Σάββατο 30 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να έχουν αυταπάτες

Δήλωση για την «κρίση» - αναβολή της έγκρισης της νέας Κομισιόν

«Αποτέλεσμα εσωτερικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών είναι οι εξελίξεις σχετικά με την αναβολή της έγκρισης από το Ευρωκοινοβούλιο της νέας Κομισιόν, μετά την απόσυρση της πρότασης από το νέο πρόεδρό της Μπαρόζο» επισημαίνει με δήλωσή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Υπογραμμίζει ότι η αναβολή «σχετίζεται με την αποτελεσματικότερη διαχείριση της αντιλαϊκής και κατασταλτικής πολιτικής της ΕΕ, τις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, τον ανταγωνισμό του και τη συμμετοχή του στο μοίρασμα των αγορών από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις» και ότι «η αντίθεση των κομμάτων του ευρωμονόδρομου στην προτεινόμενη Κομισιόν εστιάστηκε στα πρόσωπα και όχι στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συντρίβει την εργατική τάξη και τους λαούς της Ευρώπης».

«Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να έχουν αυταπάτες, ούτε να αποπροσανατολιστούν από τους πανηγυρισμούς και τις κραυγές περί δήθεν νίκης της ευρωπαϊκής δημοκρατίας» τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα. «Γιατί οποιαδήποτε νέα Κομισιόν παρουσιαστεί θα υλοποιήσει την ήδη προαποφασισμένη επίθεση κατά του βιοτικού τους επιπέδου και των δικαιωμάτων τους. Στον καυγά των συντηρητικών και "σοσιαλιστών" διαχειριστών της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ, οι εργαζόμενοι πρέπει να απαντήσουν με την ένταση του αγώνα τους κατά της ΕΕ και της πολιτικής της, προβάλλοντας τις διεκδικήσεις τους και κλιμακώνοντας τους αγώνες για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για ριζικές αλλαγές και ανατροπές σε όφελός τους».

Δεύτερη πενταετία επίθεσης

Εξάλλου με δήλωσή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 4 - 5 Νοέμβρη, η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου, τονίζει: «Οι εργαζόμενοι να μην περιμένουν τίποτα καλό από την προσεχή Σύνοδο Κορυφής. Το αντίθετο μάλιστα. Μετά την πρώτη πενταετία υλοποίησης των αποφάσεων του Τάμπερε που περιόρισε δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες και την αντεργατική στρατηγική της Λισαβόνας, προγραμματίζουν μία δεύτερη πενταετία επίθεσης, με νέα πιο κατασταλτικά και αντιλαϊκά μέτρα.

Με το Τάμπερε II επιταχύνονται διαδικασίες περιορισμού χορήγησης ασύλου, προωθούνται στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών εκτός Ευρώπης, εισάγονται τα βιομετρικά στοιχεία, ενισχύονται αδιαφανείς και συγκεντρωτικές υπηρεσίες, συστήματα πληροφοριών της ΕΕ, μηχανισμοί νομιμοποίησης της καταστολής, στο όνομα της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας, θωρακίζοντας τη δικτατορία του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.

Θα παρουσιαστούν επίσης στη Σύνοδο τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, που περιέχονται στην έκθεση του κ. Κοχ, και θα αποτελέσουν τη βάση προώθησης με ταχύτερους ρυθμούς της αντεργατικής στρατηγικής της Λισαβόνας, και θα παρθούν αποφάσεις για τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ και τη μεγαλύτερη συμμετοχή της στον πόλεμο του Ιράκ, στο πλευρό των ΗΠΑ.

Ομως τα κατασταλτικά μέτρα δεν μπορούν να σταματήσουν τον αγώνα των εργαζομένων ενάντια σε αυτή τη φιλοπόλεμη, αντεργατική και αυταρχική πολιτική και την ελπιδοφόρα πορεία διεκδίκησης της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ