Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Ευρώ - μπούμερανγκ: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει πλέον ανοικτά τους φόβους της ότι η συνεχής άνοδος του ευρώ, το οποίο χθες πραγματοποίησε νέο ρεκόρ για να υποχωρήσει στη συνέχεια, θα πλήξει την αναμενόμενη ανάκαμψη της ευρωζώνης. Στην τριμηνιαία έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε χθες η Επιτροπή τονίζει χαρακτηριστικά ότι "η πρόσφατη άνοδος του ευρώ πάνω από τα 1,20 δολάρια θέτει εν αμφιβόλω την ανάκαμψη, καθώς μάλιστα αυτή στηρίζεται κυρίως σε εξαγωγές της ευρωζώνης"» («ΒΗΜΑ»).

«Ανθεκτικό» το κράτος - έθνος: «Το Σύνταγμα της EE θεωρούνταν το πιο σημαντικό σχέδιο της ενωμένης Ευρώπης, η Συνθήκη των Συνθηκών, η οποία θα επισφράγιζε τη νέα διευρυμένη EE των 25 χωρών μελών. Το Ευρωσύνταγμα, όμως έγινε, προς το παρόν τουλάχιστον, ο ύφαλος στον οποίο προσέκρουσε η Ευρώπη. Υπάρχουν ήσσονες λόγοι για αυτή την αποτυχία, ο σημαντικότερος ωστόσο είναι ότι τα συμφέροντα κάθε κράτους - μέλους δε συμβιβάζονται με το όραμα της ενοποίησης της E.E. Το κράτος έθνος, το θάνατο του οποίου προέβλεψαν τόσο συχνά ακαδημαϊκοί και οραματιστές, απεδείχθη μια ισχυρή ακλόνητη πραγματικότητα ακόμη και γι' αυτούς που έχουν δεσμευθεί για την ανάπτυξη της EE» («ΓΚΑΡΝΤΙΑΝ» - «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Ο «ένοχος» άξονας...: «Ο γαλλο-γερμανικός άξονας επιχείρησε τις τελευταίες εβδομάδες να καταστρέψει την ενότητα της Ευρώπης. Πρώτα πρώτα, το Παρίσι και το Βερολίνο υπονόμευσαν την αξιοπιστία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ευρωζώνης. Αποφασίζοντας ότι θα μπορούσαν να παραβιάσουν τους κανονισμούς περί δημοσιονομικής πειθαρχίας, η Γαλλία και η Γερμανία αγνόησαν την πλειοψηφία των χωρών - μελών της ΕΕ, επιφέροντας καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής... Τώρα, μετά την αποτυχία του προηγούμενου Σαββατοκύριακου στις συνομιλίες για το ευρωπαϊκό σύνταγμα, η Γαλλία και η Γερμανία αφήνουν να εννοηθεί ότι ενδέχεται να τεθούν επικεφαλής μιας μικρής "ηγετικής" ομάδας αποτελούμενης από ισχυρά ευρωπαϊκά κράτη που θα λαμβάνει αποφάσεις χωρίς τους υπολοίπους της ΕΕ. Μία τέτοια εξέλιξη όμως θα μπορούσε να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση και διάσπαση» (Αλαν Φρίντμαν - «ΓΟΥΟΛ ΣΤΡΙΤ ΤΖΟΡΝΑΛ» - «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ