισηγούνται τις ειδικότητες της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ανάλογα με τις εφήμερες και διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της τοπικής αγοράς». Και, τελικά, η επιλογή της ειδικότητας για έναν μαθητή θα γίνεται με βάση όχι με τι πραγματικά θέλει να ασχοληθεί, αλλά «πού έχει γεννηθεί, και, βέβαια, μόλις αλλάζουν οι ανάγκες της αγοράς, θα τρέχει λαχανιασμένος για νέα κατάρτιση».

«Συνολικά οι αλλαγές που επιχειρεί το νομοσχέδιο είναι μακριά από την ανάγκη για ποιοτική και αναβαθμισμένη Επαγγελματική Εκπαίδευση, αντίστοιχη με τις επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις, και βέβαια μακριά από την ανάγκη για πτυχία με πραγματικό αντίκρισμα, που να εξασφαλίζουν πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα», είπε η βουλευτής του ΚΚΕ, ενώ αναφέρθηκε και στα όσα ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας για αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ.

Υποβάθμιση πτυχίων και κυνήγι δεξιοτήτων

Η κυβέρνηση προορίζει τη γνώση για ένα κλαμπ «εκλεκτών» του συστήματος και αυτόν το στόχο υπηρετεί το νομοσχέδιο, επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Τόνισε ότι τα μέτρα που προβλέπονται στο νομοσχέδιο δεν είναι αποσπασματικά, αφού - όπως είπε - η κυβέρνηση χτίζει πάνω σε αυτά που θεσμοθέτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Διαμορφώνεται στην Παιδεία ένα σύστημα που αυξάνει τους ταξικούς φραγμούς «και είναι αυτό που απαιτεί η αγορά», ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως στόχος είναι η δημιουργία εργαζομένων που θα είναι αναλώσιμοι, χωρίς εργασιακά δικαιώματα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον «Ενιαίο Επιστημονικό Χώρο» που προωθεί η ΕΕ, όπου «ο καθένας - σε οποιοδήποτε επίπεδο εκπαίδευσης βρίσκεται - θα κυνηγάει πιστωτικές μονάδες και δεξιότητες». Αποτέλεσμα θα είναι η ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των πτυχίων, γιατί αποσυνδέονται από εργασιακά δικαιώματα, είπε, προσθέτοντας ότι δημιουργείται ένα σύστημα αλλεπάλληλων εξετάσεων για να μπορεί ένας πτυχιούχος να αποκτά επαγγελματικό δικαίωμα, πολλές από τις οποίες θα είναι πανάκριβες.

Στηλίτευσε επίσης το γεγονός ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία για να υλοποιεί το αντιλαϊκό έργο της, χαρακτήρισε τα περί ισότιμης πρόσβασης στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση «σύντομο ανέκδοτο», ενώ σε σχέση με τις αλλαγές για την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δημιουργεί αναστάτωση και αβεβαιότητα στους υποψήφιους. «Με αυτά που κάνετε σπέρνετε ανέμους και θα θερίσετε θύελλες», τόνισε.

Στη διάρκεια της συζήτησης το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να δείξει ότι διαφωνεί και κάπου με το νομοσχέδιο, κατέθεσε αίτημα αντισυνταγματικότητας για τη διάταξη που αφορά την ίδρυση Ελληνογερμανικού Ιδρύματος. Παρεμβαίνοντας στη διαδικασία, ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι αυτό αποτελεί φανερή προσπάθεια διείσδυσης της γερμανικής κυβέρνησης στην ελληνική Εκπαίδευση, για την παραχάραξη της Ιστορίας.

Υπενθύμισε ότι το Σεπτέμβρη του 2018, όταν είχε γίνει η αρχική κύρωση της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας - Γερμανίας, από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ δεν είχε εκφράσει καμία ένσταση, όσο δε για τον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα σκέφτηκε να κάνει αντιπολίτευση. Αυτά τα ιδρύματα, που ξεφυτρώνουν κατά διαστήματα, σχετίζονται πάντα με τις επιδιώξεις των αστικών τάξεων κάθε χώρας, επεσήμανε και πρόσθεσε πως αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σήμερα, που διεξάγεται μία γιγαντιαία προσπάθεια αναθεώρησης της Ιστορίας, κάτι που είναι και επίσημη πολιτική της ΕΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στήριξη στον δίκαιο αγώνα των φοιτητών (2024-03-06 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση βάζει πιο έντονες ταξικές διαχωριστικές γραμμές στη Δικαιοσύνη (2024-02-22 00:00:00.0)
Στην υποβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών θα βάλουμε φραγμό, κάτω τα χέρια απ' τον Πολιτισμό! (2024-01-17 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις και σε άλλες πόλεις (2019-04-23 00:00:00.0)
«Εκπαιδεύουν» οι επιχειρήσεις (2013-08-04 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2006-03-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ