Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ... ΑΠΑΝΤΑΜΕ

Ο Κ. Καραμανλής, σε ημερίδα του Ιδρύματος Καραμανλή, πρότεινε για τον τομέα Yγείας «ενιαία οργανωτική υποδομή δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, η δημιουργία θεσμικού πλαισίου για τη συνεργασία και ενθάρρυνση του εθελοντισμού και των χορηγιών από ιδιώτες και σωματεία». Τι σημαίνει αυτή η τοποθέτηση;

Η ΝΔ ΟΠΩΣ και για τους άλλους τομείς κοινωνικών υπηρεσιών, προτείνει τη συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, δηλαδή ό,τι και το ΠΑΣΟΚ. Απ' αυτό συνεπάγεται ότι η ΝΔ, όπως και το ΠΑΣΟΚ, έχει πολιτική ιδιωτικοποίησης -εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Yγείας.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΑΙΑ οργανωτική υποδομή δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, δηλαδή δημόσιων νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών, διαγνωστικών κέντρων, ιατρικών κέντρων κλπ. Σήμερα επιδιώκεται να επιτευχθεί, μέσω των ΠΕΣΥ, με συμβάσεις που υπογράφονται από τους δημόσιους φορείς με ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα ή με συμβάσεις των ασφαλιστικών ταμείων με ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και κλινικές αντίστοιχα. Ετσι, μέσω του δημόσιου τομέα ενισχύεται ο ιδιωτικός. Η ΝΔ προτείνει διαφορετικό τρόπο, δηλαδή ενιαιοποίηση όλων των φορέων Υγείας, και μέσω αυτού του τρόπου ενίσχυση του ιδιωτικού μέσω του Δημοσίου. Η επιχειρηματολογία που προβάλλει ότι έτσι θα γίνεται οικονομία πόρων και καλύτερη αξιοποίηση είναι εκ του πονηρού. Γιατί για τα λαϊκά στρώματα το πρόβλημα είναι να έχουν παροχή δημόσιων δωρεάν, για όλους, υπηρεσιών Υγείας. Σήμερα, (το ίδιο προτείνει και η ΝΔ) και ο δημόσιος τομέας λειτουργεί ανταποδοτικά είτε με άμεση πληρωμή είτε μέσω των ασφαλιστικών ταμείων, δηλαδή πάλι με χρήματα των εργαζομένων. Ετσι και στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, οι υπηρεσίες Υγείας πληρώνονται και το σύστημα λειτουργεί με βάση το κέρδος.

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, όμως, τα λαϊκά στρώματα ολοένα και δυσκολεύονται να αγοράζουν υπηρεσίες Υγείας. Η δε προληπτική υγεία τούς λείπει παντελώς, αφού επίσης πληρώνεται ακριβά. Χρειάζεται, λοιπόν, μέριμνα για τους φτωχούς και τους εξαθλιωμένους. Αυτό έρχεται να καλύψει ο εθελοντισμός και οι επιχειρηματικές χορηγίες, αν και οι τελευταίες ανήκουν κυρίως στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Ας μην ξεχνάμε ότι τα μεγαλύτερα νοσοκομεία στην Ελλάδα οργανώθηκαν από μεγαλοεπιχειρηματίες, από το ξεζούμισμα των εργαζομένων, που το αστικό κράτος τους ονόμασε ευεργέτες. Σήμερα, υπάρχουν οι χορηγίες επιχειρηματιών στο δημόσιο τομέα, ή η επιχειρηματική δραστηριότητα στη λεγόμενη κοινωνική οικονομία, όπου επιχειρηματίες θα αναπτύσσουν δραστηριότητα π.χ. στον τομέα Υγείας, πουλώντας και φτηνές χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες για τους εξαθλιωμένους. Θα έχουν άλλα οφέλη από το κράτος, π.χ. φοροαπαλλαγές των ομίλων τους.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ και άλλοι τρόποι. Για παράδειγμα ο Σ. Κόκκαλης, για τα μέλη του Ολυμπιακού, προσφέρει φτηνές υπηρεσίες Υγείας στο Ιατρικό Κέντρο του Αποστολόπουλου. Αλλά από τα μέλη του Ολυμπιακού εισρέει χρήμα στον όμιλό του, ενώ το Ιατρικό Κέντρο αυξάνει την πελατεία του. Ταυτόχρονα, καλλιεργείται στους εργαζόμενους συνείδηση παραίτησης από τον αγώνα διεκδίκησης, υποταγής στον επιχειρηματικό τομέα ως το μόνο που αντιμετωπίζει τα λαϊκά προβλήματα. Και ας είναι η μοναδική αιτία της ύπαρξής τους.

Ο ΔΕ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ θα είναι είτε φιλανθρωπία είτε διάφορα προγράμματα των λεγόμενων μη κυβερνητικών οργανώσεων ή άλλων σωματείων αλληλοβοήθειας, προκειμένου οι έχοντες αδυναμία να νοσηλευτούν, να τους δίνεται βοήθεια για να μην πεθάνουν. Και οι εθελοντές, βεβαίως, θα έχουν και κάποια στοιχειώδη αμοιβή. Αλλά αυτός ο εθελοντισμός, επίσης, καλλιεργεί συνείδηση παραίτησης από την πάλη για πλήρη κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τέρμα οι αιματολογικές εξετάσεις, με επίκληση της πανδημίας! (2020-11-05 00:00:00.0)
Κυβέρνηση και ιδιωτικός τομέας Υγείας λειτουργούν σε βάρος της υγείας του λαού (2020-09-08 00:00:00.0)
Εγκλωβισμός του λαού ανάμεσα στα πλαφόν και την πολιτική που απογυμνώνει τις δημόσιες δομές (2019-08-08 00:00:00.0)
Καβγάς για το τιμόνι (2019-06-15 00:00:00.0)
Κριτήριο ψήφου η Υγεία (2019-06-14 00:00:00.0)
Διεκδικεί «ελάχιστες» δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες (2006-08-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ