Σάββατο 13 Νοέμβρη 2021 - Κυριακή 14 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΒΟΥΛΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗ «ΛΙΣΤΑ ΠΕΤΣΑ»

Ψηφίστηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην Ολομέλεια της Βουλής, με ονομαστική ψηφοφορία και στο πλαίσιο ειδικής διαδικασίας, η πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που κατέθεσε στη Βουλή η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με τίτλο «Για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος».

Από τους 299 ψηφίσαντες, υπέρ της πρότασης ψήφισαν 142 βουλευτές και κατά 157, δηλαδή οι βουλευτές της ΝΔ (η ψήφος που λείπει, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, είναι του ανεξάρτητου πλέον βουλευτή Κ. Μπογδάνου). Επομένως, η πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής γίνεται αποδεκτή καθώς, σύμφωνα με το σχετικό τροποποιημένο άρθρο του Συντάγματος, το όριο για να γίνει αποδεκτή η πρόταση είναι 120 βουλευτές, δηλαδή τα 2/5 του αριθμού των βουλευτών.

Η εκπροσώπηση των κομμάτων στην Επιτροπή θα γίνει κατ' αναλογία ενώ η προθεσμία για την ολοκλήρωση των εργασιών της και την υποβολή πορίσματος είναι 2 μήνες.

Αυτό που θα κληθεί να εξετάσει η επιτροπή είναι «τα κριτήρια βάσει των οποίων δόθηκαν περί τα 42 εκατ. ευρώ σε ΜΜΕ, από τις λίστες Πέτσα 1 και 2, η αποτυχημένη εκ του αποτελέσματος εμβολιαστική καμπάνια του υπουργείου Υγείας, η χρηματοδότηση της "Enterprise Greece" για τη διεθνή καμπάνια προβολής της κυβέρνησης, καθώς και η χρηματοδότηση με δημόσιο χρήμα του ιδιοκτήτη της δημοσκοπικής εταιρείας "Opinion Poll"».

Το ΚΚΕ υπερψήφισε την πρόταση, όπως άλλωστε έχει κάνει και με όλες τις προτάσεις για τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών. Εκανε ταυτόχρονα καθαρό ότι δεν έχει μεγάλες προσδοκίες για το αποτέλεσμά της, κρίνοντας όχι μόνο από προηγούμενες περιπτώσεις αλλά και από τη στάση της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων, που απέρριψαν σχετική νομοθετική ρύθμιση, την οποία έχει καταθέσει εδώ και ενάμιση χρόνο το ΚΚΕ.

Η συζήτηση άλλωστε στην Ολομέλεια έδωσε και το στίγμα των όσων θα εκτυλιχτούν στην εξεταστική. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, έκανε λόγο για «πρωτοφανή απόπειρα χειραγώγησης της κοινής γνώμης» από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, για «πρωτοφανές πάρτι απευθείας αναθέσεων στην ιστορία του τόπου» και άλλα παρόμοια, προσπερνώντας βολικά τη διαχρονική πραγματικότητα της ποικιλόμορφης στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, της διαπλοκής με τις κυβερνήσεις και τον κρατικό μηχανισμό.

Καλλιέργησε επίσης αυταπάτες ότι στο υπάρχον πλαίσιο, με τα ΜΜΕ ιδιοκτησία επιχειρηματικών συμφερόντων, μπορεί να υπάρξει αντικειμενική ενημέρωση του λαού, ενώ δείχνοντας και έγνοια για τη διασφάλιση της «κοινωνικής ειρήνης» χαρακτήρισε το ζήτημα «θέμα ηθικής» και εμπιστοσύνης των πολιτών «στο πολιτικό σύστημα».

Ακριβώς σε αυτό το τελευταίο επέλεξε να κάνει κριτική ο εισηγητής της κυβέρνησης, Δ. Καιρίδης, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «τροφοδοτεί μια συλλήβδην απαξίωση του πολιτικού μας συστήματος»... Ο δε υπουργός Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτης, ανέφερε ότι «επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ, που είναι υπέρ της διαφάνειας, να ελέγξει μόνο τη δική μας περίοδο, διότι τη δική τους δεν τη θέλουνε», και γι' αυτόν τον λόγο η ΝΔ καταψηφίζει την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΚΙΝΑΛ δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει την πρόταση και πρότεινε διακομματική επιτροπή, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων της ΕΣΗΕΑ, «για το πώς κατανέμονται οι επιχορηγήσεις των ΜΜΕ και με ποια συγκεκριμένα κριτήρια». «Διακομματική επιτροπή ελέγχου της διαφάνειας» πρότεινε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυρ. Βελόπουλος, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της πρότασης για εξεταστική. Υπέρ τάχθηκε και το ΜέΡΑ25, προτείνοντας τη σύσταση «Σώματος Δίωξης Πολιτικού και Μεγαλοεπιχειρηματικού Εγκλήματος».

Σχολιάζοντας τον καβγά, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας αναφέρθηκε στη διαπλοκή που υπάρχει ανάμεσα στο πολιτικό σύστημα, τις κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα, από τη μία, και στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, από την άλλη, μέρος των οποίων είναι φυσικά και οι μεγαλοϊδιοκτήτες των ΜΜΕ.

«Ολοι σας θέλετε να συντηρείται ένας αδιαφανής μηχανισμός σχέσεων και διαπλοκής με μέσα ενημέρωσης, γιατί όλοι σας θέλετε να υπάρχει ένας μηχανισμός χειραγώγησης του ελληνικού λαού και εξωραϊσμού της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής», τόνισε ο Γ. Γκιόκας, θυμίζοντας ότι αντίστοιχα φαινόμενα που καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, υπήρχαν και επί της διακυβέρνησής του: «Περίεργες» δημοσκοπήσεις, τροπολογίες στήριξης στους μιντιάρχες, μετατροπή της ΕΡΤ σε κυβερνητικό φερέφωνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ