Πέμπτη 27 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΒΡΟΣ
Δραματική η κατάσταση χιλιάδων προσφύγων

Τις ανησυχητικές διαστάσεις του προβλήματος στην περιοχή επισημαίνει η ΚΟ Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης του ΚΚΕ, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την ανάλγητη στάση της κυβέρνησης

Αθλιες οι συνθήκες κράτησης των οικονομικών μεταναστών που εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα
Αθλιες οι συνθήκες κράτησης των οικονομικών μεταναστών που εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα
Σε αδιέξοδο έχουν βρεθεί οι υπηρεσίες του Νομού Εβρου αφού αδυνατούν να φιλοξενήσουν τους 2.700 περίπου οικονομικούς και πολιτικούς πρόσφυγες, που οι περισσότεροι πέρασαν τις τελευταίες μέρες τα σύνορα του Εβρου. Οι μετανάστες, όπως δήλωσε ο νομάρχης Εβρου, στοιβάζονται σε αποθήκες, στους σταθμούς συνοριακής φύλαξης και στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων. Μόνο στην περιοχή Δικαίων σ' ένα κτίριο που μπορεί να φιλοξενήσει το πολύ 300 άτομα, βρίσκονται αυτή την ώρα πάνω από 600! Αποδεικνύεται ότι στα χαρτιά έχουν μείνει τα σχέδια για τη δημιουργία χώρων υγιεινής, περίφραξη του αύλειου χώρου και τη διαμόρφωση χώρου ώστε να υπάρχει μία αξιοπρεπής κατάσταση για τους μετανάστες που έρχονται στη χώρα.

Οπως γράφουν τοπικές εφημερίδες της Θράκης, την προηγούμενη βδομάδα έγινε σύσκεψη με την παρουσία του υπουργού Δημόσιας Τάξης για τα μέτρα απώθησης των μεταναστών που περνάνε τον Εβρο και κρίθηκε αναγκαία η εφαρμογή αυστηρών μέτρων προκειμένου να ελεγχθεί και να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων. Ετσι, δόθηκε εντολή για δυναμική απώθηση των ομάδων μεταναστών που εισέρχονται στα ελληνικά σύνορα. Επιπλέον, η Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας με έγγραφό της στο νομάρχη Εβρου αναφέρει ότι η εγκεκριμένη δαπάνη για τα κρατητήρια και τον υπό διαμόρφωση χώρο προσωρινής φύλαξης Βρυσικών δεν επαρκεί. Στο ίδιο έγγραφο σημειώνεται ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη στρωμάτων, κλινοσκεπασμάτων και ειδών διατροφής των κρατουμένων. Εκκρεμεί επίσης η απολύμανση χώρων, ο εφοδιασμός με αναγκαίο υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό για να προληφθεί η εμφάνιση ασθενειών.

Στο μεταξύ, οι περισσότεροι από τους 160 μετανάστες, που συνελήφθησαν και πάλι από την αστυνομία όταν έκαναν πορεία διαμαρτυρίας για τις συνθήκες κράτησής τους, βρίσκονται στο γήπεδο των Σαπών, ενώ μικρός αριθμός από αυτούς έχει οδηγηθεί σε κρατητήριο. Ο διοικητής του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης της περιοχής συσκέφθηκε με τους αρμόδιους στο γήπεδο των Σαπών, το οποίο φρουρείται από αστυνομικούς και συνοροφύλακες, ενώ δεν επιτρέπεται η πρόσβαση δημοσιογράφων και η λήψη φωτογραφιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας κατασκήνωσης, όπου θα μεταφερθούν οι 160 μετανάστες.

Ανακοίνωση του ΚΚΕ

«H κατάσταση με τους πρόσφυγες στη Θράκη το τελευταίο διάστημα έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Μόνο στον Εβρο και στη Ροδόπη κρατούνται κάτω από άθλιες συνθήκες 2.700 απ' αυτούς», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Περιοχής Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης του ΚΚΕ.

«Οι φιλότιμες προσπάθειες ορισμένων υπηρεσιών», υπογραμμίζει η ανακοίνωση, «δε στάθηκαν ικανές να ανατρέψουν την πραγματικότητα που θέλει τη χώρα μας, με πρώτη ευθύνη της κυβέρνησης, να είναι ανέτοιμη για ανάλογα ενδεχόμενα, που απ' όλους τους αρμόδιους είχαν προαναγγελθεί από καιρό. Η ανάλγητη στάση της κυβέρνησης δεν εγκυμονεί μόνο κινδύνους για την ίδια τη ζωή των προσφύγων. Εφόσον συνεχιστεί είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει στην εμφάνιση και ενίσχυση φαινομένων ξενοφοβίας και ρατσισμού που μπορούν να αποτελέσουν θρυαλλίδα εντάσεων στην περιοχή μας».

Η ανακοίνωση απευθύνει κάλεσμα στους αρμόδιους «να πάρουν άμεσα μέτρα για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους χώρους υποδοχής των προσφύγων. Είναι θέμα άμεσης προτεραιότητας. Καλούμε -- τονίζεται στην ανακοίνωση -- το λαό και τους φορείς της περιοχής να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους. Θεωρούμε αναγκαίο να υπογραμμίσουμε και πάλι ότι η προσφυγιά και η μετανάστευση δεν είναι "ευλογία Θεού". Είναι το αποτέλεσμα των πολέμων για το ξαναμοίρασμα του κόσμου. Είναι το αποτέλεσμα της αφαίμαξης του πλούτου των "φτωχών" χωρών και της μεταφοράς του στις ισχυρές καπιταλιστικές χώρες. Αυτή είναι η λεγόμενη παγκοσμιοποίηση -- δηλαδή ο διεθνής καπιταλισμός. Από εδώ λοιπόν και η ανάγκη της ενίσχυσης της πάλης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για την ανατροπή του».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από νησίδα του ποταμού(2023-05-05 00:00:00.0)
Ξενοφοβικές κραυγές για το «ξέπλυμα» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ(2020-03-07 00:00:00.0)
Κορύφωση των μεθοδεύσεων για κλειστά κέντρα - φυλακές και εγκλωβισμό(2020-03-05 00:00:00.0)
Μεγάλη αύξηση των προσφυγικών ροών μέσω του Εβρου(2018-04-27 00:00:00.0)
Ο γολγοθάς τους δεν έχει τέλος...(2009-08-06 00:00:00.0)
Οδύσσεια δίχως τέλος στα κρατητήρια και τους καταυλισμούς(2002-08-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ