Κυριακή 26 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Πρόσωπο
Ντόναλντ Ράμσφελντ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η φράση του, περί «γηραιάς Ευρώπης, που έχει απολέσει την ισορροπία εξουσίας», φράση που απευθυνόταν στις Γερμανία και Γαλλία, προκάλεσε ανταλλαγή «λεκτικών πυρών» ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δε φημίζεται για το διπλωματικό ύφος του, αλλά αναμφιβόλως η συγκεκριμένη αναφορά ξεπέρασε τα εσκαμμένα.

Παρά τη σχετική «ανακωχή» που ακολούθησε αυτό το επεισόδιο, η αντίδραση Ράμσφελντ στη γερμανογαλλική ξεκάθαρη διατύπωση της αντίθεσης του ισχυρού «άξονα» της ΕΕ σε μια στρατιωτική επίθεση στο Ιράκ ήταν αποκαλυπτική των ολοένα οξυνόμενων αντιθέσεων συμφερόντων ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Γαλλία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία (και αρκετές άλλες) ουδέποτε έκρυψαν τη δυσφορία τους για το ενδεχόμενο πολέμου στον Κόλπο, μια εξέλιξη που, κατά κοινή ομολογία πλέον, θα οδηγήσει σε αλλαγή του γεωστρατηγικού χάρτη της περιοχής.

Η εμμονή της Ουάσιγκτον για ανατροπή του ιρακινού καθεστώτος και εγκαθίδρυση μιας, κατ' αρχάς, αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης και στη συνέχεια μιας αμερικανοκίνητης κυβέρνησης δεν ενθουσιάζει τις ηγεσίες των «ισχυρών» της Ευρώπης. Οι επενδύσεις των επιχειρήσεών τους στο Ιράκ (και στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου), με ενδεικτικό ότι ρωσικές εταιρίες υπέγραψαν νέες πετρελαϊκές συμφωνίες μόλις πριν από λίγες ημέρες, θα μετατραπούν σε «κενό γράμμα», αν η Ουάσιγκτον αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του ιρακινού πετρελαίου. Και αυτό ουδείς φαίνεται να προτίθεται να το επιτρέψει να συμβεί αδιαμαρτύρητα, ό,τι και αν σημαίνει αυτό.


Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ