Πέμπτη 27 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο πλευρό των Αμερικανών και των Ισραηλινών

Δήλωση της Συνόδου Κορυφής της Σεβίλλης για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

Στη Σύνοδο της Σεβίλλης οι «15» ασχολήθηκαν και με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Εδωσαν, λοιπόν, στη δημοσιότητα «Δήλωση για τη Μέση Ανατολή», η οποία παρατίθεται στο 4ο Παράρτημα των Συμπερασμάτων της Προεδρίας. Η Δήλωση αυτή είναι η παρακάτω:

«Η κρίση στη Μέση Ανατολή βρίσκεται σε δραματική καμπή. Μια περαιτέρω κλιμάκωση θα κάνει την κατάσταση ανεξέλεγκτη. Τα εμπλεκόμενα μέρη δεν μπορούν να βρουν λύση μόνα τους. Απαιτείται επειγόντως πολιτική δράση από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Βασικός θα είναι ο ρόλος των "Τεσσάρων" στην προώθηση της έναρξης ειρηνευτικής διαδικασίας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει ότι πρέπει να συγκληθεί σύντομα διεθνής διάσκεψη, η οποία θα εξετάσει τις πολιτικές πτυχές, καθώς επίσης τις πτυχές της ασφάλειας και της οικονομίας, θα πρέπει επίσης να επιβεβαιώσει εκ νέου τις παραμέτρους της πολιτικής λύσης και να ορίσει ένα ρεαλιστικό και σαφώς καθορισμένο χρονοδιάγραμμα.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει έντονα κάθε τρομοκρατική επίθεση κατά Ισραηλινών αμάχων. Η ειρηνευτική διαδικασία και η σταθερότητα της περιοχής δεν μπορεί να είναι όμηροι της τρομοκρατίας. Η μάχη κατά της τρομοκρατίας πρέπει να συνεχιστεί. Ταυτόχρονα, πρέπει να συνεχιστούν και οι διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης.

Διευθέτηση μπορεί να επιτευχτεί μέσα από διαπραγματεύσεις και μόνο μέσα από διαπραγματεύσεις. Στόχος είναι ο τερματισμός της κατοχής και η σε σύντομο χρονικό διάστημα σύσταση ενός δημοκρατικού, βιώσιμου, ειρηνικού και κυρίαρχου κράτους της Παλαιστίνης, με βάση τα σύνορα του 1967, εάν χρειαστεί με ελάσσονες προσαρμογές που θα συμφωνηθούν από τα οικεία μέρη. Το τελικό αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι δύο κράτη που θα ζουν ειρηνικά το ένα δίπλα στο άλλο, μέσα σε ασφαλή και αναγνωρισμένα σύνορα και θα έχουν ομαλές σχέσεις με τους γείτονές τους. Σε συνάρτηση με αυτό, θα πρέπει να βρεθεί δίκαιη λύση στο περίπλοκο ζήτημα της Ιερουσαλήμ και μια δίκαιη, βιώσιμη και συμπεφωνημένη λύση στο πρόβλημα των Παλαιστίνιων προσφύγων.

Ουσιώδης θα είναι η μεταρρύθμιση της Παλαιστινιακής Αρχής. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει από την ΠΑ να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για μεταρρύθμιση του τομέα της ασφάλειας, για τη διεξαγωγή, σύντομα, εκλογών και για πολιτική και διοικητική μεταρρύθμιση. Η Ευρωπαϊκή Ενωση επιβεβαιώνει και πάλι τη βούλησή της να εξακολουθήσει να παρέχει βοήθεια για τις μεταρρυθμίσεις αυτές.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στα κατεχόμενα εδάφη θα πρέπει να σταματήσουν. Οι περιορισμοί της ελευθερίας κινήσεων θα πρέπει να αρθούν. Τα τείχη δε θα φέρουν την ειρήνη.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να συμβάλει τα μέγιστα στην οικοδόμηση της ειρήνης, καθώς και στην ανασυγκρότηση της παλαιστινιακής οικονομίας ως αναπόσπαστο μέρος της περιφερειακής ανάπτυξης.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συνεργαστεί με τα μέρη και με τους εταίρους της στη διεθνή κοινότητα, ιδίως με τις Ηνωμένες Πολιτείες, στα πλαίσια των "Τεσσάρων", προκειμένου να αξιοποιηθεί κάθε ευκαιρία για ειρήνευση και για ένα αξιοπρεπές μέλλον όλων των λαών της περιοχής».

Οπως γίνεται φανερό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μιλά για την ανάγκη «ουσιώδους μεταρρύθμισης της Παλαιστινιακής Αρχής», συνοδεύει δε αυτή τη φράση με την επιβεβαίωση «της βούλησης να εξακολουθήσει να παρέχει βοήθεια για τις μεταρρυθμίσεις αυτές». Ολα τα παραπάνω αποτελούν οπωσδήποτε απ' ευθείας επέμβαση στα εσωτερικά ενός κράτους και δεν απέχουν ιδιαίτερα από την πρόταση που, δύο μέρες μετά, έκανε ο Αμερικανός Πρόεδρος για την ανάγκη απομάκρυνσης του Γ. Αραφάτ. Ερχεται, λοιπόν, η Σύνοδος Κορυφής στη Σεβίλλη να προσθέσει το δικό της βάρος στα ήδη υπέρβαρα μαρτύρια που σηκώνει στις πλάτες του ο παλαιστινιακός λαός και να φουσκώσει με νέο αέρα τα πανιά των Ισραηλινών στην προσπάθειά τους να γονατίσουν μια για πάντα τον αδούλωτο λαό της Παλαιστίνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ