Πέμπτη 23 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΞΑΝΘΗ
Παρουσιάστηκαν οι θέσεις του ΚΚΕ για τα συνεταιριστικά εργοστάσια

Από κινητοποίηση των Αγροτικών Συνεταιρισμών Θράκης
Από κινητοποίηση των Αγροτικών Συνεταιρισμών Θράκης
Οι θέσεις του ΚΚΕ για τα συνεταιριστικά εργοστάσια παρουσιάστηκαν σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στην Ξάνθη, με πρωτοβουλία της ΝΕ Ξάνθης του ΚΚΕ και με μεγάλη συμμετοχή συνδικαλιστών και εργαζομένων. Μίλησαν ο Γραμματέας της ΝΕ Ξάνθης του ΚΚΕ Δ. Φωτιάδης, ο Γ. Σφυρής, υπεύθυνος του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης.

Οπως τόνισε ο πρώτος ομιλητής, η ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ δημιουργεί ήδη και θα δημιουργήσει περισσότερες στο μέλλον άμεσες και έμμεσες αρνητικές συνέπειες στους μικρομεσαίους αγρότες και στους εργαζόμενους των συνεταιριστικών οργανώσεων και των εργοστασίων. Πρόσθεσε ότι ήδη στην περιοχή της Θράκης αυτό φαίνεται και από την απόφαση της ΑΤΕ να περιορίσει τη δραστηριότητά της στα καθαρά χρηματοοικονομικά προϊόντα και να ξεπουλήσει στο ιδιωτικό κεφάλαιο τις βιομηχανίες της, όπως ΣΕΒΑΘ, ΣΕΚΑΠ, Ροδόπη, ΣΕΠΕΚ.

«Η ΝΕ Ξάνθης του ΚΚΕ θα αγωνιστεί μαζί με τους μικρομεσαίους αγρότες και τις οργανώσεις τους, όλους τους εργαζόμενους στην ΑΤΕ και τις θυγατρικές της εταιρίες για να ανατραπούν τα σχέδια της κυβέρνησης και για να αλλάξει ο χαρακτήρας και ο προσανατολισμός της ΑΤΕ», τόνισε ο Δ.Φωτιάδης.

Ο Γ. Σφυρής υπογράμμισε στην ομιλία του ότι στη σημερινή κατάσταση που διαμορφώνεται, το ΚΚΕ προτείνει να μεταβιβαστούν δωρεάν οι μετοχές που κατέχει η ΑΤΕ στους αγροτοκτηνοτρόφους και στις συνεταιριστικές οργανώσεις που είναι μέλη αυτών των εταιριών και όσες, με ανάλογο αντικείμενο, θέλουν να γίνουν μέλη.

Συνειδητά η κυβέρνηση, μέσω της ΑΤΕ, απαξιώνει τις βιομηχανίες, για να φανεί ότι μόνη λύση αποτελεί το ιδιωτικό κεφάλαιο, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συνεταιριστική επιχείρηση ΣΕΠΕΚ, μια από τις ελάχιστες καθετοποιημένες, όπως τόνισε, που παράγει εξαίρετα προϊόντα και που οδηγείται στο κλείσιμο ή το ξεπούλημα. Ακόμη μιλώντας για τη ΣΕΚΑΠ σημείωσε ότι με την αναθεώρηση της ΚΑΠ θα χτυπηθεί η καλλιέργεια καπνού και θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα όχι μόνο οι εργαζόμενοι στις συνεταιριστικές καπνοβιομηχανίες αλλά θα ξεκληριστεί και η αγροτιά.

Ο Αγγελος Τζέκης αναφέρθηκε στην πρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ για αγορά από τις συνεταιριστικές οργανώσεις πακέτου μετοχών της ΑΤΕ, ώστε να κατέχουν το 51% των βιομηχανιών.

«Γνωρίζει η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να πάρει το 51% των μετοχών ο ιδιώτης που "θα πατήσει το πόδι του" στην οποιαδήποτε βιομηχανία με το 49% των μετοχών της, όπως για παράδειγμα η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Γιατί οι συνεταιριστικές οργανώσεις θα πρέπει να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία που δημιουργήθηκαν από τον ιδρώτα και τη δουλιά των αγροτών και των εργαζόμενων και αφού στο μεταξύ η ΑΤΕ έχει λάβει στο πολλαπλάσιο τα χρήματα που δάνεισε στα συνεταιριστικά εργοστάσια. Μάλιστα, είναι απαράδεκτο να ξεπουληθούν σήμερα συνεταιριστικές επιχειρήσεις την ώρα που είναι εξασφαλισμένη η κερδοφορία τους», υπογράμμισε.

Το λόγο στη συνέχεια έλαβαν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης και άλλα μέλη εργατικών σωματείων των συνεταιριστικών εργοστασίων, διαβεβαιώνοντας ότι η υπόθεση της υπεράσπισης του συνεταιριστικού χαρακτήρα της ΣΕΚΑΠ, ΣΕΚΕ, ΣΕΒΑΘ, Ροδόπης κλπ. θα γίνει υπόθεση όλου του λαού του νομού Ξάνθης.

Τη συζήτηση άνοιξε η Σούλα Βλησσίδου, μέλος της ΚΕ και γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ που ζήτησε να βγουν χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα από τη στάση των δύο μεγάλων κομμάτων απέναντι στις συνεταιριστικές οργανώσεις και ζήτησε να υπερψηφίσουν οι εργαζόμενοι το ΚΚΕ, που στέκεται πάντα δίπλα τους στον αγώνα για διατήρηση των θέσεων εργασίας τους, των εργασιακών τους δικαιωμάτων και υπεράσπισης του συνεταιρισμού σαν του μόνου τρόπου, για να ξεπεράσει η αγροτιά τα προβλήματά της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ