Σάββατο 22 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Εργατιά - νεολαία δείχνουν το δρόμο

Από την προχτεσινή μαθητική παρουσία στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο της Κοζάνης

Eurokinissi

Από την προχτεσινή μαθητική παρουσία στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο της Κοζάνης
Πλάι στην εργατιά, η νεολαία, πρωτοπόρα, συνέχισε χτες τη μάχη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Οι πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Καστοριά και την Αλεξανδρούπολη πλημμύρισαν από τις δεκάδες χιλιάδες απεργών εργατών, τις δεκάδες χιλιάδες μαθητών και σπουδαστών, τους επαγγελματοβιοτέχνες και τους αγρότες που βγήκαν στους δρόμους, απαιτώντας να σταματήσει η σφαγή του ιρακινού λαού και άμεση απεμπλοκή της χώρας μας από τον πόλεμο. Σήμερα συνεχίζουν τον αγώνα ακόμη πιο δυναμικά, πιο μαζικά, πιο αποφασιστικά και σχεδιάζουν κλιμάκωση της δράσης τους τις επόμενες μέρες.

Το κέντρο της Θεσσαλονίκης «βούλιαξε» χτες. Ηταν μια διαδήλωση ανεπανάληπτη -ίσως η μεγαλύτερη μετά τη μεταπολίτευση- με κύριο στοιχείο τη μεγαλειώδη συμμετοχή της νεολαίας, που από κάθε χώρο δουλιάς, από τον ΟΑΕΔ, την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού, από κάθε σχολειό -ακόμη και Δημοτικά-, κάθε ΙΕΚ δημόσιο και ιδιωτικό, κάθε σχολή του ΤΕΙ και των ΑΕΙ, έφτασε με πορείες στο χώρο της συγκέντρωσης.

Το σύνθημα «εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη», δυο μέρες τώρα έγινε οδηγός. Η νεολαία, με την εργατιά που χτες συμμετείχε μαζικά στην απεργία -καθολική η συμμετοχή σε βιομηχανίες όπως Χαλυβουργείο, ΑΓΝΟ, ζυθοποιία «ΜΥΘΟΣ» κλπ. και σε υψηλά ποσοστά στους άλλους χώρους δουλιάς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα-, όλοι μαζί σε μια πανστρατιά ενάντια στον πόλεμο, στο Ιράκ. Πανστρατιά ενάντια στον πόλεμο τον ταξικό που χτυπά τα δικαιώματά τους στην Ελλάδα και σε κάθε χώρα.

Η Θεσσαλονίκη έζησε χτες το μεγαλύτερο συλλαλητήριο των τελευταίων χρόνων και βροντοφώναξε ΟΧΙ στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Motion Team

Η Θεσσαλονίκη έζησε χτες το μεγαλύτερο συλλαλητήριο των τελευταίων χρόνων και βροντοφώναξε ΟΧΙ στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο
Μετά τη συγκέντρωση, απλώθηκε στο δρόμο το πραγματικά μεγάλο ανθρώπινο ποτάμι. Οταν η κεφαλή της πορείας έφτασε στο Αμερικάνικο Προξενείο (Τσιμισκή), μέσω της οδού Εθνικής Αμύνης, το τέλος της ακόμη βρισκόταν στην Εγνατία στο ύψος της Καμάρας. Με συνθήματα ευρηματικά, πανό και πλακάτ, με ταμπούρλα και πραγματοποιώντας διάφορα δρώμενα κατήγγειλαν τον πόλεμο, τη δυστυχία και το θάνατο που σπέρνει ο ιμπεριαλισμός. Και μπροστά στο αμερικάνικο προξενείο -που έχει γίνει σημείο αναφοράς των ολοήμερων διαδηλώσεων- βροντοφώναζαν «φονιάδες των λαών Αμερικάνοι». Η πορεία κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, όπου για άλλη μια φορά διατυπώθηκε το αίτημα για απεμπλοκή της χώρας από τον πόλεμο: «Κλείστε τη Σούδα, φέρτε και τα πλοία εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ και Αγγλία».

Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν όλη τη μέρα, μέχρι και το βράδυ, οπότε ξεκίνησε νέα μεγάλη πορεία από το Αγαλμα του Βενιζέλου το χώρο όπου έχει στήσει μόνιμο βήμα καταγγελίας η Κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003».

Αντίστοιχα, μεγάλες κινητοποιήσεις έγιναν και στις άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Γρεβενά, Καστοριά, Βέροια, Νάουσα, Εδεσσας, Αριδαία, Σκύδρα Πέλλας, Κατερίνη, Κιλκίς, Σέρρες, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Κομοτηνή, Ξάνθη, Δράμα.

Στη Θάσο καθολική ήταν η συμμετοχή στην απεργία και στην αντιπολεμική συγκέντρωση των οικοδόμων, των λατόμων, των εργαζόμενων στα τουριστικά επαγγέλματα, ενώ 4ωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν οι ναυτεργάτες.


Απ' το δυναμικό συλλαλητήριο στην Πτολεμαΐδα
Απ' το δυναμικό συλλαλητήριο στην Πτολεμαΐδα

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ