Πέμπτη 15 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέες «αναταράξεις» στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Σοβαρά προβλήματα στην Ευρωπαϊκή Ενωση προκαλεί η απόφαση της Κομισιόν να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της απόφασης του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομίας, με την οποία εξαιρέθηκαν η Γερμανία και η Γαλλία από τις διατάξεις του Συμφώνου Σταθερότητας για την υπέρβαση των ελλειμμάτων.

Υπενθυμίζουμε ότι με την απόφαση του Συμβουλίου οι δύο μεγαλύτερες χώρες - μέλη της ΕΕ, παρά το γεγονός ότι παρουσίασαν έλλειμμα μεγαλύτερο του 3%, δεν υπέστησαν τις κυρώσεις που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας γι' αυτό. Η απόφαση εκείνη είχε διχάσει την ΕΕ, καθώς πολλές κυβερνήσεις διαμαρτυρήθηκαν για την επιλεκτική εφαρμογή του Συμφώνου, η οποία θα οδηγούσε στην ακύρωσή του.

Η απόφαση της Κομισιόν να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προκάλεσε, όπως αναμενόταν, την έντονη αντίδραση των κυβερνήσεων Γαλλίας και Γερμανίας. Κατά της απόφασης τάχθηκαν ακόμη οι κυβερνήσεις της Ιταλίας, της Αυστρίας και της Ιρλανδίας.

«Ηταν μια οδυνηρή απόφαση, δύσκολη απόφαση για μας που την πήραμε», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, «έχω πλήρη συναίσθηση ότι η λήψη της απόφασης θα έχει συνέπειες, αλλά έπρεπε να τη λάβουμε για τον απλούστατο λόγο ότι οι κανόνες και οι νόμοι πρέπει να τηρούνται».

Οι μοναδικές κυβερνήσεις που υποστήριξαν την προσφυγή ήταν της Ολλανδίας και της Ισπανίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ