Σάββατο 22 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Οι νέοι συγκλόνισαν τον Πειραιά

Χιλιάδες λαού πολιόρκησαν και χτες το πρώτο λιμάνι της χώρας. Ανθρωποι από κάθε γωνιά της πειραιώτικης περιφέρειας, με πρωταγωνιστές και πάλι τους μαθητές και τους σπουδαστές, ξεχύθηκαν ξανά στους δρόμους, για να βροντοφωνάξουν «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι». Μόνον που αυτή τη φορά είχαν προτεταμένο το όπλο της ταξικής πάλης και αντιπαράθεσης, της απεργίας. Γιατί ο βρώμικος πόλεμος σε βάρος του λαού του Ιράκ πάει «πακέτο» με τον πόλεμο σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων. Γιατί και οι δύο πόλεμοι τον ίδιο στόχο έχουν, τη στυγνή εκμετάλλευση των λαών, την αύξηση των υπερκερδών των καπιταλιστών.

Από τις 10 το πρωί στην πλατεία Λουδοβίκου του Ηλεκτρικού άρχισε η συγκέντρωση. Οι απεργοί εργάτες του Πειραιά. Μεταλλεργάτες, οικοδόμοι, καπνεργάτες, οι εργάτες της θάλασσας. Οι μαθητές και οι απεργοί καθηγητές τους και οι γονείς. Ηταν όλοι παρόντες. Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια καταγράφηκε και μαζική συμμετοχή των εμποροϋπαλλήλων της πόλης. Στις 11 η πλατεία και οι γύρω δρόμοι της είχαν ήδη γεμίσει ασφυκτικά.

Ο Ηλίας Πατίδης, εκ μέρους της Γραμματείας Νέων της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Πειραιά, τόνισε: «Να το χωνέψουμε καλά. Πόλεμος και εργασιακές σχέσεις πάνε "πακέτο". Τα κέρδη τους πάνε να σώσουνε. Τα βάρη της κρίσης πάνε να ρίξουν πάνω μας. Και οι βιομήχανοι να κονομάνε, και εμείς να έχουμε δικαιώματα, δε γίνεται». Μίλησαν ακόμη ο Νίκος Ξουράφης, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στην Ελαιουργοσαπουνοποιία, και η αντιπρόεδρος ΕΛΜΕ Πειραιά, Τζένη Γεωργατζέλη.

Η πορεία που ακολούθησε συγκλόνισε ολόκληρο τον Πειραιά. Το πλήθος κατευθύνθηκε στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και μπροστά στην πύλη του οι νεολαίοι έκαψαν την αμερικάνικη σημαία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ