Τετάρτη 13 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Συνέδριο τώρα, κάλπες για πρόεδρο και Κεντρική Επιτροπή τον Μάη

Αρχίζει αύριο Πέμπτη το τρίτο τακτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που αναμένεται να επικυρώσει τις προτάσεις του προέδρου του, Αλέξη Τσίπρα, για την εκλογή Κεντρικής Επιτροπής και προέδρου απευθείας από τα οργανωμένα μέλη του κόμματος, διαδικασία που τοποθετείται στα μέσα Μάη.

Διακηρυγμένη πρόθεση της πλειοψηφίας είναι το άνοιγμα στο «κέντρο» και η επικράτηση στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, ώστε από θέση ισχύος ο ΣΥΡΙΖΑ να διαπραγματευτεί μετεκλογικά μια σύμπραξη με το ΚΙΝΑΛ. Στην πραγματικότητα γίνεται προσπάθεια για προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να ανταποκριθεί καλύτερα στον ρόλο του στο αστικό πολιτικό σύστημα, εξ ου και οι αλλαγές - απομιμήσεις που προωθούν στον δρόμο της παραπέρα ενίσχυσης του «αρχηγικού κόμματος», ακολουθώντας τα πρότυπα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Η λογική άλλωστε των προτάσεων που υπερασπίζεται με ζήλο η πλειοψηφία περί τον Αλ. Τσίπρα είναι αυτή που έχουν υιοθετήσει τα περισσότερα αστικά κόμματα διεθνώς, δηλαδή ενός πολιτικού φορέα με οργανωτική δομή που θα του επιτρέπει να έχει πιο ευαίσθητα «αντανακλαστικά» στις ανάγκες του πολιτικού συστήματος, στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, και να παρεμβαίνει ακόμα πιο άμεσα στις ανάγκες της λαϊκής χειραγώγησης. Μοντέλο λειτουργίας δηλαδή που θυμίζει περισσότερο τα κόμματα των ΗΠΑ. Πρωτεργάτης αυτής της λογικής στην Ελλάδα, θυμίζουμε, υπήρξε ο Γ. Α. Παπανδρέου.

Σε αυτήν την κατεύθυνση εξάλλου «έσπρωχναν» επιμελώς μεγαλοεπιχειρηματίες και συγκροτήματα του Τύπου: Με «επισημάνσεις» όπως ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, χάνοντας το τρένο του μετασχηματισμού και της διεύρυνσης, κάνει το λάθος να παγιδευτεί σε εσωκομματικές διαδικασίες ενόψει του συνεδρίου, που αφορούν μηχανισμούς και φράξιες και όχι την κοινωνία. Οι πολίτες θέλουν λύσεις και απαντήσεις στα προβλήματά τους και αδιαφορούν για τα εσωκομματικά. Και πλέον ο χρόνος δεν είναι ο ίδιος για τον κ. Τσίπρα, με την έλευση νέου παίκτη στο γήπεδο της σοσιαλδημοκρατίας» («Βήμα», 19/12), καθώς και με υποδείξεις ότι για να ανταποκριθεί στον ρόλο του χρειάζεται «μεγάλες εσωοργανωτικές αλλαγές» και «έμπρακτη αυτοκριτική» για την κυβερνητική του θητεία, απαλλαγή από «βαρίδια» που το «βεβαρημένο» τους αντιλαϊκό παρελθόν και οι «διχαστικές» θέσεις τους δεν μπορούν να υπηρετήσουν στις σημερινές συνθήκες τον στόχο της κυβερνητικής εναλλαγής.

Σύμφωνα με τις προτάσεις του Αλ. Τσίπρα, οι εσωκομματικές εκλογές για πρόεδρο και Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις 15 Μάη. Δικαίωμα ψήφου στην κάλπη για εκλογή προέδρου θα έχουν όσοι εγγράφονται ακόμα και ανήμερα της ψηφοφορίας. Για την εκλογή Κεντρικής Επιτροπής, ωστόσο, θα ψηφίσουν όσοι είχαν εγγραφεί έως τις 21 Μάρτη, προκειμένου να αμβλυνθούν κάπως οι αντιρρήσεις της μειοψηφίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ