Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - YEMENH - ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Διεύρυνση συγκρούσεων με Ισραήλ - ΗΠΑ

Οι εχθροπραξίες στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου συνεχίστηκαν και χτες με τη ρίψη αντιαρματικών πυραύλων από τη «Χεζμπολάχ», που αναχαιτίστηκαν από τον ισραηλινό στρατό. Επίσης, η «Χεζμπολάχ» έβαλε με πυρά κατά ισραηλινού τηλεκατευθυνόμενου στρατιωτικού αεροσκάφους πάνω από την περιοχή Ντοβ.

Το βράδυ της Τετάρτης Υεμενίτες Σιίτες αντάρτες Χούθι κατέρριψαν αμερικανικό drone καθώς πετούσε στα ανοιχτά της εμπόλεμης χώρας. «Η αεράμυνά μας κατέρριψε ένα αμερικανικό drone (MQ9) ενώ εκτελούσε εχθρικές, εποπτικές και κατασκοπευτικές επιχειρήσεις στα χωρικά ύδατα της Υεμένης μαζί με τη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ στην ισραηλινή οντότητα», ανακοίνωσαν οι Χούθι. Στη συνέχεια δημοσίευσαν ένα βίντεο που δείχνει τη στιγμή που κατέρριψαν το αμερικανικό «MQ9 Reaper», το οποίο κοστίζει περίπου 32 εκατομμύρια δολάρια.

Ταυτόχρονα, συγκρούσεις σημειώνονται και στη Συρία. Χτες ανακοινώθηκε από τις ΗΠΑ ότι δύο μαχητικά τους F-15 χτύπησαν αποθήκη όπλων στη Συρία που σχετιζόταν με το Ιράν. Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λόιντ Οστιν, αναφέρεται θρασύτατα ότι «οι αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις διεξήγαγαν σε νόμιμη άμυνα πλήγμα εναντίον εγκατάστασης στην ανατολική Συρία που χρησιμοποιείτο από τους Φρουρούς της Επανάστασης και οργανώσεις συνδεόμενες με αυτούς». Ο Οστιν απείλησε και με κλιμάκωση τονίζοντας πως εάν οι επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων στη Συρία συνεχιστούν, οι ΗΠΑ είναι «καθ' όλα έτοιμες να λάβουν περαιτέρω αναγκαία μέτρα» για να τα «προστατεύσουν». Τα αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονται σε συριακό έδαφος που έχουν καταλάβει, σε αντίθεση με τη θέληση της συριακής κυβέρνησης.

Χτες επίσης εξερράγη βόμβα σε δρόμο κοντά στη Μοσούλη του βόρειου Ιράκ, τη στιγμή που περνούσε από το σημείο μια κοινή περίπολος των αμερικανικών δυνάμεων και της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του Ιράκ. Από την έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές σε ένα όχημα, αλλά δεν τραυματίστηκε κανείς.

Ακολούθησαν δύο επιθέσεις drones κατά αμερικανικών στρατευμάτων, εκ των οποίων η μία στην αεροπορική βάση που βρίσκεται στο Ερμπίλ του αυτόνομου Κουρδιστάν και η άλλη στη βάση Αϊν αλ Ασαντ που βρίσκεται δυτικά της Βαγδάτης, δίχως να τραυματιστούν Αμερικανοί στρατιώτες.

Υπολογίζεται πως από τις 7 Οκτώβρη, τα αμερικανικά στρατεύματα σε Συρία και Ιράκ έχουν γίνει πάνω από 40 φορές στόχος επίθεσης με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 45 στρατιωτικών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμάκωση συγκρούσεων και επιθέσεων (2024-06-04 00:00:00.0)
Συνέχεια στις συγκρούσεις (2024-01-11 00:00:00.0)
Νέες αιματηρές εχθροπραξίες (2023-12-28 00:00:00.0)
Συγκρούσεις με τις δυνάμεις του Ισραήλ (2023-12-14 00:00:00.0)
Επικίνδυνα «φιτίλια» ανάβουν σε όλη την περιοχή (2023-11-18 00:00:00.0)
Τύμπανα πολέμου σε όλη τη Μέση Ανατολή (2023-10-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ