Πέμπτη 27 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στο Καζαχστάν για πετρελαιαγωγούς

Η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας με αιχμή τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Καζαχστάν, συνοδευόμενος από μεγάλο αριθμό επιχειρηματιών.

Ο Κ. Στεφανόπουλος υποσχέθηκε την αναβάθμιση των σχέσεων των χωρών της Κεντρικής Ασίας με την ΕΕ κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας εν είδει «ανταλλάγματος» για τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα. Μιλώντας στη διάρκεια του επισήμου γεύματος, που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος του Καζαχστάν, ο Κ. Στεφανόπουλος επισήμανε ότι «εφόσον η Ελλάδα και το Καζακστάν αναπτύξουν, όπως αναμένεται, συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, στο πλαίσιο της κατασκευής και λειτουργίας του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρουπόλεως, είμαι βέβαιος ότι οι διμερείς μας σχέσεις θα αποκτήσουν άλλο ένα πολλαπλασιαστικό ερέθισμα ανάπτυξης, ώστε να ενισχυθούν τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά».

Ο Κ. Στεφανόπουλος μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο του Καζαχστάν Ν. Ναζαρμπάγιεφ ανακοίνωσε ότι ομάδα εμπειρογνωμόνων από το Καζαχστάν πρόκειται να επισκεφθεί σύντομα την Αθήνα, προκειμένου να διερευνήσει τις δυνατότητες συνεργασίας «κατά ή μετά» την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης. Ο Πρόεδρος Ναζαρμπάγιεφ, μιλώντας για το θέμα του αγωγού με αφορμή σχετικές ερωτήσεις, τόνισε ότι το Καζαχστάν, ως πετρελαιοπαραγωγός χώρα, απευθύνεται στην ευρωπαϊκή αγορά και ως εκ τούτου βλέπει ευνοϊκά το ελκυστικό σχέδιο για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, όπως και όλα τα σχέδια μεταφοράς πετρελαίων από τη χώρα του. Παρατήρησε ακόμα ότι η Ελλάδα, ως μεγάλη ναυτική δύναμη, μετέχει σε μεικτή εταιρία με το Καζαχστάν για τη μεταφορά πετρελαίων στον Εύξεινο Πόντο και την Κασπία Θάλασσα.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της τρομοκρατίας, ο Κ. Στεφανόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα έχει καταδικάσει απερίφραστα τις τρομοκρατικές πράξεις ως αποτρόπαια εγκληματικές. «Ο αγώνας εναντίον της τρομοκρατίας είναι μια παγκόσμια υπόθεση, η οποία, όμως, επ' ουδενί λόγω πρέπει να θεωρηθεί ως διαφορά μεταξύ πολιτισμών, θρησκειών ή λαών. Πρόκειται για έναν αγώνα που θα πρέπει να διεξάγεται με σεβασμό στις θεμελιώδεις αξίες της σύγχρονης κοινωνίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα και δε θα αποβεί αποτελεσματικός, αν δεν αντιμετωπιστούν οι αιτίες περιθωριοποίησης κοινωνικών ομάδων που διαβιούν υπό συνθήκες ένδειας και εξαθλίωσης και δεν επιλυθούν σοβαρά προβλήματα που επηρεάζουν ευρύτερα τις διεθνείς σχέσεις, όπως είναι το Παλαιστινιακό», επισήμανε ο Κ. Στεφανόπουλος.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η Ελλάδα παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και καταδικάζει τη χρήση βίας, καθώς και την προσπάθεια επιβολής δι' αυτής λύσεων, ενώ πιστεύει στο διάλογο ως μέσο επίλυσης των διαφορών με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Τέλος, ο κ. Στεφανόπουλος αναφέρθηκε στις συνομιλίες για το Κυπριακό και είπε ότι αυτές συνιστούν μια θετική εξέλιξη, αν και, όπως είπε, η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν έχει ακόμη ικανοποιήσει τις προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας επιμένοντας σε μια αδιέξοδη και άκαμπτη στάση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι αγωγοί στο επίκεντρο της συζήτησης (2010-11-18 00:00:00.0)
Επίσημη επίσκεψη Μεντβέντεφ (2008-05-23 00:00:00.0)
Στη Μόσχα ο Κ. Καραμανλής (2007-12-12 00:00:00.0)
Από και για τους μονοπωλιακούς κολοσσούς (2007-03-16 00:00:00.0)
Επικοινωνιακή εκμετάλλευση των αγωγών (2006-09-06 00:00:00.0)
Αποσύρεται η βουλγαρική κυβέρνηση (2006-05-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ