Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΝΤΕΜΙ
Ο άνθρωπος της Ματζουρίας

«Ο άνθρωπος της Ματζουρίας»
«Ο άνθρωπος της Ματζουρίας»
Η ταινία είναι βασισμένη στο βιβλίο του Ρίτσαρντ Κόντον. Στο ίδιο βιβλίο που ήταν βασισμένη και η ταινία του Τζον Φρανκενχάιμερ, που γυρίστηκε το 1962, με πρωταγωνιστές τους Λόρενς Χάρβεϊ, Αντζελα Λάνσμπερι και Φρανκ Σινάτρα.

Η κόρη του Φρανκ Σινάτρα, Τίνα, αγόρασε τα δικαιώματα της παλιάς ταινίας, προσάρμοσε το βιβλίο στα σημερινά δεδομένα, πήρε τέσσερις καλούς ηθοποιούς και ο δυναμικός σκηνοθέτης Τζόναθαν Ντέμι έφτιαξε μια ενδιαφέρουσα ταινία (θεωρώ πως είναι άστοχες οι συγκρίσεις με την παλιά, αφού, στο μεταξύ, πολλά έχουν αλλάξει και στο σενάριο και, κυρίως, στον κόσμο).

Κατά τη διάρκεια της καταιγίδας της ερήμου (1990) μια οικονομική εταιρία (σαν αυτή που εμπλέκεται ο αντιπρόεδρος της Αμερικής Τσένεϊ, ας πούμε), με τη σύμφωνη γνώμη μιας φιλόδοξης μάνας (πολιτικός και η ίδια), επωφελούνται ενός στρατιωτικού συμβάντος και εμφυτεύουν «τσιπ» στους εγκεφάλους των τραυματισμένων στρατιωτών. Με τα «τσιπ» μετατρέπουν όλα αυτά τα δυστυχισμένα άτομα σε άβουλα πλάσματα και τα καθοδηγούν στις άνομες πράξεις τους. Πρώτα δημιουργούν το μύθο του ήρωα για το γιο της πολιτικού και στη συνέχεια τον φέρνουν έτοιμο να αναλάβει την αντιπροεδρία της Αμερικής. Και αμέσως μετά από ένα, ακόμα, «ατύχημα» (δολοφονία) ο άνθρωπος της εταιρίας, το δημιούργημα της εταιρίας, θα περάσει στην προεδρία! Οπως, ακριβώς, γίνεται ή τέλος πάντων θα μπορούσε να γίνεται στην πραγματικότητα στην Αμερική (και αλλού, βέβαια)!

Η ταινία χάρις στο σκηνοθέτη και τους συνεργάτες του, ηθοποιούς και τεχνικούς, είναι πειστική. Παρότι το «πράγμα» δείχνει υπερβολικό, τα γεγονότα που παραθέτει, ο τρόπος που τα παραθέτει, οι επιστημονικές εξηγήσεις που δίνει, κάνουν τα πάντα να εκλαμβάνονται σαν αληθινά (ποιος άλλωστε δεν πιστεύει στις «προόδους» της επιστήμης;). Ετσι παρακολουθούμε ένα γερό πολιτικό και επιστημονικό θρίλερ χωρίς κενά και χωρίς ερωτήματα. Και ίσως να φεύγαμε από την προβολή χορτασμένοι αν...

Αν οι δημιουργοί δεν έχυναν το γάλα! Αν δε μας έλεγαν πως το ίδιο το σύστημα που γεννάει τις «Εταιρίες», που δημιουργεί τους προέδρους-όργανα, είναι - την ίδια στιγμή, μάλιστα - τιμωρός και καταλύτης. Αυτή η άποψη αποδυναμώνει κάθε αξιοπιστία και κάνει το καλλιτεχνικό έργο κίβδηλο! Στη συγκεκριμένη περίπτωση το κρίμα είναι διπλό, γιατί οι δημιουργοί της Ματζουρίας έδειξαν πως είχαν τις ικανότητες -και το μυαλό - να πουν την αλήθεια! Δεν την είπαν και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να το επισημάνουμε.

Για όλα τα άλλα, μέχρι κοντά προς το τέλος, πηγαίνετε να δείτε την ταινία. Και για τις «πληροφορίες» που δίνει και για τον τρόπο που τις δίνει! Πηγαίνετε, επίσης, για τους πολύ καλούς ηθοποιούς: Ντένζελ Γουάσινγκτον, Μέριλ Στριπ (άνετη - λίγο υπερβολική), Λιβ Σρέιμπερ, Γιον Βόιτ (πολύ καλός), Μπρούνο Γκαντς κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ