Σάββατο 30 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αντίπαλος των ναυτεργατών η φιλοεφοπλιστική πολιτική

Ανακοίνωση σχετικά με τις προτάσεις της ΕΕ για τη ρύπανση των θαλασσών

Από κινητοποίηση των ναυτεργατών
Από κινητοποίηση των ναυτεργατών
Την απάντηση που πρέπει στην επιχείρηση κοροϊδίας και εμπαιγμού που έχουν «στήσει» κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε βάρος των ναυτεργατών και γενικότερα των εργαζομένων, με τον δικομματικό τους καυγά πάνω στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη ρύπανση της θάλασσας από τα πλοία, δίνει με ανακοίνωση - καταπέλτη η Κομματική Οργάνωση Ναυτεργατών (ΚΟΝ) του ΚΚΕ. Παράλληλα τοποθετεί το ζήτημα στην πραγματική του διάσταση και καταθέτει τις ολοκληρωμένες προτάσεις του ΚΚΕ και των ναυτεργατών για την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

«Ο δικομματικός καυγάς - αναφέρεται - ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πάνω στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη ρύπανση της θάλασσας είναι προκλητικά υποκριτικός. Με δική τους ευθύνη και με ευθύνη της ΕΕ εξασφαλίζεται χρόνια η εφοπλιστική ασυδοσία και αντιμετωπίζονται οι ναυτεργάτες σαν εξιλαστήρια θύματα.

Το βέτο της ΝΔ στο συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ είναι κίνηση υποστήριξης των εφοπλιστών, μέρος της γενικότερης πολιτικής που υπηρετεί τα συμφέροντά τους. Οταν πρόκειται για τα ναυτεργατικά δικαιώματα, για τα δικαιώματα του νησιωτικού πληθυσμού που πλήττονται π.χ. από την απελευθέρωση της ακτοπλοΐας και τη σχετική κοινοτική οδηγία, η ΝΔ αρνείται κατηγορηματικά την άσκηση βέτο.

Οι ισχυρισμοί που συνδέουν την τοποθέτηση της ΝΔ με την ποινικοποίηση του ναυτικού επαγγέλματος είναι παραπλανητικοί, γιατί την ίδια ώρα, στην Ελλάδα, στην ΕΕ, στους διεθνείς οργανισμούς παραμένει, με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η νομοθεσία που καθίζει στο σκαμνί τα μέλη του πληρώματος.

Μην πάμε μακριά. Η υποκρισία των κομμάτων του δικομματισμού αποκαλύπτεται από τη στάση τους απέναντι στην τραγωδία του "ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ" και την απαλλαγή της πλοιοκτήτριας εταιρίας. Η λαθροχειρία του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Κεφαλογιάννη να εμπλέξει το ΚΚΕ στο δικομματικό καυγά και να διαστρεβλώσει τη θέση του είναι πολιτικά απαράδεκτη.

Το ΚΚΕ είναι αντίθετο στην πρόταση της ΕΕ, γιατί η πρόταση αυτή κινείται στα πλαίσια της πολιτικής που στηρίζει την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη των ναυτιλιακών επιχειρήσεων, μειώνει τις οργανικές συνθέσεις, ανατρέπει εργασιακά δικαιώματα, αυξάνει και διευθετεί το χρόνο εργασίας, με στόχο την ένταση της εκμετάλλευσης των ναυτεργατών. Φορτώνει τις ευθύνες των ατυχημάτων στα μέλη του πληρώματος, διαιωνίζει την εφοπλιστική ασυδοσία, αφήνει στο απυρόβλητο ασφαλιστικές εταιρίες, νηογνώμονες, ναυλωτές.

Η πολιτική που δουλεύει για την αύξηση των εφοπλιστικών κερδών δεν μπορεί να υπερασπίσει τα συμφέροντα των ναυτεργατών, είναι αντίπαλός τους. Αυτή η πολιτική ευθύνεται για τα ναυτικά ατυχήματα, την ανεργία, την ανασφάλεια, την εντατικοποίηση της δουλιάς.

Το ΚΚΕ και οι δυνάμεις του στο ναυτεργατικό κίνημα παλεύουν χρόνια και θα συνεχίσουν να παλεύουν για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, για να ληφθούν μέτρα πρόληψης, αντιμετώπισης των ναυτικών ατυχημάτων και της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Για την επιβολή ουσιαστικών ελέγχων με την αποφασιστική παρέμβαση των ναυτεργατών και όχι μέσω των νηογνωμόνων που ελέγχονται από τους εφοπλιστές. Για την απόσυρση των παρήλικων και υποβαθμισμένων πλοίων, τη δίωξη των ναυτιλιακών εταιριών, των πλοιοκτητών για τις παραβιάσεις της νομοθεσίας».

«Η πάλη - καταλήγει - κατά των ναυτικών ατυχημάτων, για την επίλυση των ναυτεργατικών προβλημάτων συνδέεται ακόμα περισσότερο σήμερα με τον αγώνα για ριζικές αλλαγές, για να γίνουν τα πλοία κοινωνική ιδιοκτησία, να αναπτυχθεί η ναυτιλία με κριτήριο την ευημερία του λαού, την ικανοποίηση των αναγκών των ναυτεργατών και των οικογενειών τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ