Σάββατο 14 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Ερωτηματικά και απορίες στην υπόθεση Κεντέρη - Θάνου

Τη Δευτέρα απολογούνται οι δύο αθλητές

Οι δύο πρωταθλητές μας με τον προπονητή τους Χρήστο Τζέκο

Eurokinissi

Οι δύο πρωταθλητές μας με τον προπονητή τους Χρήστο Τζέκο
Πολλά ερωτηματικά και απορίες έχει δημιουργήσει πλέον το θέμα που εξελίσσεται με πρωταγωνιστές τους Ελληνες πρωταθλητές των δρόμων ταχύτητας Κώστα Κεντέρη και Κατερίνα Θάνου και την αρμόδια επιτροπή της ΔΟΕ, για θέματα ντόπινγκ. Πράγμα που κάνει αβέβαιη ακόμη και τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή της ΔΟΕ αποφάσισε μετά και τις καινούριες εξελίξεις και το ατύχημα με τη μηχανή που είχαν οι δυο αθλητές τα ξημερώματα της Παρασκευής, να τους δώσει παράταση για την απολογία τους μέχρι τη Δευτέρα και εφόσον βγουν από το νοσοκομείο ΚΑΤ, στο οποίο νοσηλεύονται.

Αυτό ήταν ουσιαστικά ο επίλογος του πρώτου μέρους ενός σίριαλ που άρχισε να ξεπροβάλει από την Πέμπτη το βράδυ και συνεχίστηκε μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής. Ως γνωστό, τη μη παρουσία των πρωταθλητών της Ελλάδας στην πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού την Πέμπτη το απόγευμα για να περάσουν αντιντόπινγκ έλεγχο, ακολούθησε μια σειρά γεγονότων.

Η Επιτροπή της ΔΟΕ αποφάσισε αρχικά να τους καλέσει σε απολογία για την Παρασκευή το μεσημέρι, αλλά το ατύχημα των δυο αθλητών το ίδιο βράδυ, άλλαξε τα δεδομένα. Οπως διευκρινίστηκε αργότερα, η απερίσκεπτη ενέργεια (με ευθύνη ποιου;) οι δυο αθλητές να φύγουν από το σπίτι του προπονητή τους Χρήστου Τζέκου στη Γλυφάδα και να μεταβούν τα μεσάνυχτα στο Ολυμπιακό Χωριό με τη μηχανή προκειμένου να ετοιμαστούν για τον έλεγχο και να βάλουν τέλος στις φήμες, είχε διαφορετική συνέχεια. Στη Γλυφάδα τράκαραν και μετέβησαν στο ΚΑΤ. Μετά τις εξελίξεις η αρμόδια Επιτροπή της ΔΟΕ και μετά από παρέμβαση του αρχηγού της ελληνικής αποστολής, Γιάννη Παπαδογιαννάκη, αποφάσισε να δώσει παράταση δυο ημερών για απολογία στους Ελληνες αθλητές. «Πήρα με δυσκολία την παράταση των 48 ωρών. Τη Δευτέρα στις 9 το πρωί, αν όλα πάνε καλά, ο Κεντέρης και η Θάνου θα παρουσιαστούν στην Πειθαρχική Επιτροπή της ΔΟΕ. Από την απόφαση της Επιτροπής και από την κατάσταση στην οποία θα βρίσκονται οι δύο Ολυμπιονίκες μας από το ατύχημα που είχαν, θα κριθεί η συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες», δήλωσε o αρχηγός της ελληνικής ολυμπιακής ομάδας, Γιάννης Παπαδογιαννάκης. Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και να ασχοληθεί με το θέμα των δυο αθλητών μας.

Ζακ Ρογκ: «Υπομονή»

Υπομονή έως ότου η Πειθαρχική Επιτροπή της ΔΟΕ λάβει την απόφασή της, ζήτησε ο πρόεδρος Ζακ Ρογκ. «Εχει ξεκινήσει τη διαδικασία πειθαρχικής έρευνας, αναμένουμε τα αποτελέσματα και η εκτελεστική επιτροπή θα λάβει απόφαση», τόνισε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, στη συνέντευξη Τύπου το πρωί της Παρασκευής.

Ουσίες: Το όπλο του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού

Το θέμα των αναβολικών δεν ήταν ποτέ «εθνικό» πρόβλημα της μιας ή της άλλης χώρας. Πολύ περισσότερο, δεν ήταν ποτέ ατομικό πρόβλημα του τάδε ή του δείνα αθλητή. Από τη στιγμή που την προπόνηση και το μάνατζμεντ των κορυφαίων αθλητών αναλαμβάνουν οι πολυεθνικές του κέρδους, αυτόματα ο πρωταθλητής χάνει την εθνικότητα και την προσωπική του ταυτότητα. Μετατρέπεται σε μια κινούμενη διαφήμιση παγκόσμιας εμβέλειας και σαν τέτοια ακολουθεί τους σκληρούς νόμους για την προώθηση των προϊόντων στην ενιαία καπιταλιστική αγορά. Και στην περίπτωση του αθλητισμού οι νόμοι αυτοί επιβάλλουν νέα ρεκόρ και επιδόσεις, προκειμένου το διαφημιζόμενο προϊόν να κλέβει το δικό του μερίδιο από τη δόξα και τη δημοτικότητα του αθλητή. «Ασχημες» ή έστω συνηθισμένες επιδόσεις δε βοηθούν στην προώθηση του προϊόντος και άρα φέρνουν ζημιά στο διαφημιζόμενο επενδυτή.

Κατά συνέπεια, δεν παίζει ρόλο αν ο αθλητής είναι Ελληνας, Αμερικάνος ή Γκανέζος, αν τον λένε Κεντέρη, Θάνου ή Τζόουνς. Το ζητούμενο είναι να «κάνει καλά τη δουλιά του» και δουλιά του είναι να κρατάει ψηλά τις πωλήσεις της φίρμας που τον σπονσοράρει. Και μέσα σε συνθήκες άκρατου ανταγωνισμού, όχι μεταξύ των αθλητών, αλλά μεταξύ των πολυεθνικών, τα αναβολικά γίνονται απαραίτητα, όταν το ρεκόρ και η νίκη γίνεται αυτοσκοπός. Το ταρτάν του γηπέδου περνάει σε δεύτερη μοίρα, αφού και στους Ολυμπιακούς Αγώνες αυτό που μετράει είναι σε ποια τιμή θα βρει η τελετή Λήξης την «Adidas», την «Coca - Cola» ή την «Puma» στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Ετσι, από την «κούρσα της ντόπας», όπως χαρακτηρίστηκαν τα 100μ της Σεούλ, όταν αποδείχτηκε ότι οι Τζόνσον και Λιούις (τα πρωτοκλασάτα ονόματα της εποχής) είχαν κάνει χρήση αναβολικών, φθάσαμε στην Ολυμπιάδα της ντόπας, όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει εμμέσως πλην σαφώς και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, σχετικά με το τι θα επικρατήσει στην Αθήνα.

Δειγματοληπτικά να θυμηθούμε ότι ο 29άχρονος Δανός ποδηλάτης Ενεμαρκ πεθαίνει στους Ολυμπιακούς της Ρώμης, κατά τη διάρκεια του αγώνα, από κοκτέιλ διεγερτικών ουσιών. Η πολυολυμπιονίκης της Σεούλ Φλόρενς Γκρίφιθ, πέθανε σε ηλικία 39 ετών. Η επίσημη αναφορά κάνει λόγο για ήπιας μορφής καρδιακή υπερτροφία και σκλήρυνση των πνευμόνων.

Εχουν βρεθεί ντοπαρισμένοι, μεταξύ άλλων, ακόμα οι: Μοχάμεντ Αλι, Λάρσεν Βίρεν, Μπεν Τζόνσον, Κρίστι, Μισέλ Σριθ, γνωστοί Γάλλοι ποδηλάτες όπως οι Βιρένκ, Ρου, Γκαμόν, Σι Τζέι Χάντερ, Γιόχαν Μιούλεγκ, Λαρίσα Λαζούτινα, Ολγα Ντανίλοβα, Κάλβιν Χάρισον, Τζόμπι Ντάικα, Κάρμεν Ζαμφίρ, Τόρι Εντουαρντς. Και ο ήδη μακρύς κατάλογος των ντοπαρισμένων αθλητών συμπληρώνεται και με αρκετά ονόματα που αποκλείστηκαν από την Ολυμπιάδα που μόλις άρχισε, όπως πολλά μέλη της ομάδας των ΗΠΑ και 2 Ελληνοαμερικανοί της ομάδας μπέιζμπολ της Ελλάδας. Και όλα αυτά δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να φανερώνουν την πραγματικότητα του αθλητισμού των συμφερόντων και του κέρδους, που αλέθει και καταστρέφει τους ανθρώπους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ