Σάββατο 14 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δηλώσεις του Κύπριου Προέδρου

Ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε ανακριβείς τις πληροφορίες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, με επιστολή τους, ζήτησαν από το Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας την παροχή άδειας για τη λειτουργία των παράνομων αεροδρομίων στα κατεχόμενα.

Σε δηλώσεις, πριν αναχωρήσει για την Αθήνα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι προκύπτουν και σοβαρά νομικά προβλήματα, όπως η ασφάλιση των αεροσκαφών, τα οποία προσγειώνονται σε παράνομα αεροδρόμια.

Η κυβέρνηση, είπε, παρά το γεγονός ότι έχει ήδη προβεί σε παραστάσεις εξακολουθεί να παρακολουθεί από κοντά το θέμα.

Αναφερόμενος στις κατηγορίες ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι αυτοί που κατηγορούν θα πρέπει να εξηγήσουν τι είδους πρωτοβουλίες εννοούν.

Σχετικά με τις δηλώσεις Πάουελ ότι υπάρχει το ενδεχόμενο έναρξης νέας διαδικασίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι και η δική μας πλευρά αναμένει την εκδήλωση πρωτοβουλίας, η οποία μπορεί να γίνει από τα Ηνωμένα Εθνη και αυτή τη φορά με ενεργότερη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ωστόσο, πρόσθεσε, η πολιτική τόσο των Ηνωμένων Εθνών όσο και των Αμερικανών, τουλάχιστον μέχρι τώρα, είναι να ξαναθέσουμε το «σχέδιο Ανάν» σε δημοψήφισμα και τα θέματα ασφάλειας και εφαρμογής της λύσης να εξασφαλιστούν με ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε ότι οι αλλαγές που επιθυμεί η δική μας πλευρά στο σχέδιο δεν περιορίζονται σε αυτούς τους δύο παράγοντες, οι οποίοι δεν αφορούν τη λειτουργικότητα του σχεδίου.

Αποκάλυψε, εξάλλου, ότι είχε συχνές επαφές, το τελευταίο διάστημα, με τον Αμερικανό πρέσβη Μάικλ Κλόσον, επισημαίνοντας ότι δεν ανακοινώθηκε οτιδήποτε, γιατί δεν αποβλέπει στη δημοσιότητα αλλά σε ουσιαστικά αποτελέσματα.

Στο μεταξύ ο ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης επιχείρησε χτες να εισέλθει στα Κατεχόμενα, πλην όμως όργανα του κατοχικού καθεστώτος τον έθεσαν υπό περιορισμό.

Ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρει ότι χτες, γύρω στο μεσημέρι ο κ. Ματσάκης, συνοδευόμενος από δημοσιογράφο και κινηματογραφιστή ιδιωτικού καναλιού, εισήλθαν μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας στα Κατεχόμενα, με σκοπό να επισκεφθούν εγκλωβισμένους.

Ο κ. Ματσάκης και οι άλλοι δύο οδηγήθηκαν σε γραφεία του λεγόμενων αρχών του ψευδοκράτους και τέθηκαν υπό περιορισμό. Αφέθηκαν ελεύθεροι στις 4 το απόγευμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ