Κυριακή 26 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
2η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΚ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗΣ
Ενταση και συντονισμός της πάλης

Οι εξελίξεις στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, με βασικό κριτήριο και κύριο στόχο την ένταση της πάλης κατά του καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού και ειδικά κατά της Συμφωνίας για την Παναμερικανική Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου (ALCA), καθώς και η πάλη κατά του πολέμου και της ολοένα αυξανόμενης στρατιωτικοποίησης βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων και ανταλλαγής εμπειριών και εκτιμήσεων των 18 κομμάτων που πήραν μέρος στη 2η Συνάντηση Κομμουνιστικών Κομμάτων της Λατινικής Αμερικής και ορισμένων Ευρωπαϊκών ΚΚ, που πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε την εβδομάδα που μόλις πέρασε, στην πρωτεύουσα της Αργεντινής, Μπουένος Αϊρες.

Πρόκειται για πρωτοβουλία των Κομμουνιστικών Κομμάτων της Κούβας, της Ουρουγουάης και της Ισπανίας, καθώς και του Ινστιτούτου Μαρξιστικών Ερευνών της Ισπανίας, που πραγματώθηκε για πρώτη φορά, πέρσι, στην πρωτεύουσα της Ουρουγουάης, Μοντεβίδεο, υπό το φως των ραγδαίων και απροσδόκητων εξελίξεων στην Αργεντινή. Το ΚΚ Κούβας, το ΚΚ Βραζιλίας (PCB), το ΚΚ της Βραζιλίας (PcdoB), το ΚΚ Βενεζουέλας, το ΚΚ Κολομβίας, το ΚΚ Χιλής, το ΚΚ Περού, το ΚΚ Βολιβίας, το ΚΚ Παραγουάης, το ΚΚ Ουρουγουάης, οι Επαναστατικές Δυνάμεις του Αγίου Δομήνικου, το Μέτωπο Φαραμπούντο Μαρτί του Ελ Σαλβαδόρ και φυσικά το ΚΚ Αργεντινής μαζί με το ΚΚ Ισπανίας, το ΚΚ Πορτογαλίας, το ΚΚΕ το ΚΚ Γαλλίας (που για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία συμμετέχει σε μία συνάντηση αμιγώς κομμουνιστικών κομμάτων) και την Κομμουνιστική Επανίδρυση της Ιταλίας όχι μόνο μπόρεσαν να συζητήσουν, αλλά μπόρεσαν και ιδίοις όμμασι να δουν από κοντά τις εξελίξεις στην Αργεντινή σήμερα και να συμμετάσχουν στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 85 χρόνια του ΚΚ Αργεντινής, που ήταν μία μαζικότατη εκδήλωση με τη συμμετοχή χιλιάδων Αργεντίνων! Το ΚΚΕ εκπροσώπησε ο Μπ. Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος των Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος.

Οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα και οι πολύπλευρες επιθέσεις εκ μέρους της εγχώριας και της διεθνούς ολιγαρχίας προς την κυβέρνηση Τσάβες, αλλά και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Αργεντινή είναι τα δύο κορυφαία ζητήματα στη Λατινική Αμερική και όπως ήταν φυσικό αποτέλεσαν τον κύριο άξονα των διεργασιών, όπου ειδικά στην περίπτωση της Αργεντινής αποκαλύπτουν ότι δεν πρόκειται απλά για μία κρίση του νεοφιλελευθερισμού, αλλά του καπιταλιστικού συστήματος στο σύνολό του.

Ενωμένη Ριζοσπαστική Αριστερά

Το σημείο αυτό συνιστά και τον πιο σημαντικό παράγοντα για τη διαμόρφωση μιας εναλλακτικής πρότασης και το συντονισμό του κινήματος σε όλη την αμερικανική υποήπειρο και όχι μόνο. Αυτό προκύπτει όχι μόνο από την έκδηλη και καθολική δυσαρέσκεια που επικρατεί στους λαούς. Η πληθώρα των πολύμορφων κινημάτων που δρουν σε όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, που έχουν σαφή αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά, τείνουν να συντονιστούν προς τη δημιουργία ενός κοινού μετώπου, μιας ενωμένης ριζοσπαστικής αριστεράς, που φυσικά θα δρα συνολικά τόσο σε επίπεδο υποηπείρου, όσο και στο εσωτερικό της κάθε χώρας.

Κινήματα πολύμορφα, όπως των Πικετέρος και των λαϊκών συνελεύσεων στην Αργεντινή, των Εργατών Γης, των αγροτών και των ακτημόνων, που η δράση τους απαντάται σε όλη τη Λατινική Αμερική, καθώς και των ιθαγενών. Εντούτοις, όλα αυτά τα κινήματα έχουν εκδηλώσει τη σφοδρή τους αντίθεση με τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Ακόμη και τμήματα της αστικής τάξης που συνθλίβονται και έχουν συμφέρον να αντισταθούν.

Συνεπώς, η προσπάθεια συντονισμού και δημιουργίας ενός κοινού μετώπου, όλων αυτών των κινημάτων, των κινήσεων με τις αποκλίνουσες διαθέσεις, συνιστά το κύριο πολιτικό πρόβλημα και τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν τα ΚΚ, που προβάλλουν την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος.

Μέτωπο κοινής δράσης

Ενα ενοποιητικό στοιχείο που μπορεί να λειτουργήσει για τη δημιουργία του μετώπου, τουλάχιστον στη Λατινική Αμερική, συνιστά η κοινή δράση κατά της Παναμερικανικής Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου, της ALCA. Οπως και η αντιμετώπιση όλων των παραγόντων που στοχεύουν στη διεμβόλιση των κινημάτων - μέσω της ξένης βοήθειας ή των μη κυβερνητικών οργανώσεων - ώστε να υπάρξει η ανασύνθεση του αστικού πολιτικού συστήματος, που σε πολλές χώρες της περιοχής έχει πρακτικά χρεοκοπήσει.

Υπό αυτό το πρίσμα και σε συνδυασμό με την κινητικότητα των λαών στη Λατινική Αμερική, αντιμετωπίζεται με εξαιρετικό σκεπτικισμό η θεωρία του κινήματος των κινημάτων, που διατυπώνεται από πολλές πλευρές, με αφορμή την ίδρυση και τη δράση των διαφόρων Κοινωνικών Φόρουμ, που προσπαθούν να αφαιρέσουν τη δύναμη των ταξικών κινημάτων. Απόδειξη; Με το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ να πρωτοστατεί πεισματικά και με εμμονή να επιβάλλει τον αποκλεισμό των πολιτικών κομμάτων, με το αφοριστικό «έξω τα κόμματα», στοχεύουν στον εξοβελισμό των κομμουνιστικών κομμάτων.

Παρ' όλα αυτά όλα τα ΚΚ βρίσκονται σε πορεία ανάπτυξης που μαζί με τα ταξικά κινήματα καταγράφουν πολύ θετικά μηνύματα. Αντίστοιχος ήταν και ο προβληματισμός που εκφράστηκε και από το ΚΚΕ, ότι ο στόχος και για την Ευρώπη είναι ανάλογος - κατά του ΝΑΤΟ, αλλά και της ΕΕ - και συνιστά το νέο, αλλά και κοινό στοιχείο του αντιιμπεριαλιστικού και αντικαπιταλιστικού αγώνα στην Ευρώπη, που θα εκφραστεί και στη Θεσσαλονίκη, όπου δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν όλοι όσοι πήραν μέρος στη συνάντηση!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προεδρικές, βουλευτικές και τοπικές εκλογές (2019-10-26 00:00:00.0)
Νίκη... μετά ξύλου για Κύπρο (2016-09-03 00:00:00.0)
Εσωσαν την παρτίδα (2009-10-16 00:00:00.0)
Καταγγελία της καπιταλιστικής βαρβαρότητας (2009-01-31 00:00:00.0)
Σύνοδος με... ανοίγματα και διαφορές (2007-12-19 00:00:00.0)
Με αισιοδοξία στην πάλη για να βαθύνουν οι κοινωνικές αλλαγές στη χώρα (2006-07-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ