Σάββατο 22 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΑΛΥΣΣΑΝΔΡΑΚΗΣ
Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ μονιμοποιεί τη διχοτόμηση

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κ. Αλυσσανδράκης, στη διάρκεια της συνεδρίασης της αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου στη μεικτή κοινοβουλευτική επιτροπή ΕΕ - Κύπρου, έκανε την εξής τοποθέτηση:

«Τώρα που η διαδικασία της ένταξης φτάνει προς το τέλος της είναι μια καλή ευκαιρία για απολογισμό. Το πραγματικό πρόβλημα της Κύπρου δεν ήταν η ένταξη στην ΕΕ αλλά η τουρκική κατοχή, αποτέλεσμα της εισβολής του 1974. Ενώ ολοκληρώνεται η διαδικασία της ένταξης δεν έχει γίνει ούτε ένα βήμα στη λύση αυτού του προβλήματος. Αντίθετα, η Κύπρος μπαίνει διχοτομημένη στην ΕΕ και η ΕΕ το ανέχεται. Ανέχεται δηλαδή μια, υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ (Τουρκία) να έχει υπό την κατοχή της ένα σημαντικό μέρος του εδάφους μιας χώρας - μέλους (Κύπρος). Οποιο πρωτόκολλο κι αν υπογραφεί για εφαρμογή του "κεκτημένου" θα είναι ένα τεχνοκρατικό κείμενο που απλά θα διαπιστώνει την παραπάνω πραγματικότητα.

Τα πράγματα δε θα ήταν καλύτερα εάν είχε επιτευχθεί λύση στη βάση του σχεδίου Ανάν. Το σχέδιο αυτό, αναγνωρίζεται απ' όλους ότι απέχει πολύ από τις προηγούμενες αποφάσεις του ΟΗΕ προτείνοντας μια ιδιότυπη χαλαρή Συνομοσπονδία αντί για δικοινοτική, διζωνική Ομοσπονδία. Εμπεριέχει ουσιαστικά και μόνιμα εμπόδια στην ελεύθερη διακίνηση και την επιστροφή των προσφύγων και σχεδόν κανείς δεν το θεωρεί βιώσιμη λύση. Επιπλέον, με εκβιαστικό τρόπο ζητήθηκε η υιοθέτησή του. Από την όλη διαδικασία κέρδισε το κατοχικό καθεστώς του Ντενκτάς εξαναγκάζοντας σε υποχώρηση την ελληνοκυπριακή πλευρά στο θέμα του χαρακτήρα του κράτους και στο θέμα της επιστροφής των προσφύγων, χωρίς το ίδιο να παραχωρήσει το παραμικρό.

Δεν μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι με αυτή την κατάσταση που διαμορφώνεται. Αιτία είναι η εμπλοκή της Κύπρου στην ενταξιακή διαδικασία, όπως είχε προβλέψει το Κόμμα μας εδώ και καιρό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ