Σάββατο 18 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χ. ΣΟΛΑΝΑ
Παρέδωσε τα παραγγέλματα στην κυβέρνηση

Τα παραγγέλματά του προς την ελληνική κυβέρνηση εξειδίκευσε χτες ο ύπατος αρμοστής της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, Χ. Σολάνα, κατά τη συνάντησή του στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας με τον υπουργό Γ. Παπαντωνίου. Είχε προηγηθεί, προχτές, η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

Ειδικά για το θέμα του Ιράκ ο Χ. Σολάνα απέφυγε να διευκρινίσει τη στάση της ΕΕ σε περίπτωση αμερικανικής επίθεσης, ωστόσο είπε ουσιαστικά ότι οι Αμερικανοί έχουν το «πράσινο φως» του ΟΗΕ με βάση το ψήφισμα 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας για να ξεκινήσουν τον πόλεμο. «Το ψήφισμα 1441 δεν προαπαιτείται για να υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη...», τόνισε απαντώντας σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση. «Δεν κάνουμε προβλέψεις για το μέλλον», σημείωσε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ενώ κάλεσε τον Σαντάμ Χουσεΐν να φανεί «πιο δραστήριος, πιο ενεργός στις συνεννοήσεις του με τον επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ».

Ο Γ. Παπαντωνίου υποστήριξε ότι η Ελλάδα ως προεδρεύουσα χώρα και η ΕΕ στο σύνολό της «επιδιώκει τον αφοπλισμό του Ιράκ από χημικά και βιολογικά όπλα, μέσα από τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών, μέσα από την ολοκλήρωση του έργου των επιθεωρητών και χωρίς προσφυγή σε πόλεμο».

Ξεχωριστή αναφορά έγινε στους στόχους της Ελληνικής Προεδρίας στον τομέα της άμυνας, με πρώτο την κάλυψη των ελλειμμάτων που έχει ο ευρωστρατός σε οπλικά συστήματα, ώστε «να ολοκληρωθούν οι προεργασίες την 1η Μαρτίου του 2003 και να πετύχει η ειδική Υπουργική Σύνοδος που θα συνέλθει το Μάιο για την κάλυψη αυτών των ελλείψεων σε οπλικά συστήματα, έτσι ώστε τον Ιούλιο, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης, η Ελληνική Προεδρία να μπορέσει να δηλώσει ότι επί των ημερών της ο ευρωστρατός βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα».

Σχετικά με το Κυπριακό, συμφώνησαν ότι η πολιτική επίλυση του προβλήματος πρέπει να ολοκληρωθεί με βάση την προθεσμία που έχει τεθεί από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, δηλαδή τις 28 του Φλεβάρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ