Τετάρτη 13 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο ΤΖΕΦΡΙ ΠΑΪΑΤ ΓΙΑ ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ
Συχαρίκια για τη βαθύτερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς

Εύσημα στις κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας για τα βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα για την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο, με μια σειρά έργα που είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε βαίνουν προς ολοκλήρωση, έδωσε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, από τη Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκε χτες, για το Διεθνές Συνέδριο Πόλεων Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι ο στόχος και της μετατροπής της Βόρειας Ελλάδας σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο και ενεργειακό κόμβο εξυπηρετεί τις επιδιώξεις των ΗΠΑ για απεξάρτηση της ΕΕ από το φυσικό αέριο της Ρωσίας και ταυτόχρονα την αύξηση των αγορών για το αμερικανικό.

«Μακάρι οι άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να έβλεπαν τόσο μπροστά όσο η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τα βήματα που έχει κάνει πάνω από μια δεκαετία τώρα για να διαφοροποιηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους. Και αναφέρθηκε σε έργα όπως ο TAP, ο σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα, ο IGB και ο σταθμός παραλαβής και αεριοποίησης LNG στην Αλεξανδρούπολη.

Οι Πάιατ στην πραγματικότητα μοιράζει τα εύσημα στις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ για την προώθηση της ευρωατλαντικής στρατηγικής και ειδικότερα των αμερικάνικων συμφερόντων, υπηρετώντας τους στόχους τις αστικής τάξης για αναβάθμιση της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από ορισμένες πολύ μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες που δεν έλαβαν την έγκαιρη απόφαση που πήρε η ελληνική κυβέρνηση για να τερματίσει την εξάρτηση και την ευαλωτότητα από τη Ρωσία», σημείωσε ο Αμερικανός πρέσβης και χαρακτήρισε απολύτως σωστή την ατζέντα του Ελληνα πρωθυπουργού για την ενεργειακή μετάβαση.

Οπως είπε, «η αγορά LNG είναι παγκόσμια. Το αέριο θα πάει εκεί που το στέλνει η αγορά. Από αυτή την άποψη, το ενδιαφέρον μας για την Ελλάδα δεν είναι πρωτίστως εμπορικό». Σχολίασε επίσης ότι «υπάρχουν μεγάλα τμήματα της ευρωπαϊκής οικονομίας όπου το βιομηχανικό μοντέλο οργανώνεται γύρω από τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία» και υπογράμμισε πως πολλές χώρες, όπως η Βουλγαρία και κράτη των Δυτικών Βαλκανίων, πλέον δεν θέλουν να έχουν τη Ρωσία ως μονοπωλιακό προμηθευτή τους.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αμερικανικές εταιρείες να μπουν στα νέα πρότζεκτ που προωθούνται για τους νέους πλωτούς σταθμούς αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG (FSRU) ο Πάιατ, ως ο καλύτερος πλασιέ των αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων, υπενθύμισε πως «οι ΗΠΑ είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας LNG στον κόσμο και οι αμερικανικές εταιρείες έχουν μεγάλη παράδοση στη συνεργασία με αντίστοιχες εταιρείες εδώ στην Ελλάδα».

Ο Τζ. Πάιατ αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στον στρατηγικό ρόλο της Αλεξανδρούπολης και της ευρύτερης περιοχής, ενώ για τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Καβάλας που βρίσκονται σε εξέλιξη (μεταξύ των πλειοδοτών βρίσκεται και η αμερικανική εταιρεία «BLACK SUMMIT») προέτρεψε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, για να μη χαθεί το ενδιαφέρον των επενδυτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ