Τετάρτη 13 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ» ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Ούτε ασπιρίνες τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Ενας ακόμα καβγάς στην Ολομέλεια για να καλύψουν την κοινή τους στρατηγική

Eurokinissi

Την ίδια στιγμή που η ακρίβεια και η ενεργειακή φτώχεια καλπάζουν, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ - ΠΑΣΟΚ, που έχουν εφαρμόσει και εξακολουθούν να πίνουν νερό στο όνομα της στρατηγικής της «απελευθέρωσης» της ηλεκτρικής ενέργειας και της «πράσινης μετάβασης», πριμοδοτώντας τα αρπακτικά των ΑΠΕ και τις «πράσινες» μπίζνες τους, έστησαν χτες στη Βουλή μία ακόμα ψευδεπίγραφη αντιπαράθεση για να καλύψουν ότι είναι συνένοχοι στο έγκλημα.

Αφορμή στάθηκε η κατάθεση του «συμπληρωματικού προϋπολογισμού» από την κυβέρνηση με μορφή τροπολογιών, με δαπάνες ύψους 2 δισ. ευρώ για μέτρα που όπως κατήγγειλαν οι βουλευτές του ΚΚΕ «δεν μπορούν να αναπληρώσουν τις τεράστιες απώλειες των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων». Ενδεικτικά, τα μέτρα προβλέπουν την καταβολή μόλις 200 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους και ανασφάλιστους υπερήλικες, μερικά ψίχουλα για το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», ελάχιστη επιδότηση του ντίζελ για τους αγρότες κ.ά.

Οπως παραδέχτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, «η εποχή απαιτεί από όλους σύνεση, λογική και ρεαλισμό». Για να χρυσώσει και λίγο το χάπι, αναφέρθηκε στη γνωστή κοροϊδία της «υπερφορολόγησης των υπερκερδών», λέγοντας ότι «τις επόμενες μέρες θα έρθει στη Βουλή και θα συζητήσουμε και τον τρόπο φορολόγησής τους». Πρόσθεσε ότι «το βασικό ολιγοπώλιο που κάνει τη ζημιά είναι το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο έχει 40% μερίδιο στην κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη» και από το οποίο θα πρέπει «να απαλλαγούμε», δίνοντας το στίγμα των σχεδιασμών που εμπλέκουν τη χώρα όλο και βαθύτερα στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, για τα συμφέροντα της εγχώριας αστικής τάξης, που θέλει τη χώρα ενεργειακό κόμβο προκειμένου να αναβαθμίσει τη θέση και τις μπίζνες της.

Ο δε ΣΥΡΙΖΑ διά στόματος Ε. Αχτσιόγλου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν επιβάλλετε στοιχειώδεις κανόνες στην αγορά, την αφήνετε να λειτουργεί ανεξέλεγκτη, να σωρεύονται υπερκέρδη στις εταιρείες παραγωγής Ενέργειας την ίδια ώρα που και η Κομισιόν καλεί τα κράτη να φορολογήσουν τα υπερκέρδη, την ώρα που άλλα κράτη παίρνουν μέτρα για να προστατεύσουν τους πολίτες», φέρνοντας ως παράδειγμα την Ισπανία, κ.λπ.

Προσπαθείτε να συγκαλύψετε τις αιτίες

Οπως επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, «η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι ψευδεπίγραφη και αποπροσανατολιστική, γιατί προσπαθείτε να συγκαλύψετε τόσο τις αιτίες της ακρίβειας όσο και τα μέτρα ανακούφισης που πρέπει να ληφθούν». Πρόσθεσε πως αυτό που θέλουν να συγκαλύψουν είναι ότι «είστε συνένοχοι σε αυτήν την αιτία, που είναι ο μακροχρόνιος σχεδιασμός της ΕΕ, η οποία προετοίμασε το έδαφος για να εκδηλωθεί αυτό το κύμα ακρίβειας, ιδιαίτερα στον τομέα της Ενέργειας. Είναι δηλαδή η ευρωενωσιακή πολιτική "απελευθέρωσης" της αγοράς Ενέργειας και η "πράσινη μετάβαση", που αποτελεί κερδοφόρα διέξοδο για τα λιμνάζοντα κεφάλαια και τη στηρίζουν με χέρια και με πόδια η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα. Προσπαθούν να συγκαλύψουν ότι η άλλη όψη του νομίσματος της ακρίβειας στον τομέα της Ενέργειας προέρχεται από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πολέμους, στους οποίους η χώρα συμμετέχει με τα μπούνια, με ευθύνη της σημερινής και των άλλων κυβερνήσεων».

Οσον αφορά τα παραδείγματα των άλλων χωρών που διαρκώς επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: «Σε ποιον τα πουλάτε αυτά τα φούμαρα; Εκεί, στις άλλες χώρες της Ευρώπης, ο λαός δεν αντιμετωπίζει ακρίβεια; Δεν έχει ενεργειακή φτώχεια;». Ως παράδειγμα έφερε την Ισπανία, όπου τα δικαστήρια δικαίωσαν τις εταιρείες Ενέργειας που είχαν προσφύγει κατά της φορολόγησής τους. «Αυτά τα συγκαλύπτετε γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι το κάθε αστικό κράτος και η ΕΕ όχι μόνο δεν ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα των λαών, αλλά είναι εχθρικά απέναντι στα λαϊκά συμφέροντα, και προσπαθείτε να τα εξαγνίσετε, καλλιεργώντας την αυταπάτη ότι με μια άλλη κυβέρνηση και με μια άλλη διαχείριση θα μπορούσε ο λαός να ζήσει και να επιβιώσει».

Δείχνοντας πώς ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει, υπενθύμισε ότι η απολιγνιτοποίηση είχε ξεκινήσει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που στο «εθνικό σχέδιο» του 2018 είχε καθορίσει την αντικατάσταση του λιγνίτη από το εισαγόμενο φυσικό αέριο, «εθνικό σχέδιο» που τώρα υλοποιεί η ΝΔ με επιμέρους διαφορές. Σημείωσε δε ότι υπέρμαχος αυτής της πολιτικής είναι και το κόμμα του Βαρουφάκη, «το οποίο προσφέρει το τυράκι στη φάκα για τον λαό να αποδεχτεί την "πράσινη μετάβαση". Και ποιο είναι το τυράκι στη φάκα; Τα φωτοβολταϊκά στη στέγη».

Κριτήριο για τους εργαζόμενους, ανέδειξε, είναι η στάση των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων απέναντι στις διεκδικήσεις τους. Γιατί όσο και να λένε για φορολόγηση των υπερκερδών, ακόμα και των κερδών, η πραγματική ανακούφιση για τον λαό είναι η κατάργηση της έμμεσης φορολογίας και των ειδικών φόρων κατανάλωσης, η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, η κατάργηση των τελών των ρύπων, η κατάργηση του «Χρηματιστηρίου Ενέργειας», και όχι τα μέτρα - ασπιρίνες και η αναδιανομή της φτώχειας, όπως κάνει η κυβέρνηση με τον «συμπληρωματικό προϋπολογισμό», που είναι από χέρι αντιλαϊκός.

Εκανε καθαρό ότι για να γίνει η κάλυψη των λαϊκών αναγκών ο κινητήριος μοχλός της οικονομίας, χρειάζεται να αλλάξει χέρια η εξουσία. Και κάλεσε σε μέτωπο ρήξης και ανατροπής απέναντι στη μιζέρια του καπιταλιστικού συστήματος.

Ενσωματώθηκαν άλλες 7 αντιδραστικές Οδηγίες της ΕΕ

Οι τροπολογίες της κυβέρνησης είχαν κατατεθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την ενσωμάτωση 7 ακόμα Οδηγιών της ΕΕ, με πιο χαρακτηριστικές, όπως ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, αυτές που στο όνομα χρηματοοικονομικών και άλλων πληροφοριών, για την πρόληψη, ανίχνευση ή διερεύνηση ορισμένων ποινικών αδικημάτων περιλαμβάνουν μέτρα που προωθούν το γνωστό τσουβάλιασμα των αδικημάτων σχετιζόμενων με την τρομοκρατία, έννοια - λάστιχο, εντάσσοντας σε αυτή κάθε ριζοσπαστική σκέψη, ως κίνδυνο για τη συνοχή της ΕΕ, μέχρι και τις λαϊκές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. «Ορίστε ποιος είναι ο εχθρός, του κράτους σας και της ΕΕ», ανέφερε η Μ. Κομνηνάκα, προσθέτοντας ότι συνεχίζεται η προσπάθεια «βήμα βήμα, μέσα από διαδοχικές ευρωενωσιακές Οδηγίες, να χτίζεται ένα βαθιά αντιδραστικό οικοδόμημα, στο πλαίσιο του λεγόμενου Χώρου Ελευθερίας Ασφάλειας και Δικαιοσύνης της ΕΕ, εκσυγχρονίζοντας συνεχώς τους μηχανισμούς και το οπλοστάσιο του φακελώματος και της καταστολής σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών».

Οσο για τον «συμπληρωματικό» κρατικό προϋπολογισμό, ανέφερε ότι δεν πρόκειται να ανακουφίσουν τον λαό από τα τεράστια βάρη της ακρίβειας, και κατέθεσε το διεκδικητικό πλαίσιο των συνδικάτων των εργαζομένων.

Νέα τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ

Με αφορμή την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση για την παράταση της διαδικασίας της ειδικής εκκαθάρισης της ΛΑΡΚΟ για άλλους τρεις μήνες «προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία», η Μ. Κομνηνάκα ανέδειξε το έγκλημα σε βάρος της ΛΑΡΚΟ και των εργαζομένων της, που τον πλούτο της «τον παραδίδετε βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα, τη στιγμή μάλιστα που η τιμή του νικελίου καταγράφει ρεκόρ». Πρόσθεσε δε ότι την απάντηση για τη συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, με σχέδιο εκσυγχρονισμού και αύξησης της παραγωγής της, «σας την έχουν δώσει με κάθε λεπτομέρεια οι εργάτες», αλλά και το ΚΚΕ με την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει και η οποία παραμένει στα συρτάρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ