Τετάρτη 13 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνάντηση με εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας

Στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στη Δανία, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας Δανίας (ΕΚΔ) αποτελούμενη από την πρόεδρο, Ελίνα Σταματάτου, και τα μέλη του ΔΣ Χρόνη Κολιτσόπουλο και Ζωή Λαμπράκου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής, ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, και ο Πάνος Απέργης, Γραμματέας της Τομεακής Οργάνωσης Σκανδιναβίας του ΚΚΕ.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν τα προβλήματα και τα αιτήματα των Ελλήνων μεταναστών στη Δανία. Σήμερα ζουν στη Δανία περίπου 4.000 Ελληνες, οι οποίοι αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά το 2012, λόγω της κρίσης στην Ελλάδα. Μεγάλο τμήμα τους αποτελούν φοιτητές και μεταπτυχιακοί, νέοι επιστήμονες, στον κλάδο της Ενέργειας, στις ΑΠΕ, μηχανικοί, γιατροί, αλλά και εργάτες, κυρίως στις Κατασκευές, εργαζόμενοι στον Επισιτισμό και αλλού, οι οποίοι - όπως μεταφέρθηκε - σε πολλές περιπτώσεις δουλεύουν μέσω δουλεμπορικών γραφείων, με μισθούς Ελλάδας και χωρίς δικαιώματα, με άθλιους όρους δουλειάς και ζωής.

Στη συνάντηση μεταφέρθηκαν επίσης μια σειρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες μετανάστες και για τα οποία απευθύνονται μαζικά στην ΕΚΔ, η οποία - όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε - σε πολλές περιπτώσεις καλείται να παίξει ρόλο προξενείου. Μεγάλα είναι τα γραφειοκρατικά και άλλα προβλήματα, όπως και τα έξοδα που απαιτούνται π.χ. για την έκδοση διαβατηρίων. Στην Εκπαίδευση οι δάσκαλοι αμείβονται με μισθούς Ελλάδας και ένα πολύ μικρό επιμίσθιο - επί της ουσίας πρόκειται για μισθούς πείνας σε σχέση με το κόστος ζωής στη Δανία. Επεσήμαναν ακόμα την έλλειψη Πολιτιστικού Τμήματος στην πρεσβεία κ.λπ.

Η αντιπροσωπεία του ΔΣ ενημέρωσε τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τη δράση της ΕΚΔ, η οποία ιδρύθηκε στα χρόνια της χούντας, με αντιδικτατορικό περιεχόμενο, και μέχρι και σήμερα, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, διατηρεί τη δράση της. Ενα από τα βασικά προβλήματα της Κοινότητας είναι η έλλειψη χώρων, και για τη λειτουργία γραφείων αλλά και για διεξαγωγή εκδηλώσεων, αφού τα ενοίκια είναι απαγορευτικά, ενώ έχει διακοπεί και η χρηματική βοήθεια που έπαιρνε τις προηγούμενες δεκαετίες η ΕΚΔ από το υπουργείο Εξωτερικών και τον δήμο Κοπεγχάγης. Στόχος της ΕΚΔ είναι η ανάδειξη και η αγωνιστική διεκδίκηση για την επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν τους Ελληνες μετανάστες στη Δανία, ιδιαίτερα τους νεότερους, που δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να τα βγάλουν πέρα.

Η πρόεδρος της ΕΚΔ μετέφερε στον Δ. Κουτσούμπα και τα αιτήματα της Κοινότητας: Μόνιμη και σταθερή χρηματοδότηση από το ελληνικό και το δανέζικο κράτος, ώστε να μπορούν να καλύπτονται τα πάγια έξοδα. Ενίσχυση του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας (ΤΕΓ) στην Κοπεγχάγη με παραπάνω δασκάλους, αλλά και δημιουργία ανάλογων Τμημάτων σε άλλες περιοχές της Δανίας όπου μένουν ελληνικές οικογένειες. Δωρεάν μετάφραση από την πρεσβεία των απαραίτητων πιστοποιητικών (γέννησης, γάμου κ.ο.κ.). Ενίσχυση του Διεθνούς Ληξιαρχείου με περισσότερους υπαλλήλους, ώστε να μην καθυστερούν τόσο οι υποθέσεις.

Από τη μεριά του ο Δ. Κουτσούμπας ευχαρίστησε τα μέλη του ΔΣ για την αναλυτική ενημέρωση γύρω από τη δράση της Κοινότητας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες μετανάστες. Δεσμεύτηκε ότι το ΚΚΕ με παρεμβάσεις στη Βουλή και στα αρμόδια υπουργεία θα μεταφέρει τα αιτήματα της ΕΚΔ, ενώ επεσήμανε την ανάγκη και οι Ελληνες μετανάστες με τον αγώνα τους να διεκδικήσουν την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ