Πέμπτη 15 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Κινητικότητα εντός του γνωστού πλαισίου

Την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να προσέλθει σε συνομιλίες για λύση του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν επανέλαβε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Κ. Χρυσοστομίδης, μιλώντας σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο. Επίσης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του γιατί ο Ρ. Ντενκτάς παραμένει στη θέση του διαπραγματευτή αφού αυτό σημαίνει πως θα επαναλαμβάνεται το ίδιο σενάριο.

Αντίθεση στην παραμονή του Ρ. Ντενκτάς στη θέση του διαπραγματευτή εξέφρασε και ο αρχηγός του Ρεπουπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ που ήταν φιλοξενούμενος στην ίδια εκπομπή. Ανέφερε, ωστόσο, ότι ο Ντενκτάς παραμένει στη θέση αυτή λόγω του πρωτοκόλλου συνασπισμού με το Δημοκρατικό Κόμμα και εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Ρ. Ντενκτάς θα κινηθεί στα πλαίσια της πολιτικής που θα καθορίσει η Τουρκία.

Στο μεταξύ η Αγκυρα αξιώνει στα πλαίσια των αλλαγών που θα ζητήσει στο σχέδιο Ανάν, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Τερουμάν», ευθυγράμμιση των λεγόμενων συνόρων και περιορισμό όσων θα επιστρέψουν στα κατεχόμενα ή διεύρυνση του χρόνου επιστροφής τους. Η τουρκική πλευρά σύμφωνα με την εφημερίδα θέτει τους εξής όρους:

Πρώτο: Περιορισμός του ποσοστού του 21% που προβλέπεται από το σχέδιο Ανάν, για τον ελληνοκυπριακό πληθυσμό που θα μετακινηθεί στο βόρειο τμήμα εντός δεκαπενταετίας ή επιμήκυνση αυτού του χρονικού διαστήματος.

Δεύτερο: Τροποποίηση των λεγόμενων συνόρων και ευθυγράμμιση της υφιστάμενης σήμερα τεθλασμένης γραμμής.

Τρίτο: Αύξηση σε δεκατρείς των ψήφων των Τουρκοκυπρίων βουλευτών που θα συμμετέχουν στην Ομοσπονδιακή Γερουσία, η οποία θα ιδρυθεί μετά την ενοποίηση.

Τέταρτο: Παράταση της περιόδου των 29 μηνών που προβλέπεται από το σχέδιο Ανάν για μείωση των τουρκικών στρατευμάτων σε έξι χιλιάδες άνδρες.

Πέμπτο: Μετά την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση να παραμείνουν στην Κύπρο 1.000 Τούρκοι στρατιώτες των οποίων η παρουσία θα έχει συμβολικό χαρακτήρα.

Εκτο: Σε περίπτωση κατά την οποία δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την πρώτη Μάη, οι συνομιλίες να συνεχιστούν και μετά από αυτή την ημερομηνία.

Πάντως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας θα συνεδριάσει στις 23 Γενάρη με κύριο θέμα το Κυπριακό και την τουρκική στάση.

Σύμφωνα ωστόσο με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Γ. Ιακώβου, η Τουρκία θέλει να διαπραγματευτεί παράλληλα το Κυπριακό και τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Οι Τούρκοι, είπε, θα επιδιώξουν να αρχίσουν συνομιλίες στο Κυπριακό πριν από την πρώτη Μαΐου και να τις παρατραβήξουν έως τον Δεκέμβριο, για να πουν ότι αν τους δοθεί η πολυπόθητη ημερομηνία, θα κάνουν παραχωρήσεις στο Κυπριακό». Ερωτηθείς εάν υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή στη στάση της τουρκικής πλευράς, ανέφερε ότι εκείνο που υπάρχει είναι μια νέα, επικοινωνιακή, πολιτική που ακολουθούν ο Τούρκος πρωθυπουργός και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Πρόκειται, είπε, για προσπάθεια κατ' επίφαση διαλλακτικότητας. Ο,τι δίνουν από τη μια, το παίρνουν πίσω από την άλλη.

Η επιστολή Μπους σε Ερντογάν

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους κάλεσε τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν να «γράψει ιστορία», αποδεχόμενος το σχέδιο Ανάν για λύση του Κυπριακού.

Στην επιστολή του προς τον Τούρκο Πρωθυπουργό, την οποία αποκάλυψαν χτες οι εφημερίδες «Πολίτης» και «Ο Φιλελεύθερος», ο πρόεδρος Μπους καλεί τον Ταγίπ Ερντογάν να εργαστεί για λύση του Κυπριακού, με βάση το σχέδιο Ανάν, μέχρι την 1η Μάη ώστε να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση μια επανενωμένη Κύπρος.

Ο πρόεδρος Μπους προσθέτει ότι είναι επιθυμία του να εορτάσει τη λύση του μακροχρόνιου αυτού προβλήματος, όπως χαρακτηρίζει το Κυπριακό, μαζί με τους άλλους ηγέτες των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ στη σύνοδο της Ατλαντικής συμμαχίας τον Ιούνη στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ερντογάν δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι σήμερα ότι πήρε τέτοια επιστολή. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο στις 28 Γενάρη και το Κυπριακό θα βρίσκεται ψηλά στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών του με τον πρόεδρο Μπους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ