Σάββατο 30 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ρυπαίνετε ... νομίμως!

Γρηγοριάδης Κώστας

Με απόφαση των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιά, και Ανάπτυξης, Δ. Σιούφα - και στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος καύσης των κρεαταλεύρων -, δίνεται η δυνατότητα σε βιομηχανία της Λάρισας να χρησιμοποιεί καύσιμο υλικό που προκαλεί μόλυνση στο περιβάλλον, επικίνδυνη για την υγεία των ανθρώπων. Η απόφαση των δύο Θεσσαλών υπουργών αφορά στη βιομηχανία «Βιοκεράλ», η οποία θα μπορεί από τώρα και πέρα - ανοιχτά και νομίμως, διότι κρυφά και παρανόμως το έκανε - να καίει οπτάνθρακα (πετ - κοκ).

Η καύση αυτού του υλικού είναι ρυπογόνος κι επικίνδυνη, καθώς παράγει καυσαέρια, τα οποία - σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες που έγιναν - έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε διοξείδιο του θείου και οξείδια αζώτου. Επιπλέον, το στερεό υπόλειμμα, υπό μορφή σκόνης, που μένει μετά την καύση, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βανάδιο, νικέλιο, σίδηρο και, σε μικρές συγκεντρώσεις, μαγγάνιο, χρώμιο, ψευδάργυρο και χαλκό. Ολες αυτές οι ουσίες ρυπαίνουν τον ατμοσφαιρικό αέρα και προκαλούν βλάβες στην υγεία όσων τον εισπνέουν.

Μόλις έγινε γνωστή η παραπάνω διυπουργική απόφαση - το θέμα έφεραν στη δημοσιότητα εκπρόσωποι της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΝΑΣ) και ζήτησαν να συζητηθεί σε έκτακτη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λάρισας - εκδηλώθηκαν ανησυχίες και αντιδράσεις τόσο από τους εργαζόμενους της επιχείρησης, όσο και από τους κατοίκους της περιοχής όπου εδρεύει η βιομηχανία. Θα τις λάβει υπόψη αυτές τις ανησυχίες η κυβέρνηση;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ