Τετάρτη 13 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τιμή στους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές στο κοιμητήριο Mindelunden

Με έναν ιστορικό περίπατο γεμάτο συγκίνηση στο κοιμητήριο Mindelunden, τόπο μνήμης για τους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους στη μάχη ενάντια στον ναζισμό, ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου η επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στη Δανία.

Η επίσκεψη στο κοιμητήριο πραγματοποιήθηκε ανήμερα της επετείου της ναζιστικής εισβολής στη Δανία. Στο νεκροταφείο βρίσκονται θαμμένοι δεκάδες Δανοί κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές πατριώτες, που πέσανε ηρωικά στη χώρα, όπως και στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, γιατί οργάνωσαν αντίσταση ενάντια στο ναζιστικό κτήνος κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, κόντρα στην πολιτική της αστικής τάξης, της τότε δανέζικης κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον σοσιαλδημοκράτη Στάουνινγκ και του παλατιού, οι οποίοι συνεργάστηκαν με τους ναζί, αποδέχτηκαν όλες τις απαιτήσεις τους, μεταξύ άλλων και να εκδώσουν ιδιώνυμο που απαγόρευε τη λειτουργία και δράση του ΚΚ και να συλλάβουν τους κομμουνιστές παραδίδοντάς τους στους κατακτητές.

«Σήμερα 9 Απρίλη, μέρα που η ναζιστική Γερμανία εισέβαλε στη Δανία, βρισκόμαστε εδώ στο νεκροταφείο, στην Κοπεγχάγη, για να αποτίσουμε φόρο τιμής στους εκατοντάδες αγωνιστές, στους κομμουνιστές που έπεσαν στον αγώνα, έδωσαν τη ζωή τους για τη λευτεριά, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για να ζει η ανθρωπότητα ειρηνικά. Συνεχίζουμε στα βήματά τους για την παγκόσμια ειρήνη, τη δικαιοσύνη, τον εξανθρωπισμό του ανθρώπου, για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό», δήλωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, καταθέτοντας λίγα λουλούδια στον τόπο των εκτελέσεων.


Την ξενάγηση στο χώρο πραγματοποίησε ο Ερτόλ Ζούρντα, Γραμματέας της ΚΟ Δανίας και μέλος της ΤΕ Σκανδιναβίας του ΚΚΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία του νεκροταφείου.

Ιδιαίτερα στάθηκε στο γεγονός πως «82 χρόνια μετά, και παρά την απαίτηση των κομμουνιστών και του εργατικού - λαϊκού κινήματος, το δανέζικο αστικό κράτος δεν έχει αναθεωρήσει την άθλια αντικομμουνιστική απόφασή του για το ιδιώνυμο που απαγορεύει τη λειτουργία και δράση του ΚΚ. Παράλληλα θεωρεί "εθνικούς προδότες" τους Δανούς κομμουνιστές που πήγαν εθελοντές στις Ερυθρές Ταξιαρχίες, στον Ισπανικό Εμφύλιο (550 μαχητές με βάση τα ιστορικά στοιχεία) και μετέπειτα επέστρεψαν οργανώνοντας την αντίσταση στους ναζί κατακτητές του Αξονα.

Στον μεγαλειώδη αυτό αγώνα καθοριστική ήταν η συμβολή της Σοβιετικής Ενωσης, η προσφορά του λαού της, του σοβιετικού κράτους και του θρυλικού Κόκκινου Στρατού.

Ακόμα μέχρι σήμερα ο σύλλογος αντιστασιακών και απογόνων έχει αίτημα την αναγνώριση της Αντίστασης και τη δημόσια καταδίκη του απαράδεκτου νόμου περί ιδιώνυμου».

Το κλιμάκιο του Κόμματος πέρασε από τον τοίχο της μνήμης, με τις 151 πλάκες με τα ονόματα των Δανών μαχητών της Αντίστασης που δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και στις φυλακές.

Λίγα λουλούδια στον τόπο των εκτελέσεων
Λίγα λουλούδια στον τόπο των εκτελέσεων
Στον χώρο του κοιμητηρίου ακόμα είναι θαμμένοι δεκάδες αντιστασιακοί μαχητές που εξοντώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Συνολικά εκτιμάται ότι πάνω από 600 Δανοί δολοφονήθηκαν σε γερμανικές φυλακές και στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Στη συνέχεια, το κλιμάκιο του ΚΚΕ βρέθηκε στο κεντρικό μνημείο όπου βρίσκονται τα μνημεία των ναυτικών και το μνημείο των στρατιωτών.

Εκτιμάται ότι περίπου 6.000 Δανοί ναυτικοί εντάχθηκαν από τον Απρίλη του 1940 στο πολεμικό ναυτικό των Συμμάχων, συμμετέχοντας σε διάφορες πολεμικές ενέργειες κατά του φασιστικού άξονα, ενώ συνολικά περισσότεροι από 2.200 Δανοί ναυτικοί έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Το μνημείο των Δανών στρατιωτών ανεγέρθηκε στη μνήμη των Δανών στρατιωτών και πιλότων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της γερμανικής εισβολής στη Δανία στις 9 Απρίλη 1940 καθώς και αργότερα.

Η αναμνηστική πινακίδα φέρει την ακόλουθη επιγραφή του γνωστού Δανού ποιητή Halfdan Rasmussen:

«Βρέθηκες εδώ και θάφτηκες στην πατρίδα. / Βρέθηκες εδώ σε αυτό το άλσος / όπου η σιωπή του θανάτου σφράγισε το στόμα σου / κοιμήσου ασφαλής, η παιδική σου ηλικία πλησιάζει / σε έφεραν σπίτι αυτοί που αγάπησες / αλλά πάντοτε μιλούσες αγνά και υπέροχα, / την γη αυτή ο θάνατός σου έχει αγιάσει».

Η ξενάγηση ολοκληρώθηκε με λίγα λουλούδια στον ιστορικό τόπο εκτελέσεων, τον ιερό χώρο ποτισμένο από το αίμα συντρόφων μας, εκεί όπου οι ναζί εκτέλεσαν 94 Δανούς μαχητές της αντίστασης, στη συντριπτική τους πλειοψηφία κομμουνιστές, από το 1943 έως το 1945.

Τους μελλοθάνατους οι ναζί τους έπαιρναν νωρίς το πρωί από τις φυλακές στο Vestre και τους έφερναν στον χώρο, όπου τους έδεναν σε τρεις πόλους από κορμούς πεύκων και τους εκτελούσαν. Οι τρεις αυθεντικοί πόλοι έχουν μεταφερθεί στο Μουσείο Ελευθερίας από τη δεκαετία του 1950 και στη θέση τους υπάρχουν τρία ακριβή αντίγραφα από χάλκινους στύλους.

Το μνημείο αποκαλύφθηκε στις 5 Μάη 1950 στα εγκαίνια του κοιμητηρίου. Η επιγραφή είναι από τον Kaj Munk, πασίγνωστο Δανό θεατρικό συγγραφέα και γνωστό για το πολιτιστικό του έργο καθώς και για το μαρτύριό του κατά την κατοχή της Δανίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, και αναφέρει:

«Αγόρια, εσείς αγόρια που πεθάνατε.

Ανάψατε για τη Δανία, στο βαθύτερο σύννεφο

ένα φωτεινό πρωινιάτικο κόκκινο χρώμα».

Ολοκληρώνοντας την ξενάγηση ο Ερτόλ Ζούρντα σημείωσε:

«Μελετούμε κι αναδεικνύουμε την ιστορική αλήθεια κόντρα στο ψέμα και την παραχάραξη. Υπερασπιζόμαστε τα μνημεία του αγώνα από οποιαδήποτε ιμπεριαλιστική δύναμη και αστικό κέντρο επιχειρήσει να τα βεβηλώσει, για να φέρει την αιματοβαμμένη Ιστορία των λαών στα μέτρα του. Τιμάμε όλους τους αγωνιστές του αντιφασιστικού και αντιιμπεριαλιστικού αγώνα. Τους μαχητές του Κόκκινου Στρατού, της Σοβιετικής Ενωσης, τους αγωνιστές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, του ΔΣΕ στην Ελλάδα, τους Δανούς αντιστασιακούς μαχητές, τους μαχητές και επαναστάτες σε κάθε χώρα που πάλεψαν κατά του ναζιστικού κτήνους και του συστήματος που το γεννά, καθώς και όλους και όλες που πέρασαν από τα κολαστήρια των φυλακών, τα κάτεργα της εξορίας, τα στρατοδικεία, τα εκτελεστικά αποσπάσματα. Είμαστε σίγουροι. Η τελική νίκη θα είναι των λαών!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ