Σάββατο 18 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Από κάτω από τα αστέρια περνάνε καραβιές καραβιές οι εκτοπισμένοι... »

Στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκε χτες ο πρώτος τόμος του βιβλίου «Μακρόνησος Ιστορικός Τόπος»

Motion Team

Δεκάδες από τους χιλιάδες μάρτυρες - θύματα του κολαστηρίου της Μακρονήσου, ήταν εκεί. Θυμήθηκαν και δάκρυσαν. Η οργή πλημμύρισε για άλλη μια φορά και όπως τότε έτσι και σήμερα έγινε δύναμη και απόφαση, για αντίσταση στους σύγχρονους δυνάστες.

Η αίθουσα τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ήταν κατάμεστη, από τους ανθρώπους της Εθνικής Αντίστασης που μαρτύρησαν, τις επόμενες γενιές, ανθρώπους που δε δούλωσαν, και τους νέους που σήμερα ανυπότακτα συνεχίζουν στα βήματα των ηρώων, ζώντων και νεκρών.

Η απόφαση της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ να οργανώσει τη χτεσινοβραδινή εκδήλωση δεν έγινε μόνο για την παρουσίαση του πρώτου τόμου του βιβλίου «Μακρόνησος Ιστορικός Τόπος» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή». Εγινε κυρίως για να τιμηθούν οι χιλιάδες - περίπου 100.000 - Ελληνες που βασανίστηκαν στο μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Πρωταγωνιστές και πάλι της ζωής, όσοι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης επέζησαν από το κολαστήριο της Μακρονήσου και ζουν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, ανέβηκαν στην εξέδρα για να παραλάβουν την τιμητική πλακέτα που τους απένειμε η ΚΟΘ του ΚΚΕ, ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού για τον ηρωισμό και την αυτοθυσία τους, στα μαύρα χρόνια της αστικής κτηνωδίας.

Τα λόγια του ποιητή φέρνουν μπροστά στα μάτια τη μαρτυρική εικόνα: «Από κάτω από τα αστέρια περνάνε καραβιές καραβιές οι εκτοπισμένοι, και τσουβάλια με κομμένα ποδάρια, και τσουβάλια με κομμένα χέρια και τσουβάλια με νεκρούς, ξεβράζουν οι φουρτούνες στις ακτές του Λαυρίου».

Μακρόνησος. Το πιο απάνθρωπο κολαστήριο. Μέσα από τα κείμενα που διάβασαν οι ηθοποιοί Ρ. Παντελίδου και Θ. Παπαδημητρίου ξαναζωντάνεψαν τα μαρτύρια. Οι βάρβαρες φασιστικές μέθοδοι που αποτέλεσαν τη σύνθεση του συστήματος μέτρων του φασισμού, του ιμπεριαλισμού και του ελληνικού δωσιλογισμού. Μέσα από τα τραγούδια που ερμήνευσαν οι Μ. Ανδρουλιδάκης, Π. Καραδημήτρης, Α. Ταστιούλη και Σ. Σαββίδης, ξαναζωντάνεψε συνάμα και το μεγαλείο του αδούλωτου ανθρώπου, η αντρειοσύνη, ο ηρωισμός. Η θυσία των κομμουνιστών κι άλλων αγωνιστών, που έδωσαν και τη ζωή τους, πιστοί στην ιδεολογία τους, όπως οι Μακρονησιώτες, γίνεται παράδειγμα.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων μίλησαν ο Γ. Τεμεκενίδης, μέλος του ΝΓ της ΚΟΘ του ΚΚΕ, ο οποίος ξεκαθάρισε πως «το μήνυμα της Μακρονήσου, της Εθνικής Αντίστασης, δε βολεύεται στα πλαίσια της σημερινής υποταγής στις εντολές τους αμερικανονατοϊκού ιμπεριαλισμού που στηρίζουν και ακολουθούν τα αστικά κόμματα και οι ιδεολογικές παραφυάδες τους». Και κατέληξε δηλώνοντας ότι το ΚΚΕ «θα κρατήσει ψηλά τη σημαία της Μακρονήσου και των μαρτύρων της».

Ο Δ. Παπαλεωνίδας, διευθυντής της «Σύγχρονης Εποχής», αναφερόμενος στο βιβλίο σημείωσε πως «απεικονίζει μέσα από τις γραμμές του, όλη την τρομερή αλήθεια της Μακρονήσου, με τη θρασύτητα και τη βαρβαρότητα του ελληνικού φασισμού, αλλά και με τον απαράμιλλο ηρωισμό των κομμουνιστών και άλλων ΕΑΜιτών δεσμωτών, που κράτησαν μέχρι τέλους την περηφάνια τους. Δεν περιορίζεται ωστόσο στην εξιστόρηση. Προχωρά πιο πέρα και μέσα από τη σύνθεση και την ερμηνεία, προβάλλει την πραγματικότητα της Μακρονήσου ως ένα από τα βασικά περιστατικά που συγκροτούν τη νέα ελληνική ιστορία». Και κατέληξε ενημερώνοντας ότι γίνεται προσπάθεια ώστε και ο Β' τόμος να δει σύντομα το φως της δημοσιότητας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες καραβιές προσφύγων και μεταναστών (2023-09-14 00:00:00.0)
«Καραβιές» κινδύνων (2021-02-25 00:00:00.0)
«Μακρόνησος» (2009-04-12 00:00:00.0)
«Εφυγε» ο Γεράσιμος Καραβίας - Κούνος (2006-02-28 00:00:00.0)
Βιβλίο (1998-08-09 00:00:00.0)
Συνειδήσεις που δε λυγούν στην καταιγίδα (1998-05-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ